Ez a poszt a következő Percről percre része:

Megváltoztatják a jegybanktörvényt

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy polgármesternek kell is legyen. Kocsis is itt van, Lázár Villám János frakcióvezető mögött ücsörög, átlósan.

  • Mint imént említettük, Gulyás Gergely életútja 1981-es születése után 2004-es diplomaszerzésével folytatódott, úgyhogy az alábbiakért nem vállalunk teljes felelősséget. Szóval, Gulyás és a szintén 1981-es születésű, szintén első éves parlamenti képviselő Kocsis Máté állítólag a Lónyay utcai református gimnáziumba, majd a Pázmányra is együtt jártak, úgyhogy másfél évtizede rivalizálnak.

    Kezdetben Kocsis tört előre, aki 2006-ban alpolgármester lett a Józsefvárosban, ahol aztán időközi alapon 2009-ben polgármesterré választották. A parlamenti frakciónak mindketten vezetőhelyettesei.

    Mostanában az alkotmánynak hála Gulyás villog inkább. Akinek egyébként az ülésterem harmadik szektorának második sorában jutott ülőhely. Kocsis sem maradt le, ő is második soros, a negyedik szektorban.

    Kocsis Máté
    Kocsis Máté
  • Soltész Miklós nemzetierőforrás-államtitkár örül, hogy párttársa rávilágított a problémára, mert minél többször kéne rávilágítani a problémára. Ezért is koncentrál az európai elnökség idején is a demográfia témájára a magyar kormány, bár az EU eleinte nem rajongott az ötletért.

    Az elmúlt időszak legelfogadhatatlanabb mondatának nevezte Gyurcsány Ferenc azon kijelentését, amit így idézett: "az öregecskedő feleségeket le kell cserélni" (Gyurcsány nem pont ezt mondta). A kormány szerinte meghozta azokat a döntéseket, amelyek jelzik, hogy a gyermekvállalás a legfontosabb. Ezért is hozták meg a gyermekek után járó adókedvezményt és állították vissza a hároméves gyest. "A házasság nem bűn, hanem érték" - jelentette ki a végén.

    07
  • A kereszténydemokrata Michl József szerint "csak a családok, az egészséges családok lehetnek megmentői a jövőnek". Ezzel szerinte mindenki egyetért, mégis rémisztően csökken a házasságok száma, napjainkban már csak a népesség 45,8 százaléka él házasságban, és a házasságok 60 százaléka válással végződik.

    "Majdnem minden második gyermek házasságon kívül születik, ma a nők 56 százaléka de jure hajadonként fogja leélni az életét" - mondta. Ráadásul még a születésszám is csökken. "Bajban vannak családjaink, súlyos válságot él meg legrégebbi társadalmi intézményünk, a házasság is" - mondta, bár reményre ad okot, hogy a közvélemény még mindig a házasságot tartja a legtámogatottabb együttélési formának.

    Michl szerint azok az országok a legerősebbek, ahol a házasság természetes része az életnek. Kérte, hogy minden újonnan hozott törvénynél vegyék figyelembe, hogy azok hogyan hatnak a családok jövőjére.

  • Gulyás Gergely a jobbikos Vona Gábor vészjósló felszólalása közben mosolyra bírta az LMP gyakran bánatos képviselőjét, Szabó Tímeát, majdnem egymás mellett ülnek. Vajon mit mondhatott?

    15
  • A Szabadság Kört 2007 októberében alapították politikusok és közéleti személyiségek, többek között Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke, Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő és Hegedűs Zsuzsa szociológus. Gulyás Gergely most Szájer Józseffel szövegezi az új alkotmányt.

  • A kormány nevében Kontrát Károly belügyi államtitkár válaszolt Vonának. Örült, hogy Vona szóba hozta a 2006-os jegyzőkönyvek titkosításának feloldását. Szerinte így most mindenki számára nyilvánossá vállhatott, hogy az iratok semmilyen titkos adatot nem tartalmaztak, tehát nem is kellett volna titkosítani azokat. "Tisztelt képviselő úr, mondjuk ki az igazságot, ez a titkosítás csak Gyurcsány Ferenc érdekét szolgálta" - mondta. "Azért titkosították, hogy ne derüljön ki az igazság, hogy a Fidesznek semmi köze nem volt a törvénytelen tiltakozásokhoz" - mondta.

    "A Fidesz a törvényesség és a rend pártja, kormányon és ellenzékben" - jelentette ki. Az alkotmányozás kapcsán reményét fejezte ki, hogy majd az ellenzéki pártok is benyújtják saját javaslataikat. Beszélt még a kormány közbiztonsági törvénycsomagjáról is, melynek minden elemét elfogadták már az őszi ülésszakon.

    05
  • Gulyás Gergely nemcsak tagja, szóvivője is volt a Szabadság Körnek. A csapat blogot is szerkesztett, amelyen azonban 2010. áprilisi az utolsó bejegyzés. Gulyás Gergely ekkor kijelentette: A Szabadság Kör szerint a közbeszerzés a korrupció melegágya, ezért szükség lenne a közbeszerzési törvény felülvizsgálatára! Azóta semmi.

  • A Szabadság Kör mindennapi magyar emberek kötöttségektől mentes tömörülése. Az összekötő kapocs köztünk az, hogy mindannyian szeretjük a szabadságot. Van köztünk egyetemi hallgató, újságíró, ügyvéd, író és európai parlamenti képviselő is. De számunkra a lényeg nem az, hogy honnan jöttünk, hanem, hogy merre tartunk. A megalakulásunkkal fel kívántuk hívni a figyelmet arra, hogy ma Magyarországon veszélyben vannak alapjogaink.

  • Vona Gábor (Jobbik) a 2006-os események eddig titkosított jegyzőkönyveit olvasgatta a hétvégén, és megdöbbent. Szerinte az iratokból kiderül, hogy a szocialisták "ártatlanul vádolták" a Fidesz képviselőit a zavargások idején, de óva intette a fideszeseket attól, hogy erre büszkék legyenek.

    "2006 utcai eseményeihez önöknek valóban semmi köze nincs, de ezt inkább szégyelni kéne. 2006-ban ugyanis azért nem volt forradalom, mert önök elmenekültek a sorsuk elől, páncélkocsikban" - mondta. A sors újabb lehetőséget adott a Fidesznek a kétharmados többséggel, de Vona szerint a kormánypárt megint menekül a sorsa elől.

    Erre abból következtet, hogy a Fidesz alkotmányozási javaslata "vicc". "Ez nem más, mint a magyar rendszerváltás második elsikkasztása" - mondta. Visszautalt múlt heti beszédére, most "megélhetési gyerekgyártásról" beszélt. Mindezzel csak azt akarta mondani, hogy a Fidesz nem csinál semmit.

    04
  • Gulyás Gergely a Vas megyei területi listáról került be az Országgyűlésbe. Képviselői alapfizetése ez idő szerint bruttó 463 800 forint, amit 626 130 forint választókerületi pótlék egészít ki.

  • Gulyás Gergely 1981-ben született Budapesten, utána jogi diplomát szerzett a Pázmány Péter Katolikus egyetemen – közbeeső időintervallumról nem áll rendelkezésünkre hivatalos információ. 2004-től aztán felgyorsultak az események. Egyrészt azonnal ügyvédbojtár lett a fővárosban, másrészt 2005-ben megbízott oktatóvá lépett elő a Károli Gáspár Református Egyetemen. Ezt ökumenének nevezzük! Politikai pályafutása pillanatok alatt kiteljesedett, az első említés szerint tüstént a Fidesz országos választmányának tagjaként tűnt fel. Tagja a Szabadság Körnek, mindjárt utánanézünk, hogy mi az. 2010 óta parlamenti képviselő, sőt mi több, máris frakcióvezető-helyettes!

  • Hát azért, mert az alkotmányozás nem nagyon tetszik nekünk, abban viszont gyakran találunk értelmet, amit a szövegező bizottság tagjaként ez a képviselő mond. Ez az indexes interjú is rendben van sok tekintetben. Persze ha a szöveg totálisan pocsék lesz mégis, majd levesszük róla a kezünket. És akkor sírhat.

  • A kormány nevében Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszolt, a változatosság kedvéért most hanggal. Cséfalvay szerint filozófiai különbség van a Fidesz és az LMP között: az LMP az újraelosztás, a Fidesz a gazdasági növekedés pártján áll. "Azt furcsálom, hogy az új magyar baloldaltól ennyire telik, visszanyúlni az osztályharcos elmélethez" - szúrt oda Cséfalvay. David Cameron brit miniszterelnökkel példálózott, aki Make Work Pay (tegyük fizetőképessé a munkát) címen hirdette meg jóléti programját. "Nem erősítheted a gyengébbet azzal, ha gyengíted az erősebbet" - idézte Abraham Lincolnt felszólalása végén.

    02
  • "Az Országos Érdekegyeztető Tanács nem kötelező, hanem ajánlását nem tudják keresztülvinni" - kapta vissza a hangot a sajtóteremben Scheiring Gábor. Az elempés képviselő szerint az adócsomag önmagában 4-600 milliárdos hiányt generál, ezért volt szükség a járuléknövelésre, a nyugdíjeinstandra és az alkotmánybíróság kiherélésére, illetve ezért lesz szükség 600 milliárdos megszorításra, és ezért fognak beavatkozni a privátszféra bérezési gyakorlatába is. "Ez a gazdaságpolitika megbukott, nem éri meg hozzá ragaszkodni, túl magas az ár" - mondta.

    03
  • Gulyás Gergely már a helyén van. Szemüveget, világosszürke öltönyt, csíkos nyakkendőt és fekete laptopot visel. Ezt most kinyitotta.

  • Cséfalvay államtitkár befejezte néma válaszát, Varga László pedig "luxusbarát, gazdagbarát" kormányról, illetve Lázár János Audijáról beszél. A teremben már Scheiring Gábor "Mennyibe fog még kerülni a gazdagok dédelgetése?" című felszólalása megy, erről, úgy tűnik, mind lemaradunk. Varga mindeközben bejelenti, hogy egy autómakettet hagynak Lázár János irodai asztalán.

  • A kormány reagál Burány napirend előttijére, de erről a sajtóteremben lemaradunk, mert egy MSZP-s sajtótájékoztató miatt elvették a hangot. A sajtóteremben most Varga László köszönti szeretettel az egybegyűlteket, az élőképen Cséfalvay államtitkár tátog. Varga amúgy az adórendszerről beszél, akárcsak az előbb Burány.

  • A parlament ülésének első perceiről lemaradtunk, de aztán Burány Sándor igazságtalan közterhekről szóló napirend előtti felszólalását felhangosították a teremben, ahová az újságírókat idéntől száműzték.

    Burány Lázár Jánost idézte felszólalása elején, aki tavasszal azt ígérte, hogy attól fogják elvenni a pénzt, akinek van. Burány szerint ehhez képest az adóváltozások bércsökkenést okoztak, elsősorban a legszegényebbeknél. "Miért csinálták, miért vezettek be olyan adótörvényt, ahol azok járnak jól, akik többet keresnek, mint 300 ezer forint?" - kérdezte.

    Fotók: Barakonyi Szabolcs
    Fotók: Barakonyi Szabolcs

    "Végül is, nem kell csodálkozni azon, hogy a kormány nem tudja, mit csinál" - mondta, példaként Szijártó Pétert említve, aki csak a vagyonbevalláskor vette észre, hogy kétszer annyit keres. Burány szerint normál esetben a kormány ilyenkor átdolgozná az adótörvényeket, ehelyett Orbánék akciócsoportot hoznak létre, hogy betartassák az Országos Érdekegyeztető Tanácsban született, egyébként nem kötelező érvényű megállapodást.

    "Miért verik más kezével a csalánt" - tette fel szalonképes formában a kérdést. Szerinte az is vicces lesz, amikor az akciócsoportos Rogán a polgármester Rogánnal fog egyeztetni a bérekről.

  • A parlament ülése a napirend előtti felszólalásokkal elkezdődött. Gulyás Gergely még nem érkezett meg. Reméljük, úton van!

  • Hamarosan kezdődik az ülés, és hamarosan szembesülhetünk az új parlamenti sajtórend okozta nehézségekkel. Az imént az MSZP egyik sajtósa bejelentette, hogy a napirend előtti felszólalások alatt kívánnak sajtótájékoztatót tartani a sajtóteremben, ahonnan amúgy a parlamenti ülésről tudósítanánk. A kellemetlenségért elnézést kérünk.

  • Gulyás Gergely egy igen ifjú politikus. A rendszerváltás után még csapatostul szaladgáltak a harminc alattiak a parlamentben, a jelenlegi kormánypárt 1990 utáni frakciójában a többség ilyen volt, de például a szocialista Botka László és Zuschlag János is alig múlt húsz, amikor először bekerült. Most a Jobbiknak köszönhetünk néhány tejfeles szájút, a Fidesz azonban kissé megöregedett. Gulyás a kevés feltörekvő benjámin egyike: csak ősszel lesz harminc.

  • Elhatároztuk, hogy pozitívak leszünk, elkezdünk színvonalas embereket keresni a parlamentben. A fideszes Gulyás Gergely utóbbi megnyilvánulásai alapján ilyennek tűnik, az ő nyomába szegődünk tehát máma. Tartsanak velünk!!

    10
  • Szocialista felszólaló nyitja a parlament hétfői ülését, Burány Sándor napirend előtt értekezik a közterhek izgazságtalanságáról. Második felszólalóként az elempés Scheiring Gábor jön, ő a "mennyibe fog még kerülni a gazdagok dédelgetése?" címet adta felszólalásának. Harmadikként Vona Gábor (Jobbik) már a szocialistákat fogja ütni "Szilvásy papa és a sok száz rabló" című beszédében. A kereszténydemokrata Michl József a családról fog beszélni, Rogán Antal (Fidesz) pedig arról, hogy az OÉT-ben kötött bérmegállapodás szerinte mindenkit kötelez. Rogán interpellálni is készül a témában.

  • Rogán után a jobbikos Apáti István következik, őt az érdekli, hogy "mikor ér véget az M49-es elkerülő út kálváriája". Az LMP-s Jávor Benedek interpellációjának tárgya az új Széchenyi terv, ami szerinte "a fenntarthatatlanság bebetonozása". Utána a szocialista Garai István Levente jön, aki szerint már a közgyógyellátás is veszélyben van. Hatodikként párttársa, Tukacs István az új adórendszer hatásairól kérdez, az utolsó interpelláló pedig a jobbikos Korondi Miklós lesz, aki a vasúti kábellopások jogi szabályozását kéri számon.

  • A nap első interpellálója a szocialista Nemény András lesz, akit az érdekel, hogy a kormány miért nem védi meg a munkavállalók alkotmányos jogait. Nemény után Rogán Antal öninterpellál, arra kíváncsi, hogy "milyen intézkedéseket kíván tenni a Kormány az Országos Érdekegyeztető Tanácsban született bérmegállapodás végrehajtásának ellenőrzése, szükség esetén kikényszerítése érdekében?". A kormány a múlt héten szembesült azzal, hogy az adórendszer változásainak vesztesei is vannak, ezért most megpróbál beavatkozni a privátszférába.

  • A kamatpolitika is a rendszer része lesz

    Hét nemzetközi szerződést ratifikál hétfőn a parlament, és tovább korlátozhatja a jegybank függetlenségét, megadva a lehetőséget a kormánypártoknak a monetáris tanács átvételére. A kormányok szeretik befolyásolni a kamatpolitikát, ezért nem is hagyták nekik ezt eddig. Módosulhat a határtörvény, az Állami Számvevőszék pedig visszamenőleg vizsgálhatja a magánnyugdíjpénztárak működését.