Hol legyen az új Moszkva tér?

2011.05.04. 15:26 Módosítva: 2011.05.04. 16:04
A nemzeti konzultáció szellemében segítsünk Tarlós főpolgármesternek új Moszkva teret találni!

Fura jelenség, hogy még azokat is szíven ütötte a Moszkva tér Széll Kálmánra való visszakeresztelése, akik amúgy visszataszító szovjet-komcsi örökségnek tartották a térnek 1951-ben adott nevet. A Köztársaság tér rosszabbul járt II. János Pállal - gondoljanak bele a "II. János Páltéri emberdarálóba" vagy a "II. János Pál téri pártház lincselésbe torkolló ostromába" - a Moszkva mégis jobban fáj. Talán mert rövid volt és könnyen kimondható. És egyáltalán, milyen dolog randit megbeszélni a Széllre, az óra alá? Talán ha kálmánoznák, vagyis újra kalefeznék.

03

Mivel még a legendásan kemény Tarlós főpolgármesterről sem gondoljuk, hogy direkt heccelni akarná az oroszokat, valószínű, hogy nemsokára egy új tér viseli Budapesten a Moszkva nevet.

Az átkeresztelést Tarlós civilek kérésével indokolta, a konzultáció pedig manapság nagyobb divat a bikram jógánál meg a szilikonos ajakfeltöltésnél is, ezért most nagy levegőt veszünk és kéretlenül tanácsot adunk a főpolgármesternek, abban hogy hol legyen az új Moszkva.

Nagyobb zökkenők nélkül

Az első csoportot azok a terek alkotják, amik eleve hasonlítanak az egykori Moszkva térre. Költséghatékony megoldás lenne közülük választani, hiszen így nem kéne hatalmas összegért átszállítani a koreai hittérítőket, cigány árusokat, hajléktalanokat és szélsőjobboldali könyvárusokat, a rengeteg szemétről és koszvadt galambról nem is beszélve.

Örs vezér tere


Örs vezér tere nagyobb térképen való megjelenítése

Óriási alapterület, szürkeség, közlekedési káosz, káromkodva átszálló BKV-áldozatok: az Örs moszkvaterebb az eredetinél is. És amúgy is, létezik komcsibb hangulatú szó annál, hogy "örs"? Na ugye, talán a nótafa, de olyan nevű teret nem találtunk. Az átkereszteléssel Tarlós ráadásul pozitív üzenetet küldhetne a szélsőjobboldali veszélytől rettegő Demszky-árvák tízezreinek.

Forrás: panoramio.com
Forrás: panoramio.com

Blaha Lujza tér


Blaha Lujza tér nagyobb térképen való megjelenítése

Azt mindig is érezte az ember, hogy Rákosi Mátyás gonosz tréfája volt pont Buda közepén nevezni el teret Sztálin székhelyéről. Egy Moszkva tér természetes helye a komcsigyanús Pesten van, a Blahán meg minden adott egy nagy nosztalgiapartihoz, sőt még talán több is a hajléktalan, és több négyzetmétert fed pisa.

Forrás: panoramio.com
Forrás: panoramio.com

Csepel, Áruház tér


Csepel, Áruház tér nagyobb térképen való megjelenítése

Ki ne lenne boldog, ha a kedvenc terét végre átneveznék Áruházról, bármi másra? Tarlós egyszerre több tízezer baloldali szavazó titkos vágyait elégíthetné ki, ami egyszer még jól jöhet neki, és látványnak sem volna utolsó. A hely egyébként megejtően moszkvaszerű, betonsiló váltakozik gigaparkolóval, panelházzal és kopott parkkal. De az igazi bónusz az, hogy a tér parkrészének úthálózata, ami jelenleg anarchiajelet formáz, két ösvény beiktatásával, pillanatok alatt ötágú csillag alakúra egészíthető ki. (EDIT: időközben több olvasó megírta, hogy pont úgy gondolkozom, mint egy fideszes polgármester, hiszen a teret most nevezték át Görgey Artúrra. Nem baj, jó lesz az Moszkvának is, ezt még úgysem szokhatta meg senki.)

Forrás: panoramio.com
Forrás: panoramio.com

A fenti versenyzőkhöz képest nem hatalmas közlekedési csomópont a

Golgota tér


Golgota tér nagyobb térképen való megjelenítése

viszont megdöbbentően nagy, kivételesen ronda és elférne rajta akárhány tarsolylemezes könyvárus, kínaiból meg abstart igen jó a felhozatal. Ráadásul a mindenkori Moszkva teret kora estétől ellepő részeg tinédzserek itt nyugodtan támolyoghatnának az első féldekás után, legfeljebb beesnének a Fekete Lyuk hűlt helyére, a Kharisz Keresztény Általános Iskola alagsorába.

Forrás: panoramio.com
Forrás: panoramio.com

Szintén lenne kraft abban, ha a korábban Felvonulási tér néven futó

56-osok tere


Ötvenhatosok tere nagyobb térképen való megjelenítése

lenne az új Moszkva. Amellett, hogy moszkvai típusú felvonulásokra kiválóan alkalmas, és a Városliget közelsége ellenére bravúrosan ronda, a kötelező részeg tizenévesek nyugodtan elheverhetnének a Liget oldalán, a bokrok között. Az pedig tagadhatatlan, hogy a régi és az új elnevezés között termékeny feszültség állna fönn. És ez - mármint a termékeny feszültség - a jó párkapcsolattól az izgalmas bokszmeccsig egy csomó dolog alapja, miért ne működne az urbanisztikában is? Járulékos haszon, hogy egy Moszkva téren már garantáltan nem építenék újjá a Regnum Marianum templomát, hiszen mi hiányozna kevésbé Budapestnek, mint egy ingerlő helyen áll, szélsőjobbos vallási kultuszhely?

gpb 12

Vannak aztán olyan jelöltjeink, amelyek a legkevésbé sem hasonlítanak a régi Moszkvára, de éppen ez a vonzó bennük. Plankó riporter szerint az ideális jelölt a

XII. kerületi Fátra tér


Fátra tér nagyobb térképen való megjelenítése

mert

"1. a város legromantikusabb tere

2. nem ismeri senki

3. most is hülye neve van

tehát abszolút win-win, a kommunistáknak is be van fogva a szája, a náciknak sem kell sokat pörögni!"

A Fátra nevet én nem tartom hülyének - ellentétben például a Fülöp-szigetekkel - de az indoklás összes többi pontja megállja a helyét.

Forrás: panoramio.com
Forrás: panoramio.com

hasonló okokból lenne csábító a

XII. kerületi turulszobor


A XII. kerületi turulszobor parkja nagyobb térképen való megjelenítése

környékének átkeresztelése, hiszen melyik szkinhed akarna emberkedni a Moszkvai téri turulnál?

forrás: Panoramio.com
forrás: Panoramio.com

Egy - eszerint titokban kommunista - kollégánk javaslata a

Szent Orbán tér,


Szent Orbán tér nagyobb térképen való megjelenítése

de nem hiszem, hogy Tarlós főpolgármester ilyen népszavás-hócipős tréfákkal akarná bizonygatni a Fidesztől való függetlenségét.

forrás: panoramio.com
forrás: panoramio.com

Fárasztó szóvicces tippünk pedig a

Lövölde tér


Lövölde tér nagyobb térképen való megjelenítése

szégyellem leírni, de természetesen azért, mert ott mindig hideg van.

forrás: panoramio.com
forrás: panoramio.com

Akinek van jobb ötlete, az rövid indoklás kíséretében, moszkva subjecttel küldje el a szily kukac mail.index.hu címre, ha összejön elég sok erős javaslat, csinálunk még egy szavazási fordulót az olvasók tippjeiből.

Na, akkor melyik legyen az új Moszkva tér?