Horn Gábor: A Fodor-Kóka-harccal tört meg az SZDSZ

2010.02.28. 21:43
Horn Gábor szerint az SZDSZ sok hibát követett el az elmúlt években, amelyeknek megvannak a következményei, a választók megbüntették az SZDSZ-t. Azt mondta, SZDSZ már nincsen, csak 2-3 frakciótag vásárol magának helyet más pártban. A párt szétesését a Kóka-Fodor-párharchoz köti, Kuncze kiszállásánál látja az igazi törést.

Az SZDSZ "szétesésének pontja" a Fodor-Kóka párharc kezdete, amikor szembefeszültek azok az erők, amelyek egészen odáig, "acsarkodva, nehezen", de ugyanazért dolgoztak, mondta Horn Gábor, az SZDSZ országgyűlési képviselője az ATV Pont 7 című műsorában vasárnap este.

A szabad demokrata politikus arról beszélt, a közép-kelet-európai volt szocialista országokban szinte mindenütt felemésztette a rendszerváltó pártokat maga a rendszerváltás, és Magyarországon is ez történt. Példaként hozta, hogy nincs már Kereszténydemokrata Néppárt, "nincsenek kisgazdák". És "most már SZDSZ sincs" - jelentette ki.

"Nem csak frakció nincsen, úgy látom, hogy SZDSZ mint párt sincs" - jelentette ki. Hozzátette, hogy "szomorú, halotti helyzet", "amiben az SZDSZ romjai vásárolnak maguknak három helyet vagy kettőt - nem tudjuk pontosan - egy másik párt frakciójában". Ugyanezt tette Morvai Ferenc, "a kazánkirály" is annak idején - hívta fel a figyelmet -, de azzal a különbséggel, hogy ő ezt akkor a saját pénzén tette.

Horn Gábor kifejtette: "nagyon sok hibát követtünk el az utolsó időszakban is és ezeknek a hibáknak megvannak a következményei". Felidézte, néhány éve úgy fogalmazott, az SZDSZ nem tud olyan rossz lenni, hogy ne kapjon 5 százalékot. "Hát, tudott olyan rossz lenni. Megbüntettek minket a választóink, mert olyan elégedetlenek voltak a teljesítményünkkel, hogy nem tolerálták, hogy egyébként szerintük is szükség lenne egy tisztességes, liberális pártra a parlamentben."

Mint mondta, egészen bizonyos abban, hogy ma Magyarországon "legalább 8-10 százaléka az emberek úgy gondolja, hogy kellene egy olyan liberális párt a parlamentbe, ami emberjogi kérdésekben, nemzetügyben, kisebbségek ügyében és gazdasági ügyekben tisztes liberális álláspontot képvisel".

"Nem tudom, hányszor üvöltöztem kormányülésen, kormánykabineten, hogy nem ezt kéne csinálni, de nem mentünk ki az emberek közé, mert azt gondoltuk, mindig volt egy érvünk, hogy fontosabb az ország érdeke, mint a párt érdeke. És ez nem igaz. Azért nem igaz, mert persze az ország érdeke az igazán fontos, de ennek az országnak alapvető érdeke lenne, hogy legyen egy tisztességes liberális párt a parlamentben, és most nem lesz."

Szerinte az SZDSZ-ben nagyon sokféle identitás, világkép, érték és érdek megfért húsz éven keresztül. "Megfért a kicsit morgós, de határozott Kuncze Gábor, a folyamatosan studírozó Pető Iván, a folyamatosan előrerohanó és megállíthatatlan Magyar Bálinttal, a liberalizmust tanuló Kóka, az egyébként nagyon nehezen kezelhető Molnár Lajos, és sorolhatnám tovább a figurákat: Fodor, a maga összes nehézségével, problémájával, a Gusztos nevű, szerintem fantasztikusan tehetséges fiatalember" - idézte fel a párt különböző vezéralakjait.

Horn Gábor szerint viszont "a szétesés igazi pontja a Fodor-Kóka párharc kezdete, amikor belül szakadt meg az összetartás minimuma". Kuncze Gábor ezzel szemben még képes volt a pártban meglévő a sokféleséget összetartani, emlékeztetett.

Mint mondta, szerinte Kuncze kiszállásával és a Fodor-Kóka-párharccal "tört meg az SZDSZ", nem pedig a koalícióból való kilépéssel vagy a "sok-sok hibás politikai, kormányzati döntésnél". "Ez volt az a pillanat, amikor szétesett a belső kontinuitásunk, részekre esett, mert szembefeszültek azok az erők, amik egészen odáig, acsarkodva, nehezen, de ugyanazért dolgoztak."