Marad a Sciennet-vezér mentelmi joga

2010.04.06. 22:05 Módosítva: 2010.04.07. 00:01

Nem függesztette fel Leinemann Zsolt, a Sciennet-ügy gyanúsítottja mentelmi jogát kedd esti ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB). Leinemann Zsolt a Hajdú-Bihar megyei 2. számú egyéni választókerületben indul, független képviselőjelöltként. Mentelmi jogának felfüggesztését a Legfőbb Ügyészség kérte az OVB-től, mert a képviselőjelölt ellen büntetőeljárás van folyamatban. Az OVB azonban úgy határozott, nem függeszti fel a jelölt mentelmi jogát.

A Sciennet nevű, Washingtonban bejegyzett cég magyarországi tevékenységével összefüggésben adócsalás és sikkasztás miatt folyik eljárás. A vám- és pénzügyőrség 2009. november 20-án rendelt el nyomozást a ScienNet törzsvásárlói rendszerével kapcsolatosan.

A büntetőeljárás egészét nem kell leállítani, az a többi gyanúsítottal szemben folytatható, de Leinemannt nem lehet gyanúsítottként kezelni az ügyben, ellene eljárási cselekmények ilyen minőségben nem foganatosíthatók. Ha megválasztanák (erre lényegében semmi esély), a parlamentnek kell döntenie mentelmi jogáról, ha nem, akkor a jelöltséggel együtt automatikusan megszűnik.

A döntés annyiban meglepő, hogy egy héttel ezelőtt a testület egy másik ügyben helyt adott egy mentelmi jog felfüggesztésére irányuló kérelemnek. Földesi-Szabó László mentelmi jogának felfüggesztését a Fővárosi Bíróság kérte az OVB-től, mert ellene több mint kétmilliárdos csempészés és sikkasztás miatt büntetőeljárás van folyamatban. Földesi-Szabó Tolna megye 2. számú egyéni választókerületében indul a Magyarok Egymásért Szövetsége (MESZ) színeiben, neki ma egy adócsalási ügyben is felfüggesztették mentelmi jogát. Az OVB tárgyalta, de nem függesztette fel a Szabolcs megyei 9. számú választókörzetben szintén a MESZ színeiben induló Tőzsér József mentelmi jogát.

A mai ülésen felfüggesztették Szoboszlai Barna, a kertjét árammal védő kesznyéteni férfi, az Összefogás Párt képviselőjelöltjének mentelmi jogát is. Szoboszlai Barna Borsod-Abaúj-Zemplén megye 12. számú egyéni választókerületében indul jelöltként. Mentelmi jogának felfüggesztését a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság kérte az OVB-től, mert a képviselőjelölt ellen több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt büntetőeljárás van folyamatban.

Összesen hat, büntetőügyekben gyanúsított vagy letartóztatásban lévő magyar állampolgár próbált az idei választáson azzal a jogi lehetőséggel élni, hogy képviselőjelöltként mentelmi jog illetné meg őket. Hatuk közül egyedül a terrorcselekmények gyanújával letartóztatott Budaházy Györgynek nem sikerült összegyűjtenie a 750 ajánlószelvényt .. Kolompár Orbán, az MCF elnöke (az ő mentelmi jogát is felfüggesztették), Hatvani Csaba, Terézváros MSZP-s alpolgármestere ellen egyelőre felfüggesztették a büntetőeljárást.