Hermina
15 °C
27 °C

Zuschlag ügyvédje a büntetés jelentős enyhítését kéri

2011.01.12. 10:42
Az egykori szocialista politikus 8,5 évet kapott közpénzek szabálytalan felhasználásáért. Az ügyvéd szerint szerint nincs egyértelmű bizonyíték bűnszervezet működtetésére.

A Zuschlag Jánosra első fokon kiszabott nyolc év hat hónapos börtönbüntetés jelentős enyhítését kérte védencével szemben Kovács M. Gábor ügyvéd az egykori szocialista politikus és társai ellen folyó büntetőper másodfokú tárgyalásán kedden a Szegedi Ítélőtáblán.

A védő szerint a kiszabott büntetés nem áll arányban a bűncselekmények tárgyi súlyával. Az ügyvéd perbeszédében elsősorban a bűnszervezet minősítést és a bűnszervezetben elkövetést vitatta, illetve nem látta bizonyítottnak az üzletszerű elkövetést sem.

Az első fokon eljárt Bács-Kiskun Megyei Bíróság ítélete szerint Zuschlag János és társai civil szervezeteket felhasználva szabálytalanul használtak föl több mint 72 millió forint közpénzt. Az összeg egy részéből baloldali politikai ifjúsági szervezetek rendezvényeit, táborait finanszírozták, illetve a kiskunhalasi MSZP alapszervezet működtetésére fordították.

Kovács M. Gábor a harmincoldalas fellebbezést kiegészítve kifejtette: a bűnszervezet meglétét nem támasztják alá egyértelmű bizonyítékok, az egyesületi elnökök egymás tevékenységéről nem tudtak, soha nem láttak hamis számlákat, és nem ismerték a fiktív pályázatokat sem. Az ügyvéd azt hangsúlyozta, hogy amit a bíróság csoporton belüli együttműködésnek tekint, az kizárólag Zuschlag János tevékenységét fedi.

A civil szervezetek pályáztatási rendszerének kormányokon átívelő rossz működése nem róható súlyosbító körülményként a vádlottak terhére. Az üzletszerűség a személyes vagyoni haszonszerzésre vagy a bűnözői életvitelre vonatkozik, a vádlottak esetében ez azonban nem állapítható meg – fogalmazott a védő.

Az ügyvéd közölte: Zuschlag János már a nyomozás során elismerte büntetőjogi felelősségét, és akkor is feltáró jellegű beismerő vallomást tett. Ezt azonban a bíróság nem vette kellő súllyal figyelembe enyhítő körülményként, ahogy a megbánást és a kár részbeni megtérítését sem.

Kovács M. Gábor alaptalannak tartja az első fokú bíróság Zuschlag Jánossal szemben vagyonelkobzást kimondó döntését is, mivel ez – álláspontja szerint – csak a bűncselekményekkel szerzett vagyonra vonatkozhatna.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság Zuschlag Jánost folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyolc év hat hónap börtönbüntetésre ítélte. A vádlottak közül héttel szemben egy év négy hónap és öt és fél év közötti végrehajtandó börtönt szabott ki a bíróság, három személyt felfüggesztett börtönre, négyet pénzbüntetésre ítélt, egy vádlottat felmentett.

Két vádlott esetében az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedett. Az ítélet ellen az ügyész fellebbezett, 14 vádlottal szemben a büntetések súlyosítását kezdeményezte. Ugyanezen 14 vádlott és védőik felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében fellebbeztek, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A vádat képviselő Horányi Miklós fellebbviteli főügyész keddi perbeszédében a kiszabott büntetések súlyosítását, illetve azt indítványozta, hogy a szabadságvesztést a vádlottaknak fegyházban töltsék le.