Budai Gyula elszámoltatja az egyetemeket

2011.03.09. 13:31

Átfogó, belső minisztériumi vizsgálatot kezdeményezett a felsőoktatási intézményeknél Budai Gyula. Az elszámoltatási kormánybiztos szerdai sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy az ELTE gazdálkodásának ellenőrzése már tavaly november óta tart, a megnyugtató képhez azonban még további vizsgálatokra van szükség.

A kormánybiztos elmondta: hivatala 2010 novemberétől vizsgálta az ELTE gazdálkodását: a gépjárműbeszerzéseket, a munkavállalói szerződéseket, illetve a 2002 és 2010 között megkötött, az egyetem üzemeltetésével és működtetésével kapcsolatos iratokat, de a megnyugtató képhez további vizsgálatokra van szükség.

Budai Gyula arról is beszélt, hogy a közbeszerzési eljárásokat és azok gyakorlatát át kell alakítani. Elmondása szerint a kormánybiztosság által eddig vizsgált valamennyi (köztük a filozófusi) pályázat eredménye egyértelműen rávilágítanak arra, hogy a korábbi pályázati rendszer hibás volt, és teljes mértékben átalakításra szorul.

A kormánybiztos a sajtótájékoztatón azt is megerősítette, hogy Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnökének kérésére vizsgálatot indítottak a Fradi privatizációja kapcsán. Emellett vizsgálják a Magyar Úszó Szövetség gazdálkodásából hiányzó több mint százmilliós összeget is.

A politikus elmondta: két kutatási pályázat ügyében is lezárták a vizsgálatot. Az egyik az úgynevezett AIDS elleni DermaVir, a másik a poratka elleni tapasz kutatásával kapcsolatos. Az első esetében 1,4, míg a másodiknál 1 milliárd forintot nyert el kutatásaihoz a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól (NKTH) a Genetic Immunity Kft.

A cég nem fejlesztette ki a HIV vírus kezelésére alkalmas gyógyszert, a kutatási kísérletek első fázisánál megrekedtek. A DermaVir tapasz hatékonynak bizonyult volna, a gyógyszer azonban nem a magyar állam, hanem egy amerikai cég tulajdonát képezte volna, így a cég nem kutatásra, hanem egy termék előállítására kapott támogatást.