Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Magyarországon nincs hasmenésjárvány

2011.06.01. 15:48

Magyarország egyelőre nem érintett a Németországból indult, súlyos szövődményekkel járó hasmenéses járványban – mondta Paller Judit országos tiszti főorvos a parlament egészségügyi bizottságának ülésén.

Mostanáig csak hasmenéses eseteket jelentettek, a betegnek nem voltak szövődményeik. Az Országos Epidemiológiai Központba tizenhét minta érkezett, amelyeket a Németországban súlyos hasmenéses járványt okozó kólibaktériumra vizsgáltak. Ezek közül tizenegy negatív lett a baktériumra, a többi esetben még nincsenek meg a vizsgálati eredmények.

A legfrissebb információk alapján már Spanyolországban is megjelent a betegség. Az érintett országokban összesen 867 beteget regisztráltak. Az elhunytak száma a korábbi információkkal ellentétben nem tizenöt, hanem tíz.

Jelenleg annyit tudni, hogy a betegség fertőzött élelmiszerrel terjed, ezek között uborka felületén biztosan kimutatták a járványt okozó kólitörzset.

A több mint két hete tartó hasmenésjárványt okozó EHEC-bélbaktériumtörzs agresszivitása, illetve ennek kapcsán a járvány minden korábbinál gyorsabb ütemű terjedése a német szakértők számára is meglepetést okozott.

A kórokozónak tekintett 0104:H4 baktériumtörzs kiváltotta fertőzés lappangási ideje 10-13 nap. A járvány tünetei a véres hasmenés, súlyosabb esetben pedig a vérszegénység, illetve a veseelégtelenség. Mostanáig Németország mellett Svédországból, Dániából, Hollandiából, Nagy-Britanniából és Franciaországból jelentettek megbetegedést.  • Vennék
  • Hírek