Elővezetik a volt dögei polgármestert

2011.05.09. 14:47

Elrendelte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság büntetés-végrehajtási bírója hétfőn a volt dögei polgármester, Vincze Ferenc Tibor rendőri elővezetését. A jogerősen 3 év 10 hónap börtönbüntetésre elítélt Vincze Ferenc Tibornak május 5-én kellett volna bevonulnia a nyíregyházi börtönbe, de ennek nem tett eleget.

Hangfelvétel miatt bukott le

A 2006-ban kipattant dögei iskolaügyben a helyi általános iskola 233 millió forint értékű beruházása kapcsán a polgármester 20 millió forintot kért a Popovics és Társa Kft. ügyvezetőjétől a kivitelezés elnyeréséért, illetve  hogy "rendben menjenek a dolgok" az építkezés során. A cégvezető titokban rögzítette az erről szóló telefonbeszélgetést, melyben a polgármester egyébként még nyolc millió forintot követelt.

Az ügy 2007 októberében került a nyilvánosság elé, majd nyomozás indult, amely ügyészségi vádemeléssel végződött. A vállalkozás egyébként tönkrement, a dögei beruházást pedig más cég fejezte be.

Vinczét 2010 szeptemberében ítélték börtönre, az ítélet öt hónappal később jogerőre is emelkedett. Börtönbüntetését május 5-én kellett volna megkezdenie, de ennek nem tett eleget, ezért a megyei bíróság bírája elővezető parancsot adott ki vele szemben, melyet megküldtek a lakóhely szerint illetékes rendőrkapitányságnak. Ennek alapján a volt politikust legkésőbb június nyolcadikáig a Nyíregyházi Büntetés-végrehajtási Intézetbe kísérik.