Pintér első nyilatkozata megrökönyödést keltett

2010.05.04. 15:37 Módosítva: 2010.05.04. 15:39
A Fidesz-vezetés több tagja is meglepődött az Orbán-kormány leendő belügyminiszterének bemutatkozó nyilatkozatán. Pintér Sándor a parlamenti ünnepélyes bemutatkozás után azt állította, szerinte Gerényi Péter nem hibázott a 2006-os utcai oszlatásoknál. A Jobbik kedden tiltakozó nyilatkozatot adott ki, amelyben azt állítják, hogy miniszterjelölt máris a rendőrterror fő felelőseinek mentegetésén dolgozik.

Az Index információi szerint a Fidesz számos vezetőjét meglepte, ahogy az új kormány bemutatkozó eseményén Pintér Sándor a 2006-os rendőri túlkapások egyik felelősének tartott Gergényi Péterről nyilatkozott.

Pintér az egyébként szűkszavú nyilatkozatában újságírói kérdésre kijelentette, nem gondolja, hogy Gergényi Péter, volt budapesti rendőrkapitány törvénytelenül járt volna el az oszlatások levezénylésénél, de az ügyészség feladata lesz ezt megállapítani.

12

Az általános politikai ügy mellett a Fideszben a 2006. október 23-i rendezvény szétverése óta érzékeny kérdés az akkori rendőri vezetők elszámoltatása. Az Astoriánál tartott nagygyűlés résztvevői ugyanis a rendőrség előrenyomulása következtében összekeveredtek a többi tüntetővel, és közülük sokan fizikai sérüléseket szenvedtek. Az esemény után verték véresre Révész Máriusz képviselőt is.

Az Index úgy tudja, a párt egyik kiemelten kezelt terve, hogy a rendőri intézkedések áldozataival szemben az összeülő parlament gyors döntésével elismerjék az állam felelősségét, ami lehetővé tenné a sérülések miatt perben állók kártérítéseinek megítélését.

Pintér nyilatkozatát a Jobbik szintén felháborítónak tartja. A párt közleményében leszögezi: a Fidesz-kormány leendő belügyminisztere, Pintér Sándor máris a 2006. őszi rendőrterror fő felelőseinek mentegetésén dolgozik, holott a világsajtót bejárt, véres erőszakba torkollott tömegoszlatás nyilvánvalóvá vált súlyos jogsértései miatt Bencze József, a jelenleg is hivatalban levő országos rendőr-főkapitány maga kért bocsánatot. Ennek ismeretében különösen visszás, hogy az elszámoltatást ígérő Fidesz-kormány leendő belügyminisztere máris a szemkilövető főrendőrök mentegetésén fáradozik – áll a Jobbik közleményében.

Fideszes körökben korábban arról beszéltek, hogy Pintér számára elvárásként fogalmazták meg a 2006-os történések alapos kivizsgálást, különösen Gergényi és Bene László volt országos főkapitány szerepét illetően.

Pintér esetében ez azért érdekes, mert a közös szakmai múltjuk mellett köztudottan baráti szálak fűzték Gergényi Péterhez. Bizalmi kapcsolatuk egy közös cégben is megnyilvánult: Gergényi visszavonulása után kisebbségi tulajdonosa lett az Admiral Tours nevű utazási irodának, amelyet Pintér és egykori rendőrségi munkatársa, Valenta László közös vállalkozása irányított. A céges kapcsolat csak a közelmúltban szűnt meg, amikor az iroda csődbe ment.