Sztrájkbizottság: A kormány elfogadta a legfontosabb követeléseket

2011.05.25. 09:19
A legújabb tervek szerint a szolgálati nyugdíjasok reaktiválása csak önkéntes alapon történhet, és nem veszítik el a nyugdíjukat, akik a visszatérést nem vállalják.

Pintér Sándor belügyminiszter kedden arról tájékoztatta a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fórumának érdekképviseleti tagjait, hogy a kormány, kisebb módosításokkal, elfogadta a szolgálati nyugdíjasokat és szolgálati nyugdíjrendszert érintő, szakszervezetekkel egyeztetett belügyminiszteri előterjesztést – közölte a szolgálati dolgozókat képviselő "A Hivatásunk Védelmében Sztrájkbizottság".

A közlés szerint a koncepció részleteiről Orbán Viktor miniszterelnök, az országos parancsnokok bevonásával, május 30-án, személyesen egyeztet a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek vezetőivel.

A belügyminiszter által előterjesztett javaslat lényegesen kedvezőbb az eredeti kormányzati elképzeléseknél. A legújabb tervek szerint a szolgálati nyugdíjasok reaktiválása csak önkéntes alapon történhet, és azok sem veszítik el nyugdíjukat, akik a visszatérést nem vállalják. Az aktív állományúaknak szigorításokkal ugyan, de megmarad a korkedvezményes szolgálati nyugdíjrendszere – áll a sztrájkbizottság közleményében.

Közölték: a miniszterelnökkel folytatandó tárgyalásig a szakszervezetek kikérik a kormányzati elképzelésekről a tagság, az érintett aktív és nyugállományú kollégák véleményét.

"A Hivatásunk Védelmében Sztrájkbizottság" a tagság véleményétől és a hétfői miniszterelnökkel folytatandó tárgyalástól teszi függővé, hogy felfüggeszti-e tevékenységét, vagy tovább folytatja küzdelmét a ,,Hivatásunk Védelmében" – áll a közleményben, amit Kónya Péter, a sztrájkbizottság vezetője írt alá.

Lázár János és Balsai István fideszes képviselő néhány napja terjesztette az Országgyűlés elé alkotmánymódosítási javaslatát, amely rögzítené: nyugdíjat az kaphat, aki elérte az általános öregségi nyugdíjkorhatárt, ugyanakkor törvény rendelkezhet arról, hogy a korhatárt még el nem érők is részesülhessenek nyugdíjban.