Leinemann Zsolt mégis indulhat a választáson

2010.03.30. 16:33 Módosítva: 2010.03.30. 19:02
A területi választási bizottság szerint jogosulatlanul gyűjtöttek ajánlószelvényeket a függetlenként induló Leinemann Zsoltnak, a megyei bíróság viszont nem állapított meg szabálysértést, így a ScienNet-ügyben előzetes letartóztatásban levő jelölt indulhat a választásokon. A Fővárosi Főügyészség még kedden kezdeményezi szabadlábra helyezését, ez az esti órákra meg is történt.

Indulhat az országgyűlési képviselő-választáson a ScienNet-ügyben előzetes letartóztatásban levő Leinemann Zsolt; a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság kedden nyilvánosságra hozott határozatával megváltoztatta a területi választási bizottság nyilvántartásba vételt elutasító korábbi döntését. Leinemann Zsolt Debrecen 2. számú választókörzetében indul független jelöltként.

A területi választási bizottság elutasító határozatának indoklásáról Vasas Lászlóné, a testület vezetője korábban elmondta: a jelöltnek az ország minden tájáról odasereglett emberek gyűjtöttek ajánlószelvényeket, de erre nem volt meghatalmazásuk. E nélkül a cédulagyűjtés jogosulatlan adatkezelésnek számít, tette hozzá.

A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság ugyanakkor határozatában azt írta: "tekintettel arra, hogy a bíróság szemben a területi választási bizottsággal a meghatalmazások hiányára alapított szabálysértést nem találta megállapíthatónak, így a választási eljárás hivatkozott alapelveinek megsértése sem állhat fenn".

Vasas Lászlóné az előzetes letartóztatásban lévő jelölt mentelmi jogával kapcsolatban elmondta, a mentelmi jog érvényesítését - annak megfelelően, hogy az ügy ügyészségi vagy bírósági szakaszban van - az illetékes ügyészségnek, illetve bíróságnak kell kezdeményeznie az Országos Választási Bizottságnál.

A bírósági bejelentés után néhány órával a Fővárosi Főügyészség bejelentette, hogy kezdeményezi Leinemann Zsolt szabadlábra helyezését. Skoda Gabriella szóvivő elmondta, az ügyészség megkapta a hivatalos értesítést a jelölt nyilvántartásba vételéről, ezért még a kedden kezdeményezték a gyanúsított szabadlábra helyezését.

Leinemann Zsoltot kedden kora este szabadlábra helyezték, közölte Futó Barnabás, a ScienNet-ügyben gyanúsított független képviselőjelölt jogi képviselője.

A ScienNet nevű, Washingtonban bejegyzett cég magyarországi tevékenysége miatt adócsalás és sikkasztás miatt folyik eljárás. A vám- és pénzügyőrség 2009. november 20-án rendelt el nyomozást a ScienNet törzsvásárlói rendszerével kapcsolatosan. A társaság képviselőjét a bíróság november 27-én helyezte előzetes letartóztatásba.