Angyalföld az MSZP büszkesége

2010.04.26. 00:42
Tóth József és Szanyi Tibor az MSZP hősei Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt szerint, miután Tóth mandátumot szerzett a 20-as választókerületben, Szanyinak pedig nagy esélye van a győzelemre a 19-esben. Mindkét politikus az MSZP megújulásáról beszélt, és arról, hogy a döntéseknek a párton belül demokratikusan kell megszületniük.

Tóth József és Szanyi Tibor egymás kezét fogva érkeztek a sajtótájékoztatóra az MSZP XIII. kerületi irodájában, ahol mindkettőjük győzelmét jelentették be, bár Szanyi még nem lehet biztos tulajdonosa a mandátumnak.

Fotók: Szécsi István
Fotók: Szécsi István

A köszönetnyilvánítások mellett Tóth József, aki a kerület polgármestere, egyértelmű utalásokat tett az önkormányzati választásokra, azt mondta, hogy érzik és értik a lakók igényeit, amit a kerületbe érkező új beköltözők magas száma bizonyít. Később ezt ki is fejtette, mikor arról kérdeztük, hogy az MSZP-frakciónak milyen lehetőségei vannak a hatékony parlamenti munkára egy kétharmados fideszes többség mellett. Azt mondta, a polgármesteri feldatait akarja továbbra is összekapcsolni a törvényhozásival, közvetíteni akar a kettő között napi ügyek képviseletével. Sikerét azzal magyarázta, hogy politikai kultúrát képviselt, a hisztizés helyett megoldásokat keresett, higgadt, nyugodt, határozott vezetője a kerületnek.

Fontosnak tartja azt is, hogy a szocialistáknak megfelelő eszköztára legyen a frakció és a párt tevékenységének összehangolására. Egy pártnak egy vereség után az elsődleges feladata szerinte a megújulás, azaz annak a meghatározása, hogy kiket jelent ma az MSZP, mi az értékrendje és ehhez milyen szerepek és személyek szükségesek. Abban biztos, hogy a párt baloldaliként a szegények és az elesettek pártja kell hogy maradjon. Azt is fontosnak tartja, hogy a szocialisták milyen ellenzéki szerepet vállalnak. Saját demokráciafelfogásához az illik a legjobban, ahogy az MSZP az 1990-94 közti időszakban politizált, amikor szakmai alapokon ütköztettek érveket.

07-mszpbuli

Az MSZP elnökségének lemondását korrekt lépésnek tartja, a továbbiakról pedig majd a kongresszusnak kell határoznia. A párton belüli demokráciát firtató kérdésünkre azt mondta, hogy az elmúlt időszakot a kamarillapolitika jellemezte, ami a listaállításokban tükröződött, de ez az állampolgárokat egyáltalán nem érdekli. „Az a fontos, hogy kint kell nyerni, nem a párton belül.” Hangsúlyozta, hogy a pártszavazás a demokrácia eszköze – a politikai irányváltáshoz pedig kérdéseket kell feltenni.

Szanyi Tibor szerint fél évre van szükség ahhoz, hogy a szocialisták elvégezzék a belső vizsgálatot, és kitalálják a szervezet átszervezésének módját, hogy ne a belső megállapodások, hanem a pártszavazások döntsenek. A legnagyobb feladatnak a baloldal megújítását tartja.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP egyben marad-e, azt mondta, sokféle forgatókönyv létezik, de az elnökség megtette, amit egy normális demokráciában meg kell tennie, ez pedig a kohézió irányába viheti a pártot. Ha azonban bozótharc kezdődik, könnyen szétforgácsolódhat. „Nagyon nagy csapás érte a pártot, a beteg állapota kritikus.”

08-mszpbuli

Az MSZP politikai megújulásának fókusza szerinte ki fog kerülni a parlamentből, mert a Fidesz kétharmados többsége mellett nem nagyon lesz hangjuk. „Mi kifele indulunk a szarból, a Fidesz most megy bele” – utalt arra, hogy egy kétharmados támogatottsággal kormányzó párton minden egyes lépést számon lehet kérni.

Azt mondta, hogy szerinte a szavazókat nem befolyásolta a nyilvánosságra került és botrányt okozó hangfelvétel az átjelentkezőkről, de mivel ez lopott és hamis anyag volt, így bűncselekményből származik, nem is akar ezzel foglalkozni.

Az MSZP XIII. kerületi irodájába útban hazafelé, este fél 11 után beugrott Mestreházy Attila miniszterelnök-jelölt oldalán feleségével és Lendvai Ildikó pártelnök. Mesterházy az MSZP hőseinek nevezte az egyéniben mandátumot szerzett Tóth Józsefet és a már győztesként elkönyvelt Szanyi Tibort, Lendvai pedig az MSZP zászlóshajójának Angyalföldet.