A melegek szerint nincs jogegyenlőség

2011.06.12. 21:09
Rendőri jelenlét nélkül, békésen kezdődött el vasárnap este a Budapest Pride, a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek film- és kulturális fesztiválja a Teréz körúti Művész moziban. A melegek szerint az új alkotmány a hagyományos családmodellre hivatkozva szűkíti jogaikat. A rendezvényen Schiffer András, az LMP frakcióvezetője és Nyakó István, az MSZP országgyűlési képviselője is részt vett.

A Himnusz elhangzása után a 16. LMBT (Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű) fesztivált Némedi Mari színész-énekesnő nyitotta meg. „Azért jöttünk össze, hogy egy kicsit beszéljünk a melegekről” – kezdte beszédét a Fiúk a klubból című LMBT-sorozat egyik szereplőjének szinkronhangját is kölcsönző színésznő. Némedi leszögezte, heteroszexuális, így „nem miattam, hanem miattatok vagyok itt” – mondta a moziban összegyűlt nagyjából száz résztvevőnek. Beszédében a családi összefogás fontosságát hangsúlyozta, mert szerinte a tizen- és huszo éves fiatalok otthon nem merik elmondani, hogy melegek.

A Himnusszal kezdtek (Fotók: Huszi István)

Méltóság és egyediség

Steigler Sándor, a Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány kuratóriumának elnöke az új alkotmányt bírálta. Beszédében utalt arra, hogy az országgyűlés a hagyományos családmodellre hivatkozva olyan alaptörvényt fogadott el, amely korlátozza a melegek jogait. Steigler hozzátette, remélik, a sarkalatos törvények nem szűkítik tovább a jogokat. A kuratórium elnöke szivárvány- és nemzetiszínű kokárda hordására és összefogásra szólított fel addig, amíg az országban nem lesz jogegyenlőség.

Nyakó István (MSZP) és Schiffer András (LMP) egymás mellett

„Egy társadalom akkor lehet a legerősebb, ha minden tagját befogadja. Küzdeni kell az olyan környezetért, ahol elismerik a méltóságot és az egyediséget” – emelte ki a fesztiválon Timothy A. Betts, az amerikai nagykövetség tanácsosa. Hozzátette, örömmel értesült arról, hogy Szlovákiában a második melegfelvonulás békés volt, bízik abban, hogy a szomszédos országok között összefogás alakul ki.

A Budapest Pride megnyitó ünnepségén kiosztották a Háttér Társaság a Melegekért egyesület közéleti és kulturális díjait. Idén a közéleti díjat a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület Melegség és megismerés elnevezésű programja kapta. Az egyesületek tagjai iskolai foglalkozásokon saját életük bemutatásával próbálják az előítéletességet szétoszlatni. A kulturális díjat a 16 leszbikus nő életét feldolgozó interjúsorozat kapta.

A Parlamentig vonulnak

Az idei Budapest Pride rendezvényeit az uniós elnökség miatt korábban, június 11–19. között tartják, a filmvetítések mellett műhelybeszélgetések, kiállítás, táncest is részei az egyhetes programsorozatnak. A Pride-ot záró meleg méltóság menetének teljes útvonalát előbb betiltották, majd mégis engedélyezték. Június 18-án, szombat délután a Hősök terétől indula menet, végig az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásáig. Az évek óta atrocitásokkal kísért felvonulást tavaly csak egy rigmusokat skandáló csoportot zavarta meg, igaz, akkor rövidebb úton, a Hősök tere és az Oktogon között vonulhattak a résztvevők.

Fotók: Huszti István

Az idei Budapest Pride megnyitóját nem zavarták meg szélsőséges csoportok. Tavaly a mozi bejáratánál kitűzött szivárványszínű zászlót próbálták leszedni. A rendőrség ezt megakadályozta, de a rendőrök tanácsára a rendezvény szervezői mégis eltávolították a Művész mozi homlokzatáról a lobogót. Ezután a fiatalokból álló csoport tagjai az egyik mellékutcában megütöttek egy, a rendezvényről távozó résztvevőt.