Dénes
3 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Szigorú az új diszkórendelet

2011.03.09. 11:15
A nagyobb zenés rendezvények hatósági ellenőrzése jelentősen szigorodott, akár menet közben is felfüggeszthetik a bulikat.

A zenés, táncos rendezvények biztonságosabbá tételéről alkotott rendeletet a kormány. Mostantól Ilyen rendezvényt csak engedély birtokában lehet tartani, amit a hatóság köteles felfüggeszteni, ha a résztvevők száma jelentősen meghaladja a hely befogadóképességét. A rendelet a "tömegtartózkodásra szolgáló létesítményekre, és az ezer főnél nagyobb létszámú szabadtéri eseményekre vonatkozik.

"Zenés, táncos rendezvényt" mostantól csak a jegyző által kiadott rendezvénytartási engedély birtokában lehet megtartani. Az engedélyezési eljárásban a népegészségügyi, építésügyi hatóságok, a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség, a tűzvédelmi hatóság, valamint a rendőrség is részt vesz.

A kérelemhez csatolni kell az építményt vagy területet azonosító és az alapterületre, befogadóképességére vonatkozó adatokat, a rendezvény gyakoriságáról, megtartásának napjairól, kezdésének és befejezésének időpontjáról szóló nyilatkozatot, a biztonsági tervet, esetenként a tűzvédelmi szabályzatot.

ilyen rendezvényt mostantól vagy a helyiség üzemeltetője, vagy kulturális rendezvényszervezői, vagy rendezvény- és konferenciaszervezői képesítéssel rendelkező cég szervezhet. A hatóságok – az építésügyi hatóság kivételével – egy éven belül legalább egyszer kötelesek rendezvényen kívüli időpontban ellenőrizni a helyszínt, és probléma esetén a jegyző 90 napra bevonhatja az engedélyt.

Évente létszer ugyanezek a hatóságok a rendezvények alatt is kötelesek ellenőrzést végezni, és a legsúlyosabb esetekben akár a rendezvényt a helyszínen felfüggeszthetik. Egyebek mellett ilyen, ha jelentősen túllépik az engedélyezett létszámot vagy az előírtnál kevesebb a biztonsági alkalmazott.

A fővárosi, Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen január 15-én éjszaka a diszkóból kiáramló tömegben pánikhangulat alakult ki, s három fiatal lány meghalt. A kormány február végén összehangolt, fokozott hatósági ellenőrzések végrehajtását rendelte el "a zenés, táncos rendezvények biztonságosabbá tétele érdekében végrehajtandó feladatokról" szóló határozatában azokban a vendéglátóüzletekben, amelyekben zeneszolgáltatás nyújtható, műsoros előadás, tánc rendezhető, továbbá szerencsejátéknak nem minősülő szórakoztató játék folytatható.