Mesterházy már idén nyugdíjprémiumot osztana

2010.02.19. 15:22 Módosítva: 2010.02.19. 15:22

Bár a szocialisták által megszavazott nyugdíjtörvény alapján minimum 4,5 százalékos gazdasági növekedés kéne hozzá, Mesterházy Attila már az idén egyheti nyugdíjnak megfelelő prémiumot adna a nyugdíjasoknak. Az idén amúgy még a kormány is 0,2 százalékos visszaeséssel számol.

"Akár egyheti nyugdíjuknak megfelelő prémiumot is kézhez vehetnek idén a nyugdíjasok" - jelentette ki csütörtökön Mesterházy Attila, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje egy újpesti lakossági fórumon (a kijelentést később az MTI úgy pontosította, hogy a mondat végét kiegészítette ezzel a megjegyzéssel: amennyiben beindul a gazdasági növekedés.)

Az Országgyűlés tavaly májusban módosította a nyugellátásról szóló törvényt. A jogszabály módosítása értelmében 3,5 százalékot meghaladó gazdasági növekedés esetén nyugdíjprémiumot kapnak a nyugdíjasok. Így annyi heti plusz nyugdíjat kapnak az idősek, ahány százalékponttal a GDP növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. 7,5 százalékos növekedés esetén kapnák meg ismét a korábbi 13. havi nyugdíjnak megfelelő összeget.

Egyheti nyugdíjprémium kifizetésének feltétele a törvény szerint minimum évi 4,5 százalékos GDP-növekedés lenne.

A kormány és a nemzetközi elemzők szerint Magyarországon az idén még visszaesés lesz, minimum 0,2 százalékkal csökken majd a GDP.