Mesterházy: A számonkérés az igazságszolgáltatás dolga

2010.02.06. 15:16
Szombaton - Orbán Viktor országértékelő beszéde után egy nappal - szinte egymás torkának esett a két nagy párt. Mesterházy szerint a Fidesz-kormánytól félni kell, és az lenne tisztességes, ha a Fidesz is előrukkolna programjával. A Fidesz nem akar vitázni az MSZP-vel semmiféle programról.

Mesterházy Attila szerint nem a politika, hanem az igazságszolgáltatás dolga a számonkérés. Ezzel a szocialista kormányfőjelölt arra reagált, hogy Orbán Viktor évértékelőjében pénteken azt mondta: a jövő és nem a bosszú kormányzásának kell következnie a választások után, de nem lehet szemet hunyni afelett, ami történt az elmúlt években. "A felelősségre vonással nem a múltnak, hanem a jövőnek tartozunk: hogy ne ismétlődhessen meg még egyszer mindaz, ami az elmúlt években történt" - fogalmazott a Fidesz elnöke.

Mesterházy Attila szombaton, az MSZP-s választmányi ülés apropóján tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: 1998 és 2002 között már megtapasztalták, milyen, amikor egy kormány bosszúálló, mert aki nem abban hitt, amiben a Fidesz, azt megbüntette a kormányzat. "Az MSZP-kormányoktól soha nem kellett félni és nem örülök annak, ha a Fidesz megint azt harangozza be előre, hogy tőlük bármilyen formában félnie kell bárkinek Magyarországon" - jelentette ki.

Nem egyeztet Hagyóval Mesterházy

Mesterházy Attila a BKV-s őrizetbe vételekkel kapcsolatban kérdésre válaszolva azt mondta: az igazságszolgáltatás teszi a dolgát, és teljesen természetes, hogy ezen az úton végig kell menniük. "Azok a politikusok tévednek, akik állandóan kommentálják az igazságszolgáltatás működését" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, jól jön-e az MSZP-nek, hogy a BKV-s ügyekben már nem csak Hagyó Miklós neve forog a médiába, úgy reagált: Magyarországnak és a szocialista pártnak az jönne jól, ha nem lennének egyáltalán ilyen ügyek. "A teljes politikai életnek ez egy komoly tragédiája, hogy ilyen ügyek előfordulhatnak, és nem hajlandó ezt politikai haszonszerzésre használni" - jelentette ki.

A szocialista politikus arra a felvetésre, egyeztet-e Hagyó Miklóssal, nemmel válaszolt. Emlékeztetett arra, hogy Hagyó Miklós meghozott egy korrekt politikai döntést, éppen azért, hogy ne terhelje az MSZP kampányát.

Vitázna az MSZP a Fidesszel

Szakmai vitákat kezdeményez az MSZP a Fidesszel, hangzott el Simon Gábor szocialista választmányi elnök és Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt szombati sajtótájékoztatóján, amelyet a választmányi ülés szünetében tartottak. (A szombati választmányi ülés annak a konzultációsorozatnak a része, amelyet az MSZP a választási programjáról tart.)

Mesterházy Attila azt mondta, az MSZP szakpolitikusai vitákat kezdeményeznek, mert az lenne tisztességes, ha a Fidesz is a választók elé tárná a programját. Szavai szerint nem a vita formája, hanem a tartalom a lényeg, hogy végre "ki tudjanak csikarni bármit a Fideszből".

Arra kérdésre, hogy csak a Fidesszel vitáznának-e, vagy a többi párttal is, Mesterházy úgy válaszolt: nekik elsősorban a Fidesz az ellenfelük, és más pártok már nyilvánosságra hozták a programjukat.

A szocialista politikus a kormányfő-jelölti vitával kapcsolatban kiemelte: ennek hagyományai vannak Magyarországon, az elmúlt 12 évben teljesen természetes volt, hogy megtartják. Ennek a fontosságát egyedül a Fidesz kérdőjelezi meg - jegyezte meg, hozzátéve: ő úgy készül, hogy lesz ilyen vita, és várja ennek az időpontját. Simon Gábor választmányi elnök a sajtótájékoztatón kijelentette: a Fidesszel szemben az MSZP legalább tud és mer vitázni a programjáról.

"Hazug, korrupt emberekkel csak az vitatkozik, akinek elment a józan esze" - így reagált Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője arra, hogy szakmai vitákat kezdeményez az MSZP a Fidesszel. Cser-Palkovics András közleményében közölte azt is, hogy a Fidesznek 2007 decembere óta van programja.