Makoveczék miatt lemondtak az állami művészeti akadémia vezetői

2011.04.18. 14:59 Módosítva: 2011.04.18. 15:17
Hiába dolgoztak 20 éve az MTA mellett, a kormány a jobbosok magánakadémiát írta bele az alkotmányba. A SzIMA vezetői szerint ez méltatlan, ezért távoznak.

„Kénytelen vagyok a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SzIMA) elnöki tisztéről április 20-i dátummal lemondani.” - jelentette be nyilatkozatában az állami művészeti akadémia vezetője, Dobszay László, és ügyvezető elnöke, Ferencz Győző.

„A lemondás oka részben tiltakozás a Széchenyi Akadémiát ért méltatlanság ellen, részben pedig azt jelzi, hogy úgy érzem, nem tudtam kellő súllyal érvényesíteni az érdekeit." - írta Ferencz Győző.

Ezt értik méltánytalanság alatt

Ahogy cikkeinkben már beszámoltunk róla, a SzIMA-t az új alkotmány tervezete hozta sajátos helyzetbe. Miközben ugyanis a szervezet évtizedek óta végzi munkáját a Magyar Tudományos Akadémia mellett, a Fidesz Makovecz Imre építész magánszervezetét vette bele az alkotmánytervezetbe.

A helyzet érdekessége, hogy a tervről annyira nem folyt egyeztetés, hogy az állami akadémia vezetője először tőlünk értesült a kormány tervezetéről.

A Makovecz-akadémia azért kerülhet bele az alkotmányba, mert vezetője közeli kapcsolatot ápol Orbán Viktor miniszterelnökkel, a szervezet tagjai pedig a jobboldal mellett kiálló művészek. De érdekes módon a tagok közt van Demján Sándor, aki nem művész, viszont milliárdos, és a jobboldali kurzus támogatója. Továbbá Gubcsi Lajos, aki a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs cégének vezetőjeként adta ki saját könyveit állami pénzen.

Ferencz Győző lapunknak egyébként azt nyilatkozta: nem sérelmezi, hogy a SzIMA kimaradt az alkotmányból, mert szerinte az alapokmánynak nem csak egyes szervezetek, hanem minden tudományos és művészeti intzémény függetlenségét kell biztosítani.

Az alkotmánytervezet szövege szerint az eddig civilszervezetként működő Makovecz-akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia pénzügyi fenntartását is az állam garantálja. A kormány már meg is szavazott évi 100 milliót a szervezetnek. Ezen túl beköltözhetnek a 2,3 milliárdos állami támogatásból megújuló Vigadóba.

A SzIMA lemondott vezetője a következő közgyűlésig, amelyen meghatározzák a további teendőket, ügyvezető elnökként még részt vesza szervezet munkájában.