Schmitt hivatalának dolgozik Balsai István fia

2011.02.14. 06:58 Módosítva: 2011.02.14. 13:53
A Blikk információi szerint ifj. Balsai István ügyvédi tevékenységet végez a Köztársasági Elnöki Hivatalban (KEH) megbízási szerződés alapján.

Balsai István fideszes országgyűlési képviselő a Blikk kérdésére azt mondta, neki nem kell felnőtt fiának munkájáról tudnia, és azzal érvelt: ha a lap munkatársa pályáztatás nélkül, bizalmi alapon választhat magának ügyvédet, akkor ezt egy közintézmény is megteheti.

Szeptemberben úgy módosították a közbeszerzési törvényt, hogy jogi szolgáltatások esetén nem kötelező közbeszerzést kiírniuk az állami intézményeknek.

A KEH hétfői válaszában azt írta, ifj. Balsai István ügyvéd a Köztársasági Elnöki Hivatalban jogi tanácsadói feladatokat lát el megbízás alapján. Ezen feladat esetében nem volt pályáztatás, "mert a Köztársasági Elnöki Hivatal szervezeti és működési szabályzatában nem került meghatározásra olyan munkakör, amelynek betöltéséhez pályáztatás lenne szükséges".

Családtagok helyzetben

Nem ő az első politikus, akinek családtagjai a közszférában helyezkedtek el a kormányváltás óta.

Pálffy István volt híradós műsorvezető, jelenlegi KDNP-s országgyűlési képviselő feleségét, Tóth Juditot foglalkoztatja a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) egyik háttérintézménye, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet.

Kontrát Károly belügyi államtitkár lánya a Köztársasági Elnöki Hivatalban dolgozik, Schmitt Pál államfő unokaöccse, Schmitt Pál Péter a Miniszterelnökségen. Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökének lánya a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz került. A miniszterelnök unokatestvére, Vitézy Zsófia a NEFMI sajtófőnöke, az ő féltestvére, Vitézy Dávid pedig a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója lett.