Tízből négy képviselőt kaptunk el fogadóórán

2011.02.28. 10:25
Tíz parlamenti képviselőből néggyel sikerült személyesen találkozni úgy. hogy képviselői fogadóórájukra jelentkeztünk be. A képviselőket a dohányzás betiltásáról akartuk megkérdezni. A legkönnyebben az LMP-s Kukorelly Endrével jött össze a találka. Pokorni Zoltánnal, Rogán Antallal, Lendvai Ildikóval vagy Selmeczi Gabriellával egy hónapnyi telefonálgatás és emailezés után sem lehet beszélni egyszerű állampolgárként.

A Totalcar népszavazási kezdeményezésén felbuzdulva magunk is kipróbáltuk, elérhetőek-e választott országgyűlési képviselőink.

Tesztünkhoz a képviselőket véletlenszerűen választottuk ki. Budapestiek és vidékiek egyaránt vannak köztük mindegyik parlamenti pártból, az egyetlen lényeges szempont a fővároshoz való viszonylagos közelség volt.

A játékszabályok a következők voltak: egyszerű állampolgárként jelentkeztünk be, a képviselők elérhetőségeinek keresése közben csak olyan adatokat használtunk fel, amelyekhez bárki hozzáférhet. Ha sikerült felvenni a kapcsolatot valakivel, nem követelőztünk, hanem türelmesen vártunk egy olyan időpontra, ami mindkettőnknek jó. Ha megkérdezték, milyen ügyben szeretnénk beszélni a képviselővel, a nemdohányzók védelmének pártsemleges témáját neveztük meg.

Az első hívásokat január 26-án délelőtt fél tízkor indítottuk el, innentől kezdve folyamatosan próbálkoztunk. Akiktől nem kaptunk időpontot, azokkal tettünk egy utolsó próbát még február 11-én. Ezután már csak a megígért visszahívásokra vártunk. Összesen egy hónap telt el.

Azok a politikusok, akikkel találkoztunk, mindannyian poénnak vették a dolgot, és nem bánták, hogy bekerültek a kísérletbe.

Harrach Péter (KDNP)

Eltelt napok száma az első megkeresés óta: 31

Telefonhívások száma: 2

Emailváltások száma: 3

Sikerült-e létrehozni a találkozót? Nem

03

Nem volt könnyű elérhetőséget találni hozzá. Hivatalos fogadóórát sem tart, ezért végül egyetlen publikus elérhetőségére, az e-mail címére írtam. A levelére február 3-án válaszolt Harrach titkárnője, aki a „további egyeztetések érdekében” arra kért, adjam meg telefonszámomat. Én ezt postafordultával el is küldtem, de több mint egy hét elteltével sem telefonon, sem e-mailben nem jeleztek vissza.

Február 11-én ezért újabb e-mailt küldtem, amire két órával később felhívott a KDNP titkárságvezetője, és elmondta: nem feledkeztek meg rólam, csak még nem sikerült biztos időpontot egyeztetniük. Abban maradtunk, hogy a jövő hét elején fog keresni. Végül öt nappal később ismét a titkárságról kerestek, és elmondták: Harrachhal biztosan nem tudok találkozni, mert három hétre előre betelt a naptára, de titkárnője vagy egy másik, jogász végzettségű kollégája szívesen meghallgat, ám "személyes találkozóra sajnos nemigen számíthat”.

Kukorelly Endre (LMP)

Eltelt napok száma az első megkeresés óta: 9

Telefonhívások száma: 2

Emailváltások száma: 2

Sikerült-e létrehozni a találkozót? Igen

lmp pomaz 04

Az LMP-s Kukorelly Endrét a Pilis-Budavidéki LMP-központ telefonszámán kerestem először, saját elérhetőségét ugyanis nem találom a neten. A hívást egy kedves nő fogadta, aki elkérte az e-mail címemet, és megígérte, hogy még a héten értesít arról, mikor találkozhatom a képviselővel.

Végül a hét végén e-mailt küldött, amiből kiderült: Kukorelly külföldi elfoglaltsága miatt nem volt a héten elérhető, majd egy nappal később az is kiderült, hogy a költő sosem tart külön fogadónapokat, ehelyett telefonon egyeztet időpontot a hozzá fordulókkal, köztük velem is, és meg is beszéltünk egy találkozót szerda estére az Írók könyvesboltjába.

Ön dohányzik?

Nem. Életemben egyszer próbáltam ki a cigarettát gyerekkoromban, de a fociedzőm tanácsára abbahagytam.

Támogatna egy olyan javaslatot, mely tiltaná a dohányzást a nyilvános helyeken?

Igen, egyértelműen támogatnám, mivel én nagyon cigarettaellenes vagyok, de azért hozzáteszem: a drákói szigorral sem értek egyet. Tudom, hogy ha egyszer az ember elkezdett dohányozni, akkor szinte lehetetlen abbahagyni. Az én édesanyám is kilencven éves, és még mindig dohányzik.

Sok barátom is volt, akik leszoktak, majd újra elkezdték, mert ahhoz, hogy erről lejöjjön valaki, hatalmas lelkierő kell. De legalább az, aki nem szokott rá, az ne kezdje el. Tegnap egy iskolában jártam, és beszélgettem a diákokkal az egészséges életről. Próbáltam őket lebeszélni többek közt a cigarettáról is, és viccesen meg is jegyeztem, hogy aki a 15 évesek közül dohányzik, az hagyja abba, mert lenyomom a torkán!”

Könnyen kapcsolatba tudnak önnel lépni a választópolgárok?

Én azt hiszem, hogy igen. Nem titkolom ugyanis a telefonszámomat, bárki megtalálja, akár a neten is, és igyekszem minél hamarabb találkozni is azokkal, akik ezt kérik. Viszont mivel állandó fogadóórám nincs, ezért a legtöbbször egy kellemes hangulatú helyre hívom őket, például ebbe a boltba, amit nagyon szeretek.

Láng Zsolt (Fidesz)

Eltelt napok száma a megkeresés óta: 31

Telefonhívások száma: 8

Emailváltások száma: 0

Sikerült-e létrehozni a találkozót? Nem

D  HB20060518024

Láng Zsolt a II. kerület polgármestere is. Az önkormányzat honlapja szerint van fogadóórája, időpontok nincsenek, de megadnak egy vonalas telefonszámot előzetes időpont-egyeztetéshez. Automata üdvözöl kellemes hangon a polgármesteri hivatal nevében, felsorolja a választható menüpontokat, a kezelő kapcsolását kérő nullás gombot nyomom meg. A kapcsolásra várakozás közben dzsessz szól.

Kezelő nem jelentkezik, pontosan egy perc múlva visszajön a géphang, és kezdi elölről. Még kétszer végigjátszom a nullás gomb, egy perc dzsessz, automata kört, aztán átmenetileg feladom. Egy óra múlva teszek egy újabb próbát, ugyanez történik. Kíváncsiságból kipróbálom, mi történik, ha az automata menüajánlatából az ügyfélszolgálatot választom.

Itt újabb barátságos géphang ad hosszas tájékoztatást a nyitvatartásról és az elintézhető ügyekről, de fogadóóráról nincs szó.

Új irányból próbálkozom: Láng Zsolt saját honlapján, a kapcsolat menüpontban a polgármesteri hivatal száma mellett szerepel a Fidesz II. kerületi szervezetének elérhetősége is. Ezen a számon üzenetrögzítő fogad, üzenetet nem hagyok. Újabb egy órával később futok még egy felesleges, dzsesszes-géphangos kört az önkormányzati számon. Újra hívom a II. kerületi Fidesz számát is, most fölveszi egy segítőkész férfi, akinek elmondom, mit szeretnék. Megadja Láng Zsolt asszisztensének a mobilszámát.

Rögtön el is érem a nőt, aki megkérdezi, milyen ügyről lenne szó, elkéri a nevem, telefonszámom, és visszahívást ígér.

Egy eseménytelen hét múlva, február 2-án újra hívom az aszisztenst. Emlékszik rám, de nem biztat sok jóval. Azt mondja, a “közeljövőben” sajnos, úgy néz ki, nem fog menni. Megkérdem, mit ért közeljövő alatt: mondjuk a következő hetet? Azt válaszolja, hogy sajnos inkább a következő hetekről van szó, de megígéri, hogy mindent megtesz, és kéri, hogy jövő héten térjünk vissza a dologra. Megkérdezi még azt is, mit szólnék, ha vele találkoznék először, és neki mondanám el az ügyemet, de ezt a lehetőséget visszautasítom azzal, hogy ragaszkodnék személyesen Láng Zsolthoz.

A következő héten, február 11-én keresem újra a képviselő aszisztensét, aki most is szokásos kedvességével fogadja a hívásom, és biztosít róla, hogy nem felejtette el a dolgot. Megtudom tőle, hogy Láng Zsolt ezen a héten kihelyezett frakcióülésen volt Siófokon, utána pedig négy napon át ülésezik a parlament. Azt mondja, sajnálja, de emiatt nem tud mit mondani. Sajnos sokszor több hétig tart időpontot kérni, teszi még hozzá. Megint abban maradunk, hogy a következő héten esetleg hívjam újra, de ő is észben tartja az ügyet. A szabályok értelmében én már nem hívom többé, tőle pedig mostanáig nem kaptam visszahívást.

Lapozzon, és kiderül, meg lehet-e találni Lendvai Ildikót, Novák Elődöt, Pokorni Zoltánt és Rétvári Bencét.