Leinemann Zsolt megúszhatja az őrizetbe vételt

2010.04.15. 15:41
Leinemann Zsolt, a ScienNet-ügy gyanúsítottja nem szerzett parlamenti mandátumot, mentelmi joga megszűnt, így a jelöltsége miatt felfüggesztett eljárást folytathatják. Ugyanakkor ügyvédje szerint védencét nem vehetik újra őrizetbe.

Ügyvédje szerint nem vehetik újra őrizetbe a ScienNet-ügy gyanúsítottját, Leinemann Zsoltot. Leinemann már volt őrizetben, azonban képviselőjelöltként elindult a választáson, és ezzel mentelmi jogot szerzett, az ellene folyó eljárást a választások idejére felfüggesztették. Mostanra azonban mentelmi joga megszűnt, mivel nem ő szerzett mandátumot az országgyűlési választások első fordulójában.

Leinemann ügyvédje, Futó Barnabás csütörtökön azt mondta, hogy védencét az ítéletig már nem zárhatják be. Ezt azzal indokolta, hogy a büntetőeljárási törvény kimondja: "ugyanazon bűncselekmény miatt - ha a körülmények nem változtak - az őrizetbe vétel újra nem rendelhető el". Szerinte a körülmények nem változtak, mivel ez idő alatt - épp a mentelmi jog miatt - védencével szemben nem folytathatták az eljárást.

Futó Barnabás azt is mondta, hogy az előzetes letartóztatásból a képviselőjelöltsége miatt kiengedett Leinemann Zsolt bizonyította, a szökés és elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye - amelyekre a bíróság hivatkozott a kényszerintézkedés meghosszabbításakor - nem áll fenn.

A nyomozást végző vám- és pénzügyőrség azt közölte, hogy a jogerős választási eredményről szóló határozatról hivatalosan értesítést még nem kapott, így az eljárás továbbra is felfüggesztés alatt áll.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt tette hozzá, hogy a vám- és pénzügyőrség akkor dönt csak az eljárás folytatásáról, és arról, hogy fennállnak-e az előzetes letartóztatáshoz szükséges körülmények, ha hivatalos tájékoztatást kap a választási eredményekről a területi választási bizottságtól.

Futó Barnabás érvelése szerinte ugyan helyesen tükrözi a törvény szövegét, a körülmények azonban a mentelmi jog ellenére is változhatnak. Példaként említette, hogy ebben az időszakban is folyik a nyomozás, így új adatok, bizonyítékok kerülhetnek elő, az ügyben más érintettek tehetnek vallomást, vagy még korábban kezdődött nyomozati cselekmények eredményei érkezhetnek be, ezek pedig a körülmények változását jelenthetik.

Leinemann Zsoltot március 30-án helyezték szabadlábra, miután a Fővárosi Főügyészség aznap ezt kezdeményezte. A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság ugyanezen a napon döntött arról, hogy - megváltoztatva a területi választási bizottság határozatát - Leinemann Zsolt indulhat Debrecen 2. számú választókörzetében.

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint a választáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg. A legfőbb ügyész kezdeményezte Leinemann mentelmi jogának felfüggesztését, de az Országos Választási Bizottság azt fenntartotta.

A ScienNet nevű, Washingtonban bejegyzett cég magyarországi tevékenysége miatt adócsalás és sikkasztás miatt folyik eljárás. A vám- és pénzügyőrség tavaly november 20-án rendelt el nyomozást a ScienNet törzsvásárlói rendszerével kapcsolatosan. A társaság képviselőjét a bíróság november 27-én helyezte előzetes letartóztatásba.

Leinemann Zsolt függetlenként indult a Hajdú-Bihar megyei 2. számú egyéni választókerületében, ahol az első fordulóban érvényes és eredményes volt a választás, mivel Halász János, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok több mint 60 százalékát szerezte meg. Leinemann Zsoltra 2,21 százalék szavazott.