Tízszázalékos vád szombathelyi fideszesek ellen

2010.09.16. 09:56 Módosítva: 2010.09.16. 14:05
Egy szombathelyi építési vállalkozónak a kedvező döntésért cserébe az elnyert munka után tíz százalékot kell visszaadnia a Fidesz helyi prominenseinek, Marton Zsolt és Szakály Gábor önkormányzati képviselőknek, akik az októberi választáson is a párt jelöltjei, írja a Népszava egy hangfelvételre hivatkozva.

Egy építési vállalkozót a szombathelyi önkormányzat száz százalékos tulajdonában álló Savaria Rehab-Team Kft. irodájában dolgozó ügyintéző hölgy tájékoztatja arról, hogyan tud úgy pályázni, hogy az övé legyen a legjobb ajánlat, illetve, hogy hány százalékot kell visszaadnia a helyi fideszes önkormányzati képviselőknek, írja a Népszava.

A nő arra kéri a vállalkozót, hogy a telefonját "dobja le az előszobában, mert fontos a biztonság". A férfi ennek eleget tesz, majd közli, hogy őt "Zoltán úr" küldte. A lap Informátorai szerint itt Veres Zoltán anyagbeszerzőről, logisztikusról van szó, aki a fideszes Marton Zsolt bizalmasa.

A folytatásban gyorsan kiderül a lényeg: "Ön itt hagyja nekünk ezeket a cégpapírokat, mi megvárjuk az összes pályázatot, ahogy beérkezik, és az önét mi úgy töltjük ki, hogy az összes pályázó alá írjuk az összeget, amivel ön majd újra pályáz, és természetesen azt fogjuk elfogadni".

A pénzügyekről is tárgyalnak, de Marton és Szakály említésekor az ügyintéző kéri a vállalkozót, hogy "ne nevezzük meg az urakat".

"Lejárató akció"

A politikusok szerint a Népszava cikkének állításai minden alapot nélkülöznek. "A választási kampányra időzített lejárató akcióról van szó, amelyhez egy hangfelvételt is nyilvánosságra hozott a napilap", írták az érintettek.

Hozzáteszik, az írás szerzője, Németh Gábor az MSZP ifjúsági szervezetének tisztségviselője, "a jobboldali politikusok lejáratására létrehozott Egyenlítő TV riportere".

"A megrendezett hangfelvétel készítésének körülményei több bűncselekmény gyanúját is felvetik, ezért a mai napon feljelentést teszünk a Szombathelyi Rendőrkapitányságon" - tartalmazza a két képviselő közleménye.

A Savaria Rehab-Team szerint nem náluk készült a felvétel, és az azon szereplők nem a társaság dolgozói. Balassa Imre igazgatóhelyettes elmondta: megteszik a szükséges jogi lépéseket.

A héten Geiger Ferenc soroksári polgármesterről is azt állította egy vállalkozó, hogy tíz százalékot kapott több önkormányzati beruházás után. A politikus tagadta a vádat, és rágalmazás miatt feljelentést tett.