Innovatív megoldásokkal gyűjtöttek ajánlószelvényt

2010.03.19. 12:15
Idén új megoldásokat alkalmaztak az ajánlószelvény-gyűjtésnél, mivel a cédulák hamisítása nehezebbé vált. Postaládákat törtek fel, ál-kopogtatócédulagyűjtők járták a lakásokat, ismeretlen pártok ajánlottak pénzt a cédulákért cserébe. A keresletre az állampolgárok is ráéreztek: voltak akik maguk ajánlották fel pénzért bárkinek a kopogtatócédulát. Csalásra csak ritkán derült fény.

Ma délután négy óráig kell leadni az ajánlószelvényeket az Országos Választási Bizottságnak. A visszaélések az ajánlószelvényekkel már a cédulák kipostázásának napján elkezdődtek. Február 11-én sorozatban törtek fel postaládákat a VII., a VIII. és a X. kerületben. A postaládákból nemcsak az ajánlószelvényeket, de a velük együtt kézbesített választási névjegyzékbe vételről szóló értesítőket is ellopták. Ezeken szerepelnek a választók személyi adatai, például a személyi számuk, amelyeket így rá lehet írni a tetszés szerint kitöltött ajánlószelvényekre.

Érdeklődtünk a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál, sikerült-e nyomára bukkanni azoknak, akik feltörték a postaládákat. A rendőrség annyit közölt: "Budapest több kerületi kapitánysága folytat büntetőeljárást ismeretlen tettesek ellen, rongálás bűncselekménye miatt, postaládák feltörése kapcsán. Ezek a rongálások feltehetően a kitöltetlen ajánlószelvények megszerzésére irányultak."

A korábbi választások idején többször előfordult, hogy ajánlószelvényeket másoltak, így követtek el visszaélést. Ennek elkerülésére az Országos Választási Iroda idén több új biztonsági elemmel látta el a kipostázott papírokat. Az ajánlószelvényeket speciális festékkel nyomják, és a szelvény egy perforált, Magyarország alakú mezőt is tartalmaz.

Ajánlószelvényekre azonban továbbra is szüksége van a pártoknak, különösen annak fényében, hogy a Fidesz országosan 2 milliót gyűjtött be a 8 millióból. A párt ezzel szabályosan letarolta a piacot, és sok helyen szabályosan elszívta a többi párt elől a cédulákat.

Ez különösen a kis pártokat érintette súlyosan. Egy héttel az ajánlószelvények leadása előtt kiderült, hogy az MDF csak nagyon kevés körzetben tudta összegyűjteni a jelöltenként szükséges 750 ajánlószelvényt. Fennállt a veszély, hogy a párt Budapesten sem tud területi listát állítani.

Törvényes eszközökkel szinte lehetetlen

Március 11-én Lévai Zoltán az MDF budapesti elnöke az Indexnek azt mondta: "bizonyos innovatív megoldások nélkül már nincs remény" a kopogtatócédulák összegyűjtésére és a listaállításra. Lévai olyan technikákra utalt, "amelyekkel kétszáz ajánlószelvényből néhány nap alatt nyolcszázat lehet csinálni. Törvényes eszközökkel szinte kizárt, hogy ez sikerüljön". Lévait azonnal leváltották posztjáról és az MDF-ből is kirúgták.

Az MDF-et eddig nem érték választási visszaélésen. Az Országos Választási Bizottság március 16-án egy Fejér megyei ügyben nem találta bizonyítottnak az ajánlószelvények gyűjtésére vonatkozó előírások megsértését. A  HírTv Célpont című műsora korábban rejtett kamerás felvétel alapján számolt be arról, hogy Göblyös István az MDF Fejér megyei elnöke kitöltetlen ajánlószelvényeket vett át. Az OVB  a felvétel alapján megállapította: azzal, hogy Göblyös átvette a kitöltetlen szelvényeket, nem bizonyítható, hogy előnyt ígért vagy adott volna az ajánlásért, ezért a kifogást elutasította.

Ha ma már nehezebb hamisítani az ajánlószelvényt, hogyan lehet vajon beszerezni ilyeneket? Természetesen pénzért. Az Indexnek nyilatkozó pártaktivisták azt mondták: a gyűjtés elején egy kopogtatócédulát 1000-2000 forintért lehetett szerezni, az árfolyam azonban az idő előrehaladtával emelkedett.

Álszelvénygyűjtők

Az üres ajánlószelvényeket azonban előbb valakinek meg kell szereznie, hogy eladhassa annak a pártnak, ahol kereslet mutatkozik rájuk. A postaládafeltörésen kívül ennek több módja lehetséges. Feltűnhetnek álkopogtatócédula-gyűjtők, akik egy bizonyos párt nevében gyűjtik az ajánlószelvényeket egy másik pártnak.

Ha ajánlószelvényt akarunk beszerezni, célszerű népszerű párt köpönyegébe bújni. A Fidesz már februárban jelentette, hogy Tatabányán "tömegesen és szervezetten" élnek vissza a Fidesz nevével ismeretlen kopogtatócédula-gyűjtők, a város 67 szavazóköréből 15-ből kaptak már ilyen jelzéseket. Mint írták, olyan is előfordult, hogy "Fidesz-logóval ellátott papírt mutatott fel valaki, így csalta ki a választópolgár ajánlószelvényét".

A BRFK az Index kérdésére azt közölte: a III., VIII., a XIV. és a IX. kerületből érkeztek olyan feljelentések, hogy a Fidesz nevében gyűjtöttek ismeretlenek ajánló szelvényeket megbízó levél nélkül, vagy hamis megbízólevéllel. Az eljárások ismeretlen tettesek ellen folynak, kivéve a IX. kerületi esetet. Február 23-án egy állampolgári bejelentés érkezett, hogy egy Mester utcai lakásába nemrég becsöngetett 3 nő, akik azt mondták, hogy a Fidesznek gyűjtenek ajánlószelvényeket. A bejelentő megkérte a 3 nőt, mutassák be igazolványukat, de ennek nem tudtak eleget tenni. A ferencvárosi járőrök a Mester utcában igazoltatták a kopogtató cédulákat gyűjtő nőket, akik sem megbízást, sem fényképes igazolványt nem tudtak mutatni, ezért előállították őket. A három nő ellen választás, népszavazás, népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás.

Azonos aláírások

"Sokan azt sem tudják, hogy hívják a helyi jelöltet, a tájékozatlan választópolgárt így könnyű meggyőzni arról, hogy csak az adatait írja a cédulára, és írja alá, a jelölt nevét és a pártot majd ráírják mások" - mondta az Indexnek egy ajánlószelvény-gyűjtő aktivista.

Ez a módszer az utólagos ellenőrzésen feltűnhet. Erre utal egy LMP-t érintő nagykőrösi eset, amelyben végül semmilyen törvénysértést nem állapítottak meg. A Jobbik beadványa alapján a Földi Áron által leadott ajánlószelvények között egy helyi jobbikos ajánlása is szerepelt, de nem az ő aláírásával. Az ajánlószelvények többségét a területi választási bizottság azon az alapon minősítette érvénytelennek, hogy azokat  többféle tollal töltötték ki. A bizottság tagjainak az is gyanús volt, hogy az ajánlószelvények egy részét azonos írásmóddal, olvashatatlan aláírással töltötték ki. Az elutasított 130 ajánlószelvénye közül végül a Pest Megyei Területi Választási Bizottság 124-et érvényesnek mondott ki .

Az LMP közlése szerint Földi Áron önkormányzati képviselő kellően be van épülve a helyi társadalomba ahhoz, hogy ne legyen szüksége ilyen praktikákra. A párt szóvivője utalt arra is, hogy egyesek szándékosan hamis vagy manipulált szelvényeket adnak le. A kötegben leadott kopogtatócédulák eredetiségét lehetetlen ellenőrizni.

Az LMP-s Schiffer András ellen is érkezett panasz. Egy bejelentő azt állította: nevelt fiának lakásán sok tucat olyan ajánlószelvényt látott, amelyek mellett az értesítő cédulák is a borítékban voltak és nem voltak aláírva. A bejelentő azt írta, hogy nagy kupacban látott olyan szelvényeket, amelyek teteje nem volt kitöltve, csak az adatok alul, és az ajánlott jelöltnél Schiffer András neve szerepelt.

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) úgy döntött: az időközben már nyilvántartásba Schiffer András jelöltségét helyben hagyja, és nem vizsgálja újra az LMP-s listavezető által leadott ajánlószelvényeket. A bizottság az ügyet a BRFK-hoz irányította, hogy a rendőrség vizsgálja meg, van-e olyan alaposságú gyanú, amiért érdemes nyomozást indítani.

Pénzt, segélyt a céduláért cserébe

Idén is működött az a módszer, hogy az ajánlószelvényért pénzt vagy más ajándékokat ígértek. Egy a Nyugat.hu által közzétett hangfelvétel szerint 200 forintos étkezési utalványért cserébe gyűjtenek kopogtatócédulákat szombathelyi romáktól. A felvételen arról beszélnek, hogy pénzt adni törvényellenes, ezért osztanak kajajegyet. A beszélgetés szerint a pénz a Fidesztől származik, de a Fidesz már korábban jelezte, hogy illetéktelenek fideszes aktivistának adják ki magukat.

Az Országos Választási Bizottság nemrég alaposnak ítélte a Jobbik panaszát az Új Szociáldemokrata Néppárt ellen. Az ismeretlen és honlapja alpján erősen humbuggyanús párt segélyprogramot ajánlott azoknak, akik odaadják nekik kopogtatócédulájukat. A párt cserébe  fél éven keresztül havi 10 ezer forintot ajánlott cserébe.

Az nem derült ki, igazából kinek is gyűjt ajánlószelvényeket az ismeretlen párt. Információink szerint a parlamentbe igyekvő pártok ilyen teljesen ismeretlen, kis pártokon keresztül is juthatnak ajánlószelvényekhez. Ha ki is derül a választási csalás, az jobb esetben nem a komoly politikai küzdelemre készülő pártra hull vissza.

Nemcsak a pártok csináltak viccet az ajánlószelvényesdiből. Többen ráéreztek a felfokozott keresletre, és a civil kurázsi jegyében maguk ajánlották fel pénzért a céduláikat. Az egyik árverezési oldalon 1000 forintos "villámáron" lehetett hozzájutni ajánlószelvényekhez. Egy négy tagú Vas megyei család valamennyi ajánlószelvényét együtt is meg lehetett venni. Bármennyire vicces is ez, a választási eljárásról szóló törvény az ajánlószelvények áruba bocsátását is tiltja.