Hagyó lemondott a képviselő-jelöltségről

2010.02.02. 13:39 Módosítva: 2010.02.02. 17:04
A BKV korrupciós ügyletei miatt ellehetetlenült fővárosi szocialista politikus eleget tett a fővárosi MSZP-elnökség kérésének, és lemondott az országgyűlési képviselői jelöltségről, valamint a fővárosi közgyűlési mandátumáról. Parlamenti helyét viszont megtartja.

Lemondott fővárosi közgyűlési mandátumáról Hagyó Miklós, jelentette be kedd délutáni sajtótájékoztatóján. A volt szocialista főpolgármester-helyettes visszalépett budapesti listás helyéről, és egyéni képviselő-jelöltségétől is.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az MSZP hétfőn már felkérte Hagyó Miklóst, hogy az áprilisi országgyűlési képviselőválasztáson se egyéni körzetben, se a párt fővárosi listáján ne induljon. A párt a volt főpolgármester-helyettest a fővárosi képviselői posztjáról is vissza akarta hívni. Hagyó kedden minden kérésnek eleget tett.

Jelenlegi párttisztségeiről és országgyűlési képviselői mandátumáról nem kérték, hogy mondjon le, és ezt meg is tartotta. Vagyis az új parlament felállásáig mentelmi joga van Hagyónak. Keddi sajtótájékoztatóján ugyanakkor azt mondta, hogy nem akar e jog mögé bújni. A választásokig azonban már csak két, február közepi ülésnapja lesz a parlamentnek. Vagyis ha február közepéig nem kéri ki az ügyészség a mentelmi jogát, és a két ülésnap alatt nem dönt kiadásáról a parlament, akkor májusig biztos védettséget élvez egy esetleges eljárással szemben.

Az ügy előzménye, hogy sajtóértesülések szerint Hagyó ellen vallott két volt BKV-s vezérigazgató, Antal Attila és Balogh Zsolt is, melynek nyomán az ügyészség a BKV tulajdonosi jogait gyakorló fővárosi vezetők felelősségét is vizsgálja.

A BKV-s tanácsadói szerződések és egyéb, nagy port felvert korrupciógyanús ügyletek politikai szálának Hagyó lehet az első vezéráldozata.