Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elítélték a rendőröket, akik hagyták megverni Révész Máriuszt

2011.04.14. 15:11
A bíróság másodfokon felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki mindkét rendőrre. A megvert fideszes országgyűlési képviselő védelmébe vette a rendőröket, mivel nem ők verték meg, és szerinte mások is kerülhettek volna a vádlottak padjára.

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön bűnösnek mondta ki és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a két rendőrt, akiket Révész Máriusz megverésének ügyében vádolták meg.

Cs. Attilát bűnsegédként elkövetett testi sértés, valamint bűnsegédként, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, N. Attilát pedig bűnpártolás miatt ítélték 1-1 év, 2-2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre. A bíró döntését azzal indokolta: nem az említett rendőrök voltak a bántalmazók, de hivatásbeli kötelezettségük lett volna a képviselő segítségére sietni. Egyikük látta, a másik tudta, mi történt, mégsem intézkedtek. Magukat a bántalmazókat a mai napig nem sikerült azonosítani.

A bíró az indokláskor arról beszélt: Magyarország jogállam, amelyben a rendőr kényszerítő eszközt csak akkor alkalmazhat, ha az ő vagy mások testi épsége veszélybe kerül. A rendőrnek ugyanakkor kötelessége beavatkozni, ha valakivel szemben bűncselekményt követnek el, és a kollegialitás nem terjedhet ki bűncselekményben való részvételre.

A táblabíróság álláspontja szerint nem kétséges, hogy rendőrök verték meg Révész Máriuszt. A másodrendű vádlottnak, N. Attilának jelentést kellett volna készítenie, meg kellett volna kísérelnie felderíteni, kik követték el a bántalmazást. Ezzel szemben a vádlott nem tett semmit, megszegte hivatali kötelességét, mondta a bíró. Megjegyezte azt is, hogy a tanácsa gyakorlata alapján amennyiben ez a két rendőr követte volna el a bántalmazást, végrehajtandó szabadságvesztést kaptak volna.

Révész Máriusz 2006. október 23-án 19 óra körül a Rákóczi út - Síp utca sarka közelében a rendőrség demonstrálókkal szembeni csapaterős tömegoszlatása miatt országgyűlési képviselői igazolványát felmutatva a három sorból álló rendőri falhoz ment, hogy számon kérje a történteket. Eközben a rendőrök sorfalába keveredett, ahol hárman-négyen - akik csak rendőrök lehettek - körbeállták, tomfával vagy gumibottal leütötték, majd a földön fekvő, magatehetetlen, védekezésképtelen áldozatot még tovább bántalmazták, rugdalták 1-2 percen keresztül. A bíró szerint ebben az esetben jogos védelmi helyzet nem merülhet fel, a videófelvételek alapján akkor még komoly csetepaté nem alakult ki, csak a történtek után támadta meg a tüntetők egy tábora a rendőrsorfalat.

A  csütörtöki tárgyaláson részt vett Révész Máriusz is, és arról beszélt, hogy szerinte a vádlottak véletlenszerűen lettek kiválasztva, mások is kerülhettek volna a vádlottak padjára. "Hogy pont őket ítéljék el, ez bennem rossz érzést keltene" - mondta még az ítélet előtt.

Az ítélethirdetés után pedig azt mondta Révész újságíróknak, hogy a két ember "bizonyos szempontból véletlenszerűen vitte el most a balhét".
"Kicsit rosszízű számára az ítélet" – fogalmazott.

A másodfokú ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbezést nyújtottak be. A két vádlott jelenleg is rendőrként dolgozik. Ha a mai döntés válik jogerőssé, a két rendőr kikerülhet az állományból.