Németh államtitkár blogon vág vissza

2011.01.10. 13:50
Németh Zsolt külügyi államtitkár blogban reagált a magyar elnökséget ért, a médiatörvénnyel kapcsolatos támadásokra. Szerinte a magyar jogállamiság megkérdőjelezhetetlen, a támadások mögött külföldi gazdasági érdekek illetve magyarországi politikai érdekek is állnak.

A magyar EU-elnökség hivatalos honlapján blogot indított Németh Zsolt, a külügyminisztérium államtitkára. Németh négy pontba foglalta, hogy milyen tanulságai vannak a Magyarországot ért támadásoknak.

Németh szerint mindenki kritizálhatja a médiatörvényt, de különbséget kell tenni a kormányok véleménye és az egyéb vélemények között. Németh szerint a magyar jogállamiság megkérdőjelezését határozottan vissza kell utasítani, pláne azokat a megnyilvánulásokat, amelyek szerint korlátozni kellene a magyar elnökséget. Ezzel német kollégájának, Werner Hoyer külügyi államtitkárnak üzen Németh, aki január elején azt javasolta, hogy a magyarok médiaügyben ne képviselhessék az EU-t.

Németh szerint általános probléma, hogy az új tagállamokat a régiek kikezdik, azt sugallják, hogy nem is alkalmasak az elnökségre. (Eddig Szlovénia és Csehország volt elnök az újak közül.) A kettős mércére Orbán Viktor is utalt pénteken, aki szerint azért mert máshol 200 és nem 20 éve van demokrácia, még nem kellene előítéletekkel viseltetni irántunk. Ezt a magyar kormány és az Európai Bizottság találkozója után fejtegette.

"A külföldi kritikákkal kapcsolatban valahogy nem tudok szabadulni a feltételezéstől, hogy azok inkább bizonyos gazdasági lépéseknek szólnak" - fogalmaz Németh a harmadik pontjában.

Ezzel szintén a németországi kormánykritikákra utalhat, hiszen több német cég is panaszkodott az elmúlt hónapokban Magyarországra a válságadók miatt, a berlini kormánynál és a brüsszeli bizottságnál is. A lehetséges összefüggésre a gazdasági sérelmek és a médiatörvényt ért támadások között Győri Enikő EU-ügyi államtitkár is utalt újságíróknak a múlt héten, amikor így fogalmazott: Ott nagy a hörgés, ahol nagy vállalatok szenvedtek sérelmet.

„Most az elnökségünk '23 millió románozását' éljük át” – írja utolsó pontjában Németh, amikor azt fejtegeti, hogy sok támadást Magyarországról gerjesztenek a kormány politikai ellenlábasai. „Ne legyen illúziónk: magyarok tettek ki politikai feliratot a Brüsszel jelképének számító szoborra” – írja például erről az akcióról.

„Az elnökségünk elleni kampány élén álló internetes portál próbálta meg hamisan és az újságírói etikát elfeledve elterjeszteni, hogy az EU egyik biztosa bojkottálja Magyarországot” – fogalmaz továbbá, Catherine Ashton külügyi és biztonságpolitikai főképviselő látogatásáról.

Ashton múlt héten csütörtök kora délután érkezett volna Magyarországra, azonban váratlanul közbejött izraeli programja miatt lemondta az utat. Az Index is beszámolt róla, hogy a közel-keleti utazás miatt nem tud részt venni a csütörtöki parlamenti ünnepségen, ahol Orbán Viktor átvette az elnökséget szimbolizáló zászlót, bár bojkottra még csak nem is utaltunk a cikkben. Ashton csütörtökön késve, de megérkezett Magyarországra, és a parlamenti ünnepélyen ugyan nem vett részt, de utána a vendégeknek rendezett hangversenyen már igen, és másnap több magyar miniszterrel is tárgyalt.