Alkotmánybírósághoz fordulna a Jobbik a Btk.-szigorítás miatt

2011.04.28. 13:03
A párt szerint elfogadhatatlan, hogy a múlt heti kormányrendelettel és a tervezett Btk.-módosítással a kormány el akarja lehetetleníteni a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet és a tiszavasvári csendőrséget.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Jobbik, ha az országgyűlés elfogadja a büntető törvénykönyv (Btk.) tervezett szigorítását az "egyenruhás bűnözéssel" kapcsolatban, jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Volner János jobbikos országgyűlési képviselő.

Volner szerint a nap folyamán már eljuttatták beadványukat az Alkotmánybírósághoz amiatt a múlt heti kormányrendelet miatt, amelynek értelmében akár százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki "közterületen vagy nyilvános helyen olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy ilyen tevékenység látszatát kelti".

A Jobbik szerint a törvénymódosítással és a rendelettel is az a kormány célja, hogy ellehetetlenítse a tiszavasvári csendőrséget és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet. Volner azt mondta: a Jobbik számára elfogadhatatlan, hogy a kormány "azon szervezetek ellen küzd, akik a rendőrség kezei közé és ezáltal rács mögé juttatják a bűnözőket", és amelyek minden hatályos törvénynek megfelelően végzik tevékenységüket.

A kormány által szerdán benyújtott törvényjavaslat szerint a jövőben a Btk. kimondaná: aki mással szemben valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt olyan, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy riadalmat keltsen, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Emellett a törvénykönyv kiegészülhet a közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezésére vonatkozó paragrafussal. Ez rögzítené, hogy aki olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló, vagy annak látszatát keltő tevékenységet szervez, amely másokban riadalmat kelt, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ugyanígy büntetendő lenne az is, aki a helyi polgárőr szervezet tagjának a polgárőrségről szóló törvényben meghatározott feladatai ellátását úgy szervezi meg, hogy a helyi polgárőr szervezet a polgárőrségről szóló törvényben meghatározott együttműködési kötelezettségét nem teljesíti. A kormány tervei szerint a javaslatot már jövő hétfőn el is fogadhatná az Országgyűlés.