Zuschlag 8,5 évet kapott

2010.03.31. 09:00 Módosítva: 2010.03.31. 16:24
Súlyos börtönbüntetésre ítélte első fokon a Bács-Kiskun megyei Bíróság a bűnszervezetben elkövetett csalással vádolt Zuschlag János volt szocialista politikust. A vád szerint Zuschlag 75 millió forint állami támogatást vett fel civil szervezeteknek hamis indokokkal. A vádlott a kár nagy részét megtérítette, de így is 8,5 évet kapott. Vádlott-társaira összesen 41 év 4 hónap börtönt szabtak ki, csak a 16. rendű vádlottat mentették fel. A bíróság szerint tettük bűnszervezetben elkövetettnek minősül, Zuschalg fellebbez a minősítés ellen.

Zuschlag Jánost nyolc év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság szerdán Kecskeméten első fokon. A hatóság bűnszervezet tagjaként, folytatólagosan elkövetett csalással és más bűncselekmények elkövetésével vádolta Zuschlag János egykori szocialista politikust és társait.

2010. március 17.: Zuschlag  János az utolsó szó jogán beszél (Fotó: Ujvári Sándor)
2010. március 17.: Zuschlag János az utolsó szó jogán beszél
(Fotó: Ujvári Sándor)

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak 75 millió forint állami támogatást szereztek jogosulatlanul civil szervezetek révén. Az eljárás során a bíróság csaknem kétszáz tanút hallgatott meg. Az ügyész 12 évre küldte volna börtönbe a volt szocialista politikust.

A bíróság az ítélet indoklásában kiemelte, hogy Zuschlag nem volt együttműködő, vallomásában csak azt erősítette meg, amiről úgy gondolta, hogy azt már nem érdemes tagadni. A legkényesebb témakörökben - a bíró közlése szerint például a rendőrségi kapcsolatok feltárása, valamint a lehallgatásokkal kapcsolatos információk esetében - megtagadta a vallomást.

A bíróság Zuschlag János esetében súlyosbító körülménynek vette, hogy a bűncselekményeket országgyűlési képviselőként követte el, illetve, hogy megpróbálta hátráltatni a bűncselekmények felderítését. A büntetés kiszabásánál nem számították be enyhítő körülmények, hogy az okozott kárból ötvenmillió forintot visszafizetett, mivel a pénz eredete nem tisztázott és ha beszámítanák, az pénzmosásnak minősülne, tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

Lados István másodrendű vádlottal szemben - aki feltáró vallomásával segítette az ügy felderítését - a legenyhébb törvényes büntetést kérte. További hat vádlottra letöltendő fegyházbüntetést, három vádlottra felfüggesztett börtönbüntetést javasolt, míg öt vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

A bíróság Lados István vallomásával kapcsolatban a bíróság meggyőződött arról, hogy a vádlottnak kitűnő a memóriája, de több esetben tévedett. Ez azonban a bíró szerint ez nem jelent ellentmondást, mert kilenc évre visszamenőleg, nagy mennyiségű információt közölt. Ladost végül 2 év börtönre ítélte.

A bíró fehérgalléros bűnszervezetről beszélt

A Zuschlag-csoport által elkövetett cselekmény bűnszervezetben elkövetettnek minősül, mert annak minden kritériuma megvalósult, mondta ki az ítélet jogi indokolásában a tanácsvezető bíró. Fodor Endre a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per szerdai ítélethirdetésén azt is kijelentette, hogy "a Zuschlag-csoport egy fehérgalléros bűnszervezet".

Három vagy több személy által, öt évet meghaladó büntetési tétellel büntethető szándékos bűncselekmény elkövetése megvalósult, ezért a Btk. szerint bűnszervezetben elkövetettnek minősül a Zuschlag János és hét társa által elkövetett cselekmény, indokolta ítéletét a bíróság.

Zuschlag János fellebbezést jelentett be téves minősítés miatt a bűnszervezeti minősítés kapcsán és kérte a vagyonelkobzás törlését is. Lados István három nap gondolkodási időt kért, Katus Ferenc felmentésért fellebbezett. A többi vádlott között szintén volt, aki fellebbezett, néhányan elfogadták az ítéletet.

Két és fél éve előzetesben

Zuschlag Jánost 2007. szeptember 21-én vették őrizetbe, miután az ügyészség 2007. június 25-én meggyanúsította. Az előzetesben eltöltött két és fél év beleszámít majd büntetésébe. Zuschlag azért töltött ennyi időt előzetesben, mert az ügyészség szerint fennált az összebeszélés és a bizonyítékok megsemmisítésének a lehetősége. A tárgyalásokon lejátszott lehallgatott telefonbeszélgetésekből az derült ki, hogy Zuschlag Jánosnak voltak rendőrségi kapcsolatai a nyomozás idején.

A bíróság bizonyítottnak látta, hogy Zuschlagot értesítették telefonbeszélgetései lehallgatásáról. Azt azonban nem tartotta érdekesnek, hogy ki értesítette, ennek kiderítése egy másik per tárgya lehet. Kapcsolatrendszere révén Zuschlag államtitkokhoz is hozzáférhetett, vélekedett a bíróság.

A felvételek szerint Zuschlag Lusztig Péterrel állt kapcsolatban, aki korábban a BM III/I-es hírszerző csoportfőnökségén dolgozott, aztán Baranya megyei rendőrfőkapitány volt, 1994-1998 között MSZP-s országgyűlési képviselő, majd 2006. július 1-jétől a Belügyminisztériumban Lamperth Mónika főtanácsadója, 2007. február 1-jétől pedig a miniszteri kabinet tanácsadója.

A bíróság Katus Ferenc harmadrendű vádlottat 5 év 6 hónap börtönre ítélte. A bíróság a további vádlottakra összesen 33 év 8 hónap börtönt szabott ki, továbbá több vádlott esetében rendelt vagyon elkobzást. Őri Andrást - aki nem jelent meg az ítélethirdetésen - 4 év, Krausz Csabát 3 év, Marsovszky Balázst 2 év 4 hónap, Kulai Tamást 3 év 4 hónap, Prácsér Lászlót 1 év 4 hónap börtönre, valamint vagyonelkobzásra ítélte.

A többi vádlott közül hárman felfüggesztett börtönt, négyen pénzbüntetést kaptak, míg a tizenhatodrendű vádlottat felmentette a bíróság.

Fodor Endre bíró a tárgyalás előtt bejelentette, hogy az ítélet indoklását, körülbelül négy órán keresztül ismerteti.

A perben Gyurcsány Ferencet tanúként hallgatták meg
A perben Gyurcsány Ferencet tanúként hallgatták meg

Zuschlag János

Zuschlag János 1995-től vett részt az Ifjú Szocialisták Mozgalmának (ISZM) munkájában, 1996-tól mint alelnök. Amikor 2002-ben az ISZM egyesült a Fiatal Baloldal nevű ifjúsági szervezettel és létrejött a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták Mozgalma (FIBISZ), Zuschlag volt annak elnökhelyettese 2004 decemberéig. 1998-tól 2006-ig Zuschlag János az MSZP országgyűlési képviselője is volt, de lemondásra kényszerült, mert egy, a nyilasterror áldozataira emlékező gyűlés előtt az áldozatokon viccelődött. 

Zuschlag János egy 2005-ben indult rutinvizsgálat után keveredett csalás és más bűncselekmények gyanújába. A vádirat szerint civil szervezetekből álló hálózatot épített ki, amely 2000-2006 között (tehát az Orbán-, a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány idején) pályázatokon szerzett pénzt az Ifjúsági- és Sportminisztériumtól, annak jogutódjaitól, valamint a Nemzeti Civil Alapprogramtól és a fővárosi önkormányzattól.

A bíróság szerint a pályázatok "felháborítóan" rosszak voltak, némelyiknek a címe is értelmezhetetlen. Példaként "A nők, mint veszélyeztetett korcsoport" címen beadott pályázatot nevezte meg a bíró.

A civil szervezetek tényleges tevékenységet nem végeztek, a megszerzett állami forrásokat nem arra használták fel, amire kapták, a pénz felhasználásáról hamis beszámolókat és hamisított számlákat készítettek. A pénzt Zuschlag János irányításával igazából ifjúsági rendezvények támogatására, országgyűlési képviselők választási kampányának finanszírozására fordították, illetve egymást között elosztva magáncélra használták.

Az ítélet indoklása szerint  vádban szereplő kilenc szervezet pályázatokon elnyert pénzeit valójában nagyobbrészt a Fibisz, és elődszervezete, a BIT működtetésére fordították. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy a vádban szereplő egyesületek nem működtek, kizárólag azért hozták létre azokat, hogy pályázatok révén pénzhez jussanak. Az írásos dokumentumok alapján megállapítható, hogy a támogatásokat felvevp szervezetek fantomegyesületek voltak.

A kár nagy részét Zuschlag János megtérítette, ügyvédje 50 millió forint átutalását bizonyító okiratokat csatolt be az ügyészségnek.

2009. november 18-án Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) alelnöke is vallomást tett (Fotó: Ujvári Sándor)
2009. november 18-án Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) alelnöke is vallomást tett (Fotó: Ujvári Sándor)

A bírósági eljárásban tanúként hallgatták meg Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, aki a csalássorozat idején ifjúsági és sportminiszter volt, valamint Mesterházy Attilát, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, aki Gyurcsány államtitkára volt.

Tanúként hallgatták meg a vezető szocialista politikusok közül Baja Ferencet, aki a vádbeli időszakban a szocialisták Táncsics Alapítványának kuratóriumi elnöke volt. Az alapítvány is támogatta a Zuschlag-féle civil szervezeteket.

Baráth Etelét és Csiha Juditot is tanúként hallgatták meg, mert a két zuglói szocialista politikus ajánlásokkal támogatta Zuschlag szervezeteinek pályázatait. A vádlottak vallomása szerint az egyesületeken átfolyó pénzekből a két képviselő 2006-os országgyűlési képviselői kampányát is támogatták. Baráth és Csiha visszavonult a politikától, idén már nem indulnak jelöltként a választásokon.

Tanú volt a perben Újhelyi István, az MSZP jelenlegi alelnöke, aki 2002-től a Fiatal Baloldal elnöke volt. Újhelyi azt állította, hogy elnökként nem ismerte a szervezet pénzügyeit, azokért ügyvezető alelnökként Zuschlag felelt.

Meghallgatták Deutsch Tamást, az Orbán-kormány sportminiszterét is. Zuschlag vallomásában azt állította, hogy amivel vádolják, bevett gyakorlat volt a pártok ifjúsági szervezeteiben.

Az ítélet után az MSZP kizárta soraiból Zuschlag Jánost.

A tizenhat vádlott

1. rendű vádlott: Zuschlag János korábban az MSZP országgyűlési képviselője, az Ifjú Szocialisták Mozgalom ügyvezető elnöke, a Bács-Kiskun megyei MSZP ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati képviselő, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja. Első fokon 8,5 év börtönbüntetésre ítélték, 10 évre eltiltották a közügyektől.

2. rendű vádlott: Lados István Zuschlag János személyi titkára, a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták volt tagja, az MSZP zuglói szervezetének tagja. Az ügy kirobbanása után 6 hónapig szökésben volt, 2007. szeptember 26-án önként jelentkezett a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen. Együttműködése miatt enyhe ítéletet kapott, első fokon 2 év börtönre ítélték, 2 év közügyektől való eltiltást kapott.

3. rendű vádlott: Katus Ferenc a Bács-Kiskun megyei közgyűlés MSZP-frakciójának tagja, MSZP-s önkormányzati képviselő Kiskunhalason, a kiskunhalasi baromfifeldolgozó tanácsadója, a Bácsalmási Agráripari Rt. alkalmazottja. A bíróság első fokon 5,5 év börtönre ítélte, 6 évre eltiltották a közügyektől.

4. rendű vádlott: Őri András, a Fiatal Baloldal volt Zala megyei elnöke. A bíróság  első fokon 4 év börtönre és vagyonelkobzásra ítélte, 4 évre eltiltották a közügyektől.

5. rendű vádlott: Krausz Csaba, újbudai MSZP-s önkormányzati képviselő, volt elnöke az Ifjú Szocialistáknak. A bíróság első fokon 3 év börtönre és vagyonelkobzásra ítélte.

6. rendű vádlott: Marsovszky Balázs, a Fiatal Baloldal volt fővárosi elnöke. A bíróság első fokon 2 év 4 hónap börtönre és vagyonelkobzásra ítélte, 3 évre eltiltották a közügyektől.

7. rendű vádlott: Kullai Tamás, az Atlasz Egyesület és az Y-Generáció Egyesület tiszteletbeli elnöke, 2002-2006 között az MSZP önkormányzati képviselője Kecskeméten. A bíróság első fokon 3 év 4 hónap börtönre és vagyonelkobzásra ítélte, 4 évre eltiltották a közügyektől.

8. rendű vádlott: Vámosi Zsolt közgazdász, egy részvénytársaság elnöke és egy kft. ügyvezetője, az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány elnöke 1 millió forint pénzbüntetést kapott.

9. rendű vádlott: Prácser László, a vád szerint négy pályázat előkészítésében működött közre, amelyeket a Zuschlaghoz köthető civil szervezetek adtak be. A bíróság első fokon 1 év 4 hónap börtönre és vagyonelkobzásra ítélte, 2 évre eltiltották a közügyektől.

10. rendű vádlott: Szente Zsolt ügyvéd, Kiskunhalason ügyvédkedett, Zuschlag jogi ügyeit, ingatlanvásárlását intézte, sőt a nyomozati szakban védője is volt, majd vádlott lett, 400 ezer forint pénzbüntetést kapott.

11. rendű vádlott: Győrfi Ludovic, Zuschlag János személyi fitness-trénere egy rózsadombi fitneszteremben. Bűnpártolással vádolják, mert közreműködhetett Zuschlag János titkárságvezetője, Lados István külföldre szökésében és bújtatásában, 10 hónap fogházra, 3 évre felfüggesztve ítélték.

12. rendű vádlott: Kubatov Iván, kiskunhalasi vállalkozó, a vád szerint számlákat állított ki a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó egyesületek elszámolásaihoz, 2 év börtönre, 4 évre felfüggesztve ítélték.

13. rendű vádlott: Horváth Tibor, az ő autójában égtek el a Katus Ferenc által vezetett civil szervezetek iratai. Horváth azt mondta: autója az akkumulátor töltése közben gyulladt ki, 10 hónap börtönt, 3 évre felfüggesztve kapott.

14. rendű vádlott: Földes Gábor vállalkozó, a vád szerint a Works Team Kft. nevű cége hamis számlákat állított ki az egyesületek nevére, a pénzt Baráth Etele és Csiha Judit kampányának finanszírozása használták fel, 200 ezer forint pénzbüntetést kapott.

15. rendű vádlott: Kemecsei Árpád, a zuglói önkormányzat szocialista képviselője, a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. divízióvezetője. Lados István segítségével nyújtott be pályázatot a Táncsics Alapítványhoz, a kiutalt pénz elszámolásához pedig Földes Gábortól kért hamis számlákat, 300 ezer forint pénzbüntetést kapott.

16. rendű vádlott: Szilágyi Gabriella, a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. megbízásában álló ügyvéd, Kemecsei Árpád volt élettársa. A vád szerint közreműködött a hamis számlák beszerzésében. A bíróság első fokon felmentette a vádak alól.