Megújult a Gyorskocsi utcai börtön

2011.06.01. 16:25
Átadták a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai épületét. A részlegben a felújítás révén 237-tel nőtt a fogvatartotti férőhelyek száma.

Pintér Sándor belügyminiszter elmondta: a Gyorskocsi utcai objektum felújítását nemcsak megrendelésből hajtották végre, hanem a belső kialakításon negyven fogvatartott is dolgozott.

Közölte, szeretnének az elhelyezési viszonyokon könnyíteni, de szeretnék azt is, hogy a fogvatartottak munkájukkal hozzájáruljanak az elhelyezés és a ellátás minőségének javításához.

Kérdésre válaszolva a belügyminiszter elmondta, szeretnének egy új börtönkórházat létrehozni, amely az igazságügyi elmemegfigyelővel összevontan tevékenykedne.

Kökényesi Antal országos parancsnok emlékeztetett: belügyminiszteri döntés alapján tavaly újrakezdték azoknak a büntetés-végrehajtási intézeteknek a felújítását, amelyeket működését korábban ideiglenesen felfüggesztették.

A Gyorskocsi utcai objektumot 2009-ben zárták be, oka az volt, hogy nem volt pénz a felújításra.

Az épület felújítása során 58 millió forint értékben új tető készült, új fürdőhelységeket alakítottak ki több mint 30 millió forintért, és technikai eszközöket is beszereztek. A felújítás összértéke meghaladja a 100 millió forintot.

Jelenleg a magyar büntetés-végrehajtásnál 17 166 fogvatartott van; számuk ebben az évben már több mint nyolcszázzal nőtt.

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet 212 százalékos telítettséggel működik. A Gyorskocsi utcai betelepítéssel a telítettség ötven százalékkal csökken majd. A legnagyobb telítettség, 214 százalékos, Szabolcs-Szatmár Bereg megyében van.

Az országos 139 százalékos telítettség 3-3,5 százalékkal csökken majd a Gyorskocsi utcai részleg felújításának köszönhetően.