Végéhez közelít a Zuschlag-per

2010.03.01. 14:55
A Zuschlag-per tizedrendű vádlottjának védőügyvédje szerint a baloldali politikai vezetésnek tudnia kellett arról, hogy a Zuschlag Jánoshoz köthető fiktív szervezetek pályázatokon elnyert pénzeiből finanszírozták a baloldali ifjúsági szervezet működését.

A Zuschlag János és társai ellen a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per hétfői tárgyalási napján a tizendrendű vádlott ügyvédje védőbeszédében azt mondta: "ez az eljárás nem az elsőrendű vádlottról és a társairól szól, hanem arról, hogy ezt a bűncselekmény-sorozatot a baloldali politikai vezetés tudta és beleegyezése nélkül nem lehetett volna elkövetni".

"Az a meggyőződésem, hogy a vádlotti széksorok hiányosak, és nincs ember Magyarországon, aki ne lenne tisztában azzal, hogy ez az ügy nem elsősorban Zuschlag Jánosról és vádlott-társairól szól" - mondta perbeszédében Szente Zsolt tizedrendű vádlott védője.

Az ország morális válságának példájaként említette, hogy "a korábban Baranya megyei rendőrfőkapitányként tevékenykedő, nagyhatalmú Lusztig Péter, aki telefonbeszélgetéseket folytatott az elsőrendű vádlottal, ígéretet tett a hathatós segítségre, majd tanúkénti meghallgatása során kijelentette, hogy mindaz, amit mondana, államtitok".

Milyen pénz?

Az ügyvéd szerint a "mese kategóriájába tartozik", hogy bármelyik képviselőjelölt, aki az országgyűlési választáson elindul, nem tudja, milyen pénzből finanszírozták a kampányát. A védőügyvéd a Baráth Etele és Csiha Judit MSZP-s országgyűlési képviselők kampányára fordított 500-500 ezer forintra utalt, amit a Táncsics Alapítványtól nyertek el Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezetek. Baráth Etele és Csiha Judit tagadta, hogy tudott volna arról, a kampányukban törvénytelenül megszerzett pénzt használtak fel.

Az ügyvéd hangsúlyozta: mind a vádhatóság, mind az eljáró bíróság messzemenően betartotta a büntetőeljárásról szóló törvény alapelveit. Szente Zsolt tizedrendű vádlottat bűnpártolás vétségével mint tettest, valamint magánokirat-hamisítás vétségével mint bűnsegédet vádolja az ügyészség. A védő szerint Szente Zsolt nem követte el a vádban terhére rótt bűncselekményeket.

Felmentést kérnek

A tizenegyedrendű vádlottat, Győrfi Ludovicot bűnpártolás vétségével mint tettest vádolja az ügyészség. Az eljárás kezdetén Győrfi bújtatta Romániában Lados István másodrendű vádlottat, amire Zuschlag János kérte meg. A védő szerint védence tudatában nem jelent meg az konkrétan, miért kellene Lados Istvánt Romániába vinni, arról nem tudott, hogy a másodrendű vádlott ellen körözést adtak ki. Az ügyvéd védence felmentését kérte.

Kubatov Iván tizenkettedrendű vádlott védője ugyancsak védence felmentését kérte a bűnpártolás bűntette, valamint a magánokirat-hamisítás vétségének vádja alól, mondván: a vádlott nem "számlagyáros". Arra az esetre, ha a bíróság nem menti fel védencét, elsődlegesen pénzbüntetés kiszabását kérte a bíróságtól.

Horváth Tibor tizenharmadrendű vádlott esetében - akinek a gépkocsija "öngyulladás" következtében kiégett, és abban megsemmisültek a vádban szereplő egyes egyesületek könyvelését tartalmazó dokumentumok - szintén felmentést kértek, védője szerint nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani, hogy szándékos gyújtogatás történt.


A tizennegyedrendű vádlott, Földes Gábor Miklós védője elismerte védence bűnösségét. Emlékeztetett arra, hogy védence a Táncsics Alapítványtól elnyert támogatások elszámolásához adott számlákat a vádban szereplő egyesületek részére. A vádlott elismerte, hogy a számlákat ő bocsátotta ki az egyesületek beszámolóihoz. A vádhatóság pénzbüntetés kiszabását kérte a vádlottra, míg a védő próbára bocsátást tartana elfogadhatónak, mert védence rokkantnyugdíjas.

Kemecsei Árpád tizenötödrendű vádlott ügyvédje utalt arra, hogy védence beismerő vallomást tett, ami beszűkítette az ő perbeszédét. Az ügyvéd emlékeztetett arra, hogy Kemecsei, aki Baráth Etele és Csiha Judit MSZP-s országgyűlési képviselők kampányát irányította, a Táncsics Alapítványtól elnyert pénzt nem az eredeti célnak megfelelően használta fel, de a kárt megtérítette. A védőügyvéd a vádlott felmentését kérte.

A tizenhatodrendű vádlott, Szilágyi Gabriella Andrea védője azt mondta, hogy védencét Kemecsei Árpád és Földes Gábor sodorta bele az ügybe. Kérte, hogy védencét, akit bűnpártolás vétségével vádolnak, mentsék fel.

Március 31-én elsőfokú ítélet

A Zuschlag János és társai ellen indított perben március 17-én az utolsó szó jogán szólhatnak a vádlottak, majd március 31-én az ügyben ítéletet hirdet Fodor Endre tanácsvezető bíró.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van.