2024. június 20. 15:00
Szlovénia
Szerbia
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Négypárti lesz a parlament

Fontosabb részletek
  • a Fidesz 52,73 százalékkal nyerte meg a választást, az MSZP 19,3, a Jobbik 16,67, az LMP 7,48, az MDF 2,67, a Civil Mozgalom 0,89 százalékot szerzett.
  • Az országban csak egy helyen vezet nem fideszes jelölt.
  • A Fidesz az első fordulóban 119 helyen győzött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Negyed kettőkor voksolt az utolsó szavazó

    Ostoróczi Szabolcs egri lakos volt az utolsó szavazó a főváros XI. kerületében a 15-ös számú választókerület 19-es szavazókörében. A Bocskai úti iskolában este hét órakor, a hivatalos urnazárás időpontjában még 719-en vártak a szavazásra. Rétvári Bence a Fidesz - KDNP frissen megválasztott képviselője pezsgővel kínálta meg a szavazókörben utolsóként szavazó Ostoróczi Szabolcsot.

    utolso szavazo bp11 pezsgo DVETT20100412002
  • A Jobbik a választáson elért eredménnyel nem arra készül, hogy békés, láthatatlan politizálást folytasson, hanem olyanra, amely nemcsak szavakban, de tettekben és eredményekben is megnyilvánul, mondta az M1 reggeli műsorában a Jobbik elnöke. Vona Gábor azt mondta: legfontosabb feladatuknak a gazdasági válság okozta helyzet, és a magyar vállalkozások problémáinak megoldását tartják. Kiemelte, hogy továbbra is fontosnak tartják a "cigánybűnözés" felszámolását, amely kriminológiai és szociális kérdés is. A műsorvezető kérdésére, hogy milyen pozitív üzenetet tudnak megfogalmazni a cigányság felé, Vona azt mondta: a pozitív üzenet az, hogy ezentúl sokkal jobban megéri mindenkinek dolgoznia ebben az országban és betartani a törvényeket.

  • Lendvai Ildikó az ATV reggeli műsorában kijelentette: senkinek sem fogja javasolni, hogy a második fordulóra visszalépjen annak javára, "akinek a pártja komcsilistát állított"; ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy az MSZP támogatja-e a Fideszt a Jobbikkal szemben olyan módon, hogy jelölteket léptet vissza.

    "Most következik még két hét hajrá, aztán négy év kemény munka"- mondta az MSZP elnöke. A második forduló várható eredményeivel kapcsolatban példaként említette a 2002-es választásokat, amikor a Fidesz több helyen is fordított a sorrenden. A pártelnök kiemelte, hogy az MSZP az a párt, amelytől elvárható, hogy biztosítsa a demokratikus kontrollt a parlamenten belül, így ők lesznek a "demokrácia őrei". (MTI)

  • Herényi Károly a Mokkában azt nyilatkozta: nem szeretne a lemondott pártelnök utódja lenni. "Vannak nálam alkalmasabb emberek is erre a posztra, nekem sose voltak ilyen ambícióim." Bokros Lajost nem hibáztatják vereségükért, Herényi véleménye szerint eredményüket inkább annak köszönhetik, hogy túl őszinték voltak:

    mdf05
    (fotó: Nagy Attila)

    "Nagy hibát követtünk el: őszinték voltunk, és volt programunk. A többi pártnak nem volt világos programja, de ha az ország erre kíváncsi, akkor sok sikert a parlamenthez. A szavazóink száma pedig azt bizonyítja: ennyi ember gondolkodik racionálisan az országban."

  • Karácsony Gergely az LMP nevében nyilatkozott a Mokkában: eredményüket talán annak köszönhetik, hogy ők a legfiatalosabb párt, és szavazóik is fiatalok voltak. Újfajta politizálásra készülnek, ami főleg az állampolgárokra épít. Annak különösen örülnek, hogy megelőzték a Jobbikot Budapesten, mert így megmutatták, hogy nem csak radikális erőként lehet bekerülni a parlamentbe. A kampányfőnök világossá tette azt is, hogy nem lépnek vissza más párt javára, kivéve, ha ezzel megakadályozzák a Jobbik előretörését. „ Nem kirekeszteni akarjuk a Jobbikot, csak világossá tenni, hogy az az út, amit ők követnek, nem járható". Karácsony 15 helyre számít a második forduló után. „Bár nem lesz nagy létszámú a frakciónk, abban biztos vagyok, hogy mi leszünk a leglelkesebbek."

  • Szigeti Péter OVB elnök a MOkkában azt mondta: ők felkészültek voltak. „Az eredendő bűn a jogalkotás szintjén keletkezett, hisz a törvény kimondja, hogy egyetlen választókörben lehet ezt megtenni. De kiderült, hogy 2-3000 embert nem lehet egy helyen leszavaztatni."Szigeti szerint nem tudták, hogy ekkora létszám lesz, ez csak délután négy óra után derült ki számunkra, mert az információáramlással is probléma volt. Ekkor döntöttek úgy, h ne csak a előtérben tartózkodók adhassák le szavazatukat, hanem az utcán várakozók is. A kampánycsendet pedig nem ők hosszabbították meg, hanem a törvény rendelkezik úgy, hogy amíg be nem fejeződik a szavazás, nincs vége a kampánycsendnek. „Kétségtelen, hogy nem ez volt az igazán optimális kezelése a helyzetnek."

    Arra a kérdésre, hogy személyes felelősséget érez-e az események miatt a következőt válaszolta: „Nekem is el kell gondolkodnom, hogy lehetett volna megelőzni és elhárítani ezt, mert az OVB-nek kellett volna korrigálnia a törvényhozás és a gyakorlat között kialakult helyzetetet. Talán lehetett volna jobb lépést is választani."

  • A nagy kérdés, hogy a választás második fordulójában a győztesre szavazás hangulata érvényesül-e, vagy az MSZP negatív kampánya erősödik fel, amely a Fidesz kétharmadának megakadályozására mozgósít, mondta az M1 reggeli műsorában Stumpf István politológus. A Századvég igazgatója szerint ezek alapján a második fordulóban fog dübörögni a kampány. Stumpf István utalt arra, hogy a Fidesz közel van a kétharmadhoz: előzetes számítások szerint ehhez az első fordulóban 53 százalék elérése és 120 elsöprő győzelem szükséges egyéni körzetekben.

    A politológus felhívta a figyelmet arra, hogy a Jobbik és az LMP messze az átlagon felül szerepelt a nagyvárosokban élő fiatalok körében. Bár a fiatalok körében továbbra is a Fidesz a legtámogatottabb párt, erősödött a generációkat átfogó, néppárti karakter. A Fidesznek ügyelnie kell arra, hogy a generációs utánpótlását a későbbiekben is biztosítsa. Stumpf István szerint az MSZP-ben jelentős forradalmi helyzet áll elő. Kérdés, hogy Gyurcsány Ferenc megpróbálja-e visszafoglalni a pártot, vagy Mesterházy képes lesz-e a saját egyéniségét hozni. Az MSZP-ben is van generációs küzdelem, de a parlamentbe a régi nómenklatúra emberei ülnek, így ez is felerősítheti a feszültségeket, vélekedett a politológus.

  • A szegedi 1. választókerületben nyertes Bodó Imre (Fidesz-KDNP) nem teljesen elégedett az eredménnyel, mert másfél százalék választotta el az első körös győzelemtől. Hozzátette, ha "2-3 hónappal ezelőtt azt mondják, győzök Ujhelyi István ellen, aláírom". A következő két hétben továbbra is a lakótelepekre koncentrál.

    Botka László, Szeged polgármestere a második lett ugyan a 3-as választókerületben, de kiemelte, mindig több szavazatot kap, mint az MSZP, de ennyivel még sosem kapott többet, mint most. (delmagyar.hu)

  • "Árgus szemekkel figyelni fogok a mutyizásokra és minden nemzetellenes cselekedetre" - mondta Samu Tamás Gergő, a Jobbik Békés megyei elnöke. Varga Zoltán, az MSZP megyei elnöke meglepetésnek nevezte az LMP vidéki jó szereplését, és örül annak, hogy aktív volt a lakosság. Gál Anita, az LMP megyei koordinátora reméli, hogy hétfőtől ez egy élhetőbb, vidámabb ország lesz. (beol.hu)

  • cikkünk a témában:

    Megfordult az eredmény a XIII. kerületben

    A vasárnap esti eredmények szerint még az MSZP-s Szanyi Tibor vezetett a XIII. kerületben, a szavazatok 100 százalékos feldolgozottsága alapján azonban a Fidesz-KDNP jelöltje, Szalay Péter kapta a legtöbb szavazatot (38,33 százalék). A két jelölt között 429 szavazat a különbség, Szanyi Tibor 36,79 százalékot kapott. Emlékezetes, hogy ebben a körzetben van a Kassák Lajos Gimnáziumban működő szavazókör, ahol este 11 órakor ért véget a szavazás az igazolással lakóhelyüktől távol szavazók miatt.

    A választókerületben a választás várhatóan érvényes, eredménytelen lesz, ezért második fordulót kell tartani. Az LMP-s Tordai Bence a szavazatok 13,2 százalékát érte el, Kovács Bertalan Tamás (Jobbik) 7,98 százalékot, Tarján András (MDF-SZDSZ) 3,58 százalékot kapott.

  • A szolnoki Fidesznél töltött káposzta, slambuc és csapolt sör volt a választási menü, a szocialistáknál a húsos zsömlék fogytak, derül ki a szoljon.hu riportjából. A Jobbik nem bízta a véletlenre, egy vendéglőben várták az eredményeket.

  • Vona Gábor elképesztőnek tartja, hogy egyes pártok meg akarják óvni a választási eredményeket.

    A Duna TV reggeli műsorában szavazókörzetében elért harmadik helyéről is kérdezték, erre annyit válaszolt: ő volt az egyetlen, aki miniszterelnök-jelöltként el mert indulni egyéni körzetben is, és mivel lesz második forduló, ezért még bizakodik abban, hogy változhat az eredmény.

    A műsorvezető felvetésére, miszerint visszalépnek-e valamelyik párt, esetleg az MSZP javára, úgy reagált: ez csupán megkésett áprilisi tréfa lehet. „Ezt csak annak tudom értelmezni, mivel senki részére nem lépünk vissza." Véleménye szerint „felkavarták a politika állóvizét" és „szeretnék továbbra is rákényszeríteni elképzeléseiket a parlamentre." A határon túli „elszakított testvéreinknek" megadnák az állampolgárságot. Ha a jobbikon múlik, lesz elszámoltatás.

  • Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője lemond elnökségi tagságáról. Azt mondta, kiáll - a lemondását vasárnap éjjel bejelentő - Dávid Ibolya pártelnök mellett, és nem akar részt venni a párt vezetésében. Az a korrekt, ha az, aki ezt a politikát támogatta, félreáll, közölte.

    Az országban szükség van az MDF által képviselt liberális konzervativizmusra, fogalmazott a Klubrádióban a szóvivő. Arra a kérdésre azonban nem tudott felelni, hogy az MDF-nek van-e elég muníciója ahhoz, hogy egy új nemzedék stabilizálja a pártot. (MTI)

  • Bohózatba illő állapotokról ír Pap Gyula, a Borsod Online publicistája. Jegyzetében arra hívja fel a figyelmet, hogy nagyjából bejöttek az előrejelzések, de az igazolásos szavazók szerencsétlen kezelése teljesen megborította a megszokott tájékoztatás, tájékozódás rendjét.

  • Megszületett végre az eredmény abban a XI. kerületi szavazókörben, ahol hajnali negyed kettőig szavaztak vasárnap este. Az eredmények szerint ebben a szavazókörzetben is Fideszes győzelem született, Rétvári Bence a szavazatok 54,64 százalékát kapta meg. Második lett Szabó Vilmos az MSZP-től 25,86 százalékkal, harmadik pedig az LMP-s Jávor Benedek, 13, 63 százalékkal. Dúró Dóra, a Jobbik szóvívője futott be negyediknek, de az országos Jobbik-átlagtól jócskán elmaradva, csak 5,87 százalékot szerzett.

    utolso szavazo bp11 pezsgo DVETT20100412003
    Az utolsó szavazó hajnali negyed kettőkor adta le a voksát
  • "Mocskos bolsik" feliratot fújtak vasárnap a Munkáspárt 2006 egri székházára, írja a heol.hu. Tatár Csaba, a párt helyi elnöke feljelentést tett ismeretlen tettes ellen szándékos rongálás, becsületsértés, közösség elleni izgatás és kampánycsendsértés miatt.

  • Az országos átlagnál sokkal jobban szereplő fiatal szegedi szocialisták, Botka László és Ujhelyi István délután kettőkor sajtótájékoztatót tartanak. A szegedi 1-es és 3-as választókerületben lesz második forduló április 25-én.

  • A Komárom-Esztergom Online összefoglalója szerint az idei választás nyugodtabb volt, mint a négy évvel ezelőtti. Egy szavazókörben rosszul lett egy bizottsági tag, de nem lett komolyabb baja, hazament. Esztergomban és Dorogon a helyi választási bizottságok vasárnap döntöttek két ügyben, amelyekben a Jobbik és a Fidesz panaszolta be egymást. Tatabányán, a Kodály-iskolában a riasztó kezdett fülsüketítő lármába.

  • Egy szállodában ünnepelt a kaposvári Fidesz-KDNP. A sonline.hu cikkéből kiderül, Hunyadkürti György színművész verssel köszöntötte a győzteseket, "szólt a Fidesz-himnusz, a Roxette-től a Hallgass a szívedre, s hosszú percekig állva tapsolták a szimpatizánsok a megyeszékhely és környékének két új honatyáját".

  • Nagyjából ilyen eredményre számítottunk, arra, hogy javítani tudunk az EP-választások eredményeihez képest, és hogy második párt leszünk a parlamentben, nyilatkozta a Duna Televízió Hattól nyolcig stúdiójában Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese.

    „Ma találkozunk a képviselőjelöltjeinkkel, holnap befejezzük az egyeztetéseket, utána felszántjuk az országot a szó jó és képletes értelmében. Mindnyájan, vezető politikusok, minden egyes rendezvényre, minden településre le fogunk menni, ahol jelöltünk versenyben maradt" - közölte.

    k10
    Szekeres Imre a választás estéjén az MSZP székházban
  • A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szerint a magyarországi választás eredménye rossz hír Szlovákia számára, és újabb bizonyítéka annak, hogy Magyarországon erősödik a radikalizmus. "Nekünk erre csak egy feleletünk lehet: az erős, önálló, saját nemzeti érdekeit védő Szlovákia", mondta Anna Belousovová, az SNS első alelnöke. (MTI)

  • Ivan Gasparovic szlovák államfő azt mondta, "Szlovákia készen áll arra, hogy minden előzetes feltétel nélkül tisztességes és őszinte párbeszédet folytasson, a jó szomszédok és szövetségesek párbeszédét, olyanokét, akik tisztelik és tiszteletben tartják egymást és a jövőbe tekintenek". Az elnök szerint a két ország viszonyában az utóbbi években "fokozott idegesség tapasztalható". (MTI)

  • A három festő öt III. kerületi iskola elé festett tiltott önkényuralmi jelképeket. A három gyanúsított egy közúti ellenőrzéskor bukott le. A kocsijukban megtalálták azt a festékszóró sprayt, amit vélhetően a jelképek felfestéséhez használtak. Eljárás indult ellenük. (Független Hírügynökség)

  • Az országgyűlési választás második fordulójáig hátralévő két hét teendőiről tárgyalt a Fidesz elnöksége vasárnapról hétfőre virradó éjszaka, érdemi lépésekről, konkrétumokról azonban majd csak a keddi ülésén dönt a pártvezetés. Pozíciókról, kétharmadról nem, csak feladatokról, munkáról, az első forduló utáni legfontosabb tennivalókról volt szó az éjszakai, rövid elnökségi ülésen - erősítette meg az egyik résztvevő hétfő délelőtt. Hozzátette, a következő két hét kampányának konkrét lépéseiről a keddi elnökségi megbeszélésen határoznak majd. Orbán Viktor hétfő kora délután nemzetközi sajtótájékoztatót tart.

  • Orbán Viktor facebookos rajongói oldala egyszer frissült az éjszaka.  Hajnalban, háromnegyed 3 körül csak annyit írt: "Köszönöm!" A szocialistákat már pénteken, öt perccel éjfél előtt elbúcsúztatta egy kacsintós szmájlival ("Csaó, MSZP"), melyhez egy videót is csatolt, a Hungária együttes Csaó, Marina című számának aktualizált változatát.

  • Robert Fico szlovák kormányfő kész bármikor találkozni az új magyar kormányfővel, akár még a júniusi szlovákiai parlamenti választás előtt is.

    "Bárhol és bármikor kész vagyok találkozni magyar kollégámmal, s bármely témát megvitathatunk, amely mint szomszédokat, mint a NATO és az Európai Unió tagjait mindkettőnket érdekel" - jelentette ki a szlovák miniszterelnök a külügyminisztérium évzáró konferenciáján Pozsonyban.

  • A Duna Televízió élőben közvetíti Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóját, ami délután fél kettőkor kezdődik, közölte Pintér Attila, a televízió felelős szerkesztője.

  • Kuncze Gábor elmondta: nem egészen ezekre a számokra számított a választások első fordulójában, de a pártok sorrendje megfelel a várakozásainak. A szabad demokraták egykori pártelnöke nagyobb arányú Fidesz-győzelemre számított, a pártot 57-60 százalék közé várta. Az LMP-t a parlamenti küszöb környékére tette, de inkább alulról, a Jobbiknak kevesebb szavazatot gondolt, az MSZP pedig véleménye szerint jobban teljesített, mint amire számítani lehetett.

    Kuncze szerint az SZDSZ és az MDF hibás stratégiát választott, mert szavazótáboraik elpártoltak. Az egykori politikus szerint kérdés, hogy a Fidesz a szűk mozgástérben képes lesz-e megfelelni a megnövekedett elvárásoknak. Később hozzátette, a Jobbik számára a következő időszakban bebizonyosodik, hogy egy dolog beszélni valamiről, és más konkrétan tenni. Ez le fogja morzsolni a szélsőséges pártot - mondta.

  • Az LMP sehol nem lép vissza az országgyűlési választás második fordulójában, közölte Hámori Hanna sajtófőnök. A sajtóosztály közlése szerint a pártnak tizenhárom egyéni képviselőjelöltje jutott be a második fordulóba; ők mindannyian Budapesten indultak és a harmadik helyen várják az április 25-i folytatást. (MTI)

  • Senkinek sem sikerült elegendő szavazatot szereznie azok közül a jelöltek közül, akik ellen büntetőeljárás indult. Hat jelentősebb ügy érintettje szerzett lehetőséget az indulásra, közülük egyedül a Terézvárosban induló Horváth Csabának van még esélye. Itt ugyanis - a terézvárosi 8-as egyéni választókerületben - második fordulót kell tartani és ezen ő indulhat is. A többiek - Tőzsér József, Mali Zoltán, Szoboszlai Barnabás, Földesi-Szabó László, Kolompár Orbán és Leinemann Zsolt - vagy olyan választókerületben indultak, ahol eredményes lett az első forduló, vagy nem indulhatnak a második fordulóban.
    Hatvani Csabát, Terézváros alpolgármesterét hűtlen kezeléssel és hivatali visszaéléssel gyanúsította az ügyészség, de az OVB nem függesztette fel jelöltként megszerzett mentelmi jogát. Ugyanígy megmaradt -egyelőre - az adócsalással gyanúsított Leinemann Zsoltnak, a ScienNet LLC magyarországi meghatalmazottjának mentelmi joga is.