Kerületek összevonásával kezdene a Fidesz

2010.04.09. 12:22
Az Index információi szerint a Fidesz mostanra kikristályosodott tervei arról szólnak, hogy több városrész összevonásával jelentősen csökkentenék a budapesti kerületek számát, országosan megfeleznék az önkormányzati képviselők létszámát, és szeptemberre hoznák előre az önkormányzati választások időpontját. A Fidesz nyolc minisztérium felállítását tervezi.

Eddig még a Fidesz belső köreinek sem voltak egyértelmű információi arról, pontosan milyen intézkedésekre készül a Fidesz-kormány, és milyen kormányzati struktúrát tervez a végső szót kimondó Orbán Viktor. A választás előtti utolsó napokban azonban pontosabb tájékoztatást kaptak a vezető fideszesek.

Ezek alapján a párt belső nyilvánosságában most arról beszélnek, hogy Orbán egy kétharmados többség birtokában gyors és radikális változásokat szeretne végrehajtani. A legfontosabb első intézkedések az önkormányzati struktúrát érintik. A változtatások fő terepe várhatóan a főváros helyhatósági rendszere lesz, de a vidéki önkormányzatok sem ússzák meg komoly változások nélkül.

Információink szerint Budapesten radikálisan átalakítanák a kerületi struktúrát: a jelenlegi 23 helyett fele- vagy harmadannyi városirányítási egységet hoznának létre. Forrásaink szerint ennek a racionalizálási törekvésnek az egyik formája az lenne, hogy a kisebb belvárosi kerületeket, például az V., a VI. és a VII. kerületet egy egységbe vonnák össze. Orbán Viktor a Fidesz legutóbbi országos választmányi ülésén utalt is arra, hogy hamarosan „nehéz beszélgetéseket” kell lefolytatnia a párt fővárosi polgármestereivel.

A tervek szerint a Fidesz szeptemberre hozná előre az önkormányzati választások időpontját. Mint arról korábban Orbán Viktor az EU-s nagyköveteknek is beszélt, jelentősen csökkentenék az önkormányzati képviselők számát. Ma a 3200 önkormányzatban több mint 30 ezer képviselő működik, az ő létszámukat megfelezné az új kormány.

A legutolsó tervek szerint Orbán Viktor nyolc csúcsminisztérium létrehozását tervezi, amely a korábban megszellőztetett variációknál több. A külügyi tárcát Martonyi János, a gazdasági-pénzügyi területet Matolcsy György, a belügyi, nemzetbiztonsági feladatokkal foglalkozó minisztériumot Pintér Sándor vezetheti majd.

A közigazgatási, igazságügyi terület vezetésére Navracsics Tibor az esélyes, az infrastrukturális és fejlesztési tárcát a 90-es évek óta Orbán tanácsadójaként, majd médiavállalkozóként (Heti Válasz, Lánchíd Rádió, Class FM) tevékenykedő üzletember, Fellegi Tamás kaphatja meg, a honvédelmi minisztérium élére Simicskó István vagy Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester az esélyes.

A hírek szerint a Fidesz pillanatnyilag gondban van az egészségügyet, oktatást, szociális területet összefogó humán csúcsminisztérium vezetésével, mert a korábban esélyesként emlegetett Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora a napokban bejelentette: nem vállalja a feladatot. Varga Mihály a legutóbbi hírek szerint átveheti a pártelnöki tisztet a kormányfői székbe ülő Orbán Viktortól, és ő lehet a miniszterelnöki kabinetet vezető miniszter is. Varga Mihály mellett még egy karcagi illetőségű fideszes is helyet kaphat a kormányban: a földművelésügyi tárca vezetésére Fazekas Sándor karcagi polgármester nevét emlegetik fideszes körökben.

A felsorolásból látható, hogy Kövér László nem kap kormányzati szerepet. Információink szerint a posztra korábban esélyesként emlegetett Schmitt Pál helyett ő lehet a következő országgyűlés elnöke.