Sorra buknak el az MDF-es listák

2010.03.21. 16:25 Módosítva: 2010.03.21. 16:37
Nemcsak Somogy megyében nem lesz listája az MDF-nek, vasárnapra bedőlt Nógrád megye is, és mindössze négy kopogtatócédulán múlik a Vas megyei lista sorsa. Budapesten pedig Csapody Miklós mellett az SZDSZ is lázadozik.

Az Országos Választási Iroda honlapján elérhető adatok szerint nem tud területi listát állítani Nógrád megyében az MDF. Bár a párt megyei elnökét, Eötvös Mihályt a választási bizottság nyilvántartásba vette, neve mellett a nem indulhat megjegyzés szerepel a valasztas.hu adatbázisában. Eötvös visszalépéssel fenyegetőzött, mert nem került befutó helyre az országos listán.

Szombaton az országos választmány Bokros Lajos ultimátuma után a párt miniszterelnök-jelöltjének zárt listáját fogadta el országos és budapesti választási listaként. Miután azonban a párt választási esélyei alapján elég szűk az a kör, amelyik akár a várható legjobb eredmény alapján is bekerülhet a parlamentbe, sokan zokon vették, hogy nem kaptak eléggé előkelő helyet a listákon.

Ez a probléma vezetett oda, hogy vasárnapra bedőlt az MDF Nógrád megyei listája is. A szombati választmányon tárgyalt országos listák közül az egyiken még az első tíz között szerepelt a párt Nógrád megyei elnöke, Eötvös Mihály, aki azonban lekerült a végleges változatról. Az Index információi szerint a salgótarjáni alpolgármester ezért vasárnap bejelentette, hogy visszalép. Így azonban már nincs elég jelöltje az MDF-nek a megyei lista állításához.

Szombaton még úgy nézett ki, hogy csak Somogy megyében volt sikertelen a párt listaállítási próbálkozása, de erősen kérdéses Vas megye is. Itt elég jelölt adta le ugyan a kellő számú kopogtatócédulát, de az egyikük csak néggyel többet tudott összegyűjteni a minimális 750-nél, így szinte borítékolható, hogy nem fogják nyilvántartásba venni.

Bajok vannak Budapesten is. Korábban beszámoltunk arról, hogy itt az első helyen Bokros, a másodikon Debreczeni József szerepel, a pártközi tárgyalásokon viszont úgy állapodtak meg, hogy az SZDSZ-é az első, a második és a negyedik hely is.

Információink szerint ezért az SZDSZ-ben is erősek az elégedetlen hangok, miután a párt jelöltjei az MDF-hez hasonlóan, vagy eredményesebben gyűjtötték az ajánlószelvényeket. Többen úgy vélik, hogy felesleges volt a kényszermegállapodás, amelynek feltételeit ráadásul az MDF-ben a végén fel is rúgta a pártvezetés.

Úgy tudjuk, az SZDSZ-ben azt szeretnék, ha az MDF-esek módosítanák a budapesti lista első néhány helyét, arra való hivatkozással, hogy Bokros úgysem jön vissza Brüsszelből egy magyar parlamenti hely kedvéért, és a második helyen álló Debreczeni József helyett az SZDSZ küldhetne képviselőt az Országgyűlésbe.

Vasárnap este Dávid Ibolya vezetésével az MDF vezetősége az SZDSZ Gizella utcai székházába indult, hogy egyeztessenek a választási listákról.

Az MDF ugyanakkor teljes egészében bebuktathatja budapesti listáját, ha a befutó helyet nem kapó Csapody Miklós valóban visszalép, akkor ugyanis a jelen állás szerint nem lesz elegendő jelöltje a budapesti listaállításhoz az MDF-nek. Csapody amúgy elköszönt a Parlament blogon, sértődöttsége kiérezhető a szövegből, az viszont nem teljesen egyértelmű, hogy csak az elvesztett képviselőségtől búcsúzik, vagy a jelöltségtől is.