Hároméves kortól kötelezővé tennék az óvodát

2011.02.21. 12:23

Az új közoktatási törvény tervezetében az EU vonatkozó irányelveivel összhangban nagy hangsúllyal jelenik meg a kisgyermekkori nevelés. Az oktatásért felelős államtitkárság tervezete szerint három éves kortól kötelezővé szeretnék tenni az óvodai nevelést. Az államtitkárság a terveiről a nemzeti erőforrások minisztériumának A kisgyermekkori nevelés minősége című kétnapos konferenciáján számolt be.

Az Európai Unió célkitűzése szerint 2020-ra a négyéves és tanköteles kor közötti gyermekek 95 százaléka részesülne megfelelő színvonalú intézményes nevelésben. Az óvodai környezet különösen a hátrányos helyzetű gyermekeknek rendkívül fontos, mert későbbi eredményes iskolai tanulmányaik egyik feltétele, hogy kellő időben megkezdődhessen a felkészítésük az iskolai elvárásokhoz.

Minderre Magyarországon is nagy szükség van, hiszen nagyon sok gyerek él hátrányos körülmények között, a korai fejlesztésük kulcsfontosságú lehet a felnőttkori foglalkoztatásuk szempontjából. A konferencián a tagállamok szakminisztériumai, a kisgyermekkori neveléssel, a családok szociális helyzetével, a szegénységgel és a hátrányos helyzetűek lehetőségeivel foglalkozó nemzetközi szervezetek, az OECD és az Európai Bizottság küldöttei vesznek részt.