Morvai Krisztina szerelemre vágyik

2011.05.01. 16:28 Módosítva: 2011.05.02. 11:23
"Magyarországnak nem miniszterelnöke van, hanem vajdája." "Legyünk szerelmesek!" "Szabad magyar emberként akarunk meghalni" - foglalhatnánk össze a tételmondatok alapján a Jobbik majálisát. A cigányozás most Volner János, a fülledt erotika Morvai Krisztina feladata volt, Vona Gábor, aki nem exhibicionista, csak saját új könyvét mutatta be.

Volner János valószínűleg akkor is megtöltötte volna a Jobbik majálisára felállított, kb négyszáz fős befogadó képességű sátrat a Hajógyári szigeten, ha nem szakad az eső, legalábbis érkeztünkkor a "Reggeli és kötetlen beszélgetés a Jobbik országgyűlési képviselőivel" programpont idején egy kisebb lakosságifórumnyi tömeg vette körbe a Jobbik parlamenti frakcióvezető-helyettesét. Volner, aki a parlamentben az egyik legkimértebb, a problémákat általában szakmai oldalról közelítő jobbikosnak tűnik, témájául a "közbizonytalanságot" választotta.

Méteres vasrúddal tart rendet a mosolygós gyilkos

Volner - akit a szpíker szerint a parlamentben csak "mosolygós gyilkosnak" hívnak - alaposan rácáfolt előítéletünkre. A Jobbik majálisán elmondott beszédében egy mondatot leszámítva kevés volt a szakmaiság, annál több szó esett "az országot elszülő" cigányokról. Volner, volt rendőrként rendészeti kérdésekkel szokott foglalkozni, most is elmondta, hogy nyugat-európai mintára kéne átszervezni a rendőrséget területi alapú közrendvédelemre, és szakosodott bűnüldöző szervekre. Aztán kiderült, hogy szakosodott bűnüldöző szervezet alatt ő a csendőrségre gondol, aminek a feladata a cigányság megrendszabályozása lenne. "Soha nem a rendőrség jelenti a megoldást, a bűnözést kiváltó okokat kell megszüntetni" - vezette fel tételét, okként gyorsan a cigányságot megnevezve.

A cigányok, akiket Volner szerint a Fidesz és az MSZP "fokozott szaporodásra ösztönöz", ugyanis "ráérő idejükben elkezdenek bűnözni". A cigánybűnözést ő maga már gyermekként megtapasztalta, mert Budapest VIII. kerületében, a Mátyás téren nőtt fel, ahol gyakran elvették tőle a tízóraira valót. Felnőttként pedig, csemőtei tanyáján személyesen is harcba szállt a cigánybűnözőkkel, amikor a rendőrök hajnali kettőkor azt mondták, hogy nem érnek rá intézkedni a fatolvajok ellen. "Fogtam egy méteres vascsövet, ami nem éppen egy eurokonform tárgy" - mesélte a közönség nagy derültségére.

Szervezkedjetek!

A megoldást az összefogásban látja, nem a rendőrök számának növelésében, "500 ezer rendőrt nem tudunk eltartani" - mondta - "de őseink az országot jóval erősebb katonai hatalmak ellen is meg tudták védeni." Volner jövőképe ennek ellenére sötét. "Kiszülnek minket a cigányok az országból" - mondta, azt sem kizárva, hogy egyszer majd Cigányország lesz Magyarország neve.

Ez ellen a magyarok önszerveződése lehet a megoldás, szerinte a Magyar Gárda is erről az összefogásról szólt, "ezt nem akarja eltűrni a hatalom". Pedig "rendészeti egység társadalmi támogatottság nélkül sehol sem tud működni", épp ezért mindazok, akik lerasszistázzák a gárdistákat, polgárőröket, Volner szerint mind hazaárulók. A Gyöngyöspatán történteket "úgynevezett balhénak" nevezte, ami amúgy is csak tünete annak, ami az országban van. Beszélt még a parlamentben ülő "díszcigányokról", meg arról is, hogy a cigányságot munkára kéne kényszeríteni. Tiszalöki börtönlátogatása tapasztalatai alapján pedig kijelentette, hogy a cigányokat "wellnessbörtönökben" tartják, ahol "távozáskor úgy köszönnek: viszont látásra, mert vissza akarnak jönni".

Egy résztvevő kérdésében kifogásolta a wellnessbörtönözést, mert például "a Budaházy Gyuri a Kozma utcai börtönben macskaadag büdös húsokat kap". A kérdező ennek okát a börtönétkeztetés kiszervezésében látta. "Természetesen nem Budaházy Gyurira gondolok, de a cigánybűnözőktől elvárjuk, hogy termeljék meg az élelmüket" - felelte neki Volner. Zárásként egy gyergyói székelyként bemutatkozó férfi azon értetlenkedett, hogy "miért fél a többségi magyar a cigánytól, Székelyföldön már rég elkergettük volna a cigányokat". Aztán megválaszolja saját kérdését, azért, mert "Magyarországnak nem miniszterelnöke van, hanem vajdája".

Valami hiányzik Morvai életéből

Orbán Viktor lecigányozása után a következő programpont Morvai Krisztina, aki a "Politika és szerelem" címet adta előadásának. Bár Morvai életművében már értekezett metélt farkincákról is, még így is meglepően fülledt hangulatot teremtett. "Érzed a bőrödön azt a forróságot" - magyarázta például arról a pillanatról, amikor a Nemzeti Érzelmű Motorosok Brüsszelben bőgették a motorjaikat Trianon ellen. Ettől eltekintve nem érzi jól magát ott, "nem érzem a szerelmet az EP-ben, mert nincsenek szenvedélyes emberek a politikában".

"Szeretném újra azt a szerelmet érezni, amit akkor éreztem, amikor Vona Gáborral jártam az országot" - mondta, majd előadta genézisét, amikor is a családon belüli erőszakról szóló tudományos munkáján dolgozva egy asszony azt tanácsolta neki, hogy könyvtárazás helyen készítsen terepinterjúkat. Most is valami hasonlót szeretne, "meghallgatni, hogy voltaképpen mi történik. Ez a szerelem".

"A szerelem most Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon van" - mondta. És bár ennek semmi értelme, annak, hogy "valahogy meg kéne fogalmazni, hogy mi is ez a jelenség", annál több. De ennek kifejtése helyett visszatért a fülledt érzelmekhez. "Én nem tudok szerelem nélkül élni, ez volt az én vallomásom arról, hogy mennyire hiányzik a szerelem" - adta át a szót a kérdezőknek.

Még egy kis cigányozás

"Párszázezer cigánytól félünk, tízmillió magyar? Szkíták vagyunk!" - érkezett az első. Erről Morvainak Budaházy jutott az eszébe, aki egyszer azt mondta: "Nem szégyellitek magatok, magyarok? Négyezer szaros rendőrtől féltek?". Ennek apropóján ott helyben felajánlott százezer forintot autókra ragasztható budaházys matricák legyártására.

A következő kérdező szerint "a médiapatkányok - a zsidók - szervezetten lépnek fel ellenünk". Szerinte a Jobbiknak nemzetközi kapcsolatokat kéne létesítenie, hogy a balhés helyekre EP-képviselőket hozhasson, "akiket aztán fogad a vajda", mármint Orbán. Morvai szerint ez jó ötlet.

Az utolsó kérdező hatpontos népszavazást kezdeményez, hogy lépjünk ki az EU-ból és a NATO-ból - "innen lőtték a horvátokat" -, hogy zárják be a tőzsdét, "nehogy a Szurgut megvásárolja a Molt", hogy tiltsák be a szabadkereskedelmet, hogy állítsák vissza a halálbüntetést és vessenek ki dupla adót a külföldi cégekre. Morvai szerint "ez csodálatos zárás". "Jobb lenne, ha nem lennének politikusok, mert az emberek jobban meg tudják oldani a problémáikat" - mondja, majd búcsúzóul azt kívánja, "legyünk szerelmesek!". A színpadról lelépve úgy rohanták meg rajongói, hogy már attól tartottunk, ott helyben kielégítik szereleméhségét.

Miről nem szól Vona könyve?

Morvai távozásával a fülledtség helyét újra a nyirkosság, illetve Vona Gábor pártelnök vette át az esőverte sátorban. Vona ezúttal elsőzésre készült, élete első könyvbemutatójára. Mint maga is mondta, új volt neki a műfaj, így jobb híján magáról, illetve arról beszélt, miért írt könyvet ami miről szól, miről nem szól és miért büszke rá. Sorrendben:

Azért írt könyvet, mert sokan bíztatták, meg aztán volt egy csomó beszéde, meg néhány, eddig publikálatlan gondolata. Különben pedig azzal, hogy a semmiből parlamenti pártot teremtett, lezárult egy korszak. Megtudtuk, hogy Szabó Gábor pártigazgatónak abszolút memóriája van, Vonának viszont nincs, ezért is írt könyvet. Meg azért, mert szerinte írásban tudja a legjobban kifejezni magát.

A könyv meghatározó élményekről szól, mint amilyen az első gárdaavartás volt. Megtudtuk, hogy nem munkálkodik benne exhibicionizmus, és a politikát is taszítónak találja, de ahogy Horn Gyula fogalmazott, aki egyszer beleszagolt a politikába, az ott is ragad. Vona láthatóan maga is meglepődött, hogy Horn Gyulát idézte.

A könyv nem szól a magánéletéről.

Vonát történészként az érdekli, hogy mitől váltunk emberré, hátha ebből választ kapunk arra is, "miért állatiasodunk el a XXI. században".

A könyvre azért büszke, mert megszületett, mert így végre össze lettek gyűjtve gondolatai, amiket egyrészt vállal, másrészt mindig is ugyanezt mondta. A Jobbikra meg azért büszke, mert míg a többi pártnak hívei vannak - a szpíker a jobbikosokat is "híveinknek" szólította amúgy -, a jobbikosok nem ilyenek, "kritikai szellem van bennük". Például "lecsesznek sms-ben". A könyvet a fiataloknak ajánlja, mert szerinte a politikailag aktív fiatalok jobbikosok. A 33 éves pártelnök amúgy lefelé húzta az átlagéletkort a sátorban.

"Szabad magyar emberként akarunk meghalni" - hirdetett programot zárásként a közönség vastapsától kísérve.