Korai reggeli és séta Orbán Viktorral

2011.06.25. 19:21
Kínai rendszeretettel és óramű pontossággal zajlott le a kínai miniszterelnök, Ven Csia-pao és Orbán Viktor találkozása a Parlamentnél. A két kormányfő az ünnepélyes fogadás és a katonai díszszemle után másfél órás megbeszélésre vonult vissza, ami után 12 kétoldalú megállapodás megkötéséről számoltak be. Az események délután a Tudományos Akadémián folytatódtak, ahol Kína és a Keleti-európai országok gazdasági konferenciáját tartották.

Igazán nem panaszkodhatott a kínai kormányfő programja eseménytelensége miatt, mivel kétnapos látogatásának minden percét alaposan kihasználta. A kínai kormányfő pénteken, fél egy tájban szállt le a budapesti repülőtéren, ahol többek közt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Fellegi Tamás, nemzeti fejlesztési miniszter fogadta őt és küldöttségét. Innen az ELTE Gólyavárába indult, ahol a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és az ELTE hallgatói fogadták. Ezután találkozott a Magyarországon élő kínaiak képviselőivel, majd nagykövetségi vacsorán vett részt.

Orbán Viktorral csak szombaton reggel találkozott, akkor viszont igen korán, mivel a sajtó kizárásával reggel hétkor reggeliztek a Gerbeaud cukrászdában. Ezután a két miniszterelnök hosszú sétát tett a Duna-Parton, ahol a kínai kormányfő - saját bevallása szerint - a két ország közötti barátságról beszélgetett magyar kollegájával.

Rákóczi-induló és vörös szőnyeg

Ezután következtek a nyilvános események, elsőként  a Parlamentben tartott, ünnepélyes fogadás, ahol a magyar miniszterelnök és kormánya hivatalosan is fogadta a kínai politikust delegációját.

Fotók: Barakonyi Szabolcs

A fogadás fél tízkor kezdődött, ám fél órával az események kezdete előtt még csend és nyugalom honolt a Kossuth téren, csak a sajtó számára felállított tribünön lehetett némi nyüzsgést észrevenni. A Parlament lépcsőin javában porszívózták a vörös szőnyeget, a díszszázad a fák takarásában gyakorolta a díszlépést, az utcán pedig csendben gyülekeztek a papírzászlócskákat és néhány hatalmas kínai zászlót is lengető, Magyarországon élő kínaiak.

Negyed tízkor megindult a díszszázad és a katonai fúvószenekar, akik a hoppmester irányítása alatt egyenesen a lépcsősor elé menetelnek, majd félkört téve felsorakoztak a lépcsővel szemben, az egyre nagyobb létszámú kínai közönség pedig arcán széles mosollyal nyugtázta az eseményeket. A sajtósok közt egyébként is meglepően jó hangulat uralkodott: a magyaroknál észrevehetően több kínai riporter viccelődött, nevetgélt vagy fotózta egymást.

Az épület kapujában hamarosan megjelent Orbán Viktor is, aki egy kisebb társasággal - köztük Martonyi Jánossal, Varga Mihállyal, Fellegi Tamással - a lépcső aljánál állt fel rendezett sorba, tőlük pár méterre pedig a kínai nagykövet és kollégái sorakoztak fel, hogy végül percre pontosan fél tízkor ezüstszínű Mercedesében megérkezzen a kínai miniszterelnök is.

Ven Csia-pao magyar kollégájával kezet fogva, a katonák tisztelgése és a magyar himnusz meghallgatása után a Rákóczi-indulóra tartott díszszemlét a Budapest Helyőrség Díszegységén. A kínai miniszterelnök zavart félmosollyal nézte a katonákat, majd Orbán felé fordult, aki tovább irányította a lépcsőnél várakozókhoz. Egy gyors kézfogás és a delegációk bemutatása után a két miniszterelnök közös fotóra állt be, majd a díszszázad lelépése után sietősen távoztak a Parlamentbe.

Aláírták a megállapodásokat

A politikusok ezután 12 megállapodást írtak alá, melyben a közlekedéstől a befektetéseken át a kulturális és gazdasági kapcsolatokon át sok mindenben megállapodtak. Ilyen volt az az egymilliárd eurós fejlesztési hitelkeretet, melyet a magyar miniszterelnök az aláírást követő sajtótájékoztatón jelentett be.

Biztonsági emberek sokasága vigyázott

A fogadást semmi sem zavarta meg, amiben az is szerepet játszhatott, hogy az esetleges demonstrálókat csak a kínai delegáció által nem érintett helyszíneken engedték tüntetni. Ilyen volt pénteken a Szabad Tibetért tüntetők demonstrációja az Oktogonnál, vagy a szombat reggel a József Nádor térre szervezett Amnesty Internationales felvonulás, ahol a Kínában máig alkalmazott halálbüntetés eltörléséért demonstrált a maroknyi résztvevő.

A delegáció útvonalán egyébként mindenhol rendőröket lehetett látni, a Parlamentnél pedig a szokásos biztonsági embereken kívül most kínai szakemberek is intézkedtek. A városban ennek ellenére több helyen is spontán csoportosuló kínaiakba lehetett belefutni, például a Lánchídnál, ahol szintén hatalmas magyar és kínai zászlókat lengetett a nagyjából harminc egybegyűlt. A program következő pontjára, a Tudományos Akadémián tartott Közép-Európai és Kínai gazdasági konferenciára igyekezve pedig az utcán is boldog, vigyorgó kínaiakba ütköztem.

Szorgalmas ember nem vár a holnapra

Az Akadémia dísztermébe érve rengeteg kínai és cseh, lengyel vagy szerb vendéget lehetett látni, mivel a konferencián Bosznia-Hercegovina, a Szerb Köztársaság, Bulgária, Csehország vagy Észtország képviselőit ugyanúgy meg lehetett találni, mint Litvánia, Macedónia, Montenegró, Szlovákia és Románia küldöttségeit.

A konferencia levezetését Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterre bízták, a magyar és kínai miniszterelnökök mellett pedig Martin Schuurmans, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet igazgatótanácsának elnöke is beszédet mondott. A vendégek belépésekor a közönség tapsviharban tört ki, a kínai miniszterelnök pedig szintén megtapsolta a közönséget.

Fellegi megnyitójában arról beszélt, hogy a kínai tőke megjelenése Magyarországon eddig nem tapasztalt lendületet adhat a magyar gazdaságnak. "Továbbra is eltökéltek vagyunk, hogy a gazdasági és kultúrális kapcsolatok fejlesztésével további együttműködés jön létre a két ország közt, és új szintre tudjuk emelni az egyes kínai tartományokkal kialakult együttmüködést is" - mondta a nemzeti fejlesztési miniszter.

Schurmann a fejlődés technikai és oktatási feltételeinek megteremtéséről és a nemzetközi együttműködésekről beszélt, a kínai miniszterelnök pedig a gazdasági növekedésről és a két ország közötti lehetséges együttműködésekről ejtett szót, amiben Kína nagy szerepet hajlandó vállalni. Ven Csia-pao beszédében elmondta: bővíteni és gyorsítani kell a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat, ezért támogatják a régión belüli, közös ipar- és technikai parkok felépítését.

"A kínai vállalatok aktívan keresik az infrastrukutrális lehetőséget a régiókban" - mondta, majd hozzátette: őszintén reméli, hogy a helyi cégek meg tudják vetni a lábukat Kínában is. - Egy kínai közmondás szerint szorgalmas ember nem vár a holnapra. Bízom benne, hogy az európai emberek is megragadják az alkalmat arra, hogy együtt nyissanak új fejezetet Kína és Európa közt.

"Közép-Európával újra számolni kell"

Ezután Orbán Viktor emelkedett szólásra, aki a felgyorsuló világról és a gazdasági változásokról beszélt. "A nyugati pénzügyi gazdasági válság és a nyomában járó gazdasági visszaesés és stagnálás következtében új világ jött létre. Az erősekből gyengék lettek, és szédítő sebességgel zajlik előttünk az átalakulás. Rendkívül gyorsan ki fog derülni, kik kerültek a győztesek és kik a vesztesek oldalára" - mondta a magyar miniszterelnök.

Gondolatmenetét azzal folytatta: Kínát ma minden gazdasági elemzés a bajnokok oldalán tartja nyilván, és ezt nem csak a nagy belső piacnak és a sok munkásnak köszönheti. "Kína hű maradt néhány olyan elvhez, amelynek mi, a nyugat az utóbbi időben hátat fordítottunk. Egyszerű igazságokra gondolok, mint például arra, hogy nem fogyaszthatunk többet, mint amennyit megtermelünk, és hogy hiába bűvészkedünk a számokkal, ha a nap végére nem lesz előállított érték. A munkát pedig valakinek el kell végeznie, ha nem nekünk, akkor az unokáinknak."

Orbán ezután arról beszélt, a közép-európai régióban élő emberek nyitottabbak az új, kialakulóban lévő világra. A sok istenverése megtanított minket, hogy nyitottak legyünk az új szabályok és új helyzetek elfogadására, egy valami pedig biztos: Közép-Európával újra számolni kell. Ez a régió évtizedek óta nem hordozott magában annyi lehetőséget, mint most. Akik régen szkeptikusak voltak Magyarországgal szemben, azok is látják, hogy jó irányt választottunk. Magyarország ugyanis ma a régió legstabilabb országa, és egyben a térség emeltyűje is akar lenni. Karnyújtásnyira vagyunk ettől a céltól, de a siker felelősségel is jár."

Gyors búcsú

Innen a küldöttség Schmitt Pálhoz indult a Sándor-palotába. A köztársasági elnök az MTI-nek adott interjújában hangsúlyozta: a gazdasági együttműködés mellett fejleszteni kell a két ország közötti kulturális, oktatási, tudományos és sportkapcsolatokat is, ezért különösen üdvözli a kínai és magyar fővárosba szánt kulturális intézet, továbbá a több száz tanulmányi ösztöndíj tervét.

Ven Csia-pao Orbán Viktorral közösen indult a fővárosi repülőtérre, hogy ott az időközben ismét felbukkanó Fellegi Tamás a magyar kormányfővel együtt búcsúztassa el Londonba továbbinduló vendégét.