Jogellenesen különítették el a roma tanulókat Jászladányban

2011.06.29. 12:19 Módosítva: 2011.06.29. 12:43

Kilencéves szegregációs történet végére tett pontot a Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán. Az ítélet kimondja, hogy az alapítványi iskola létrehozása és a jászladányi önkormányzattal kötött bérleti szerződés – mellyel az önkormányzati iskola egy részét bérbe adták egy alapítványi iskolának – a roma és hátrányos helyzetű gyerekek jogellenes elkülönítését eredményezte, mellyel sérült az egyenlő bánásmódhoz fűződő joguk.

Az ítélet szerint a mai, fizikai elkülönítésben is megnyilvánuló szegregált állapot nyilvánvalóan a gyerekek etnikai és vagyoni helyzete alapján jött létre. A bíró az ítélet szóbeli indoklásában kijelentette: nem lehet kétséges, hogy a cigány és hátrányos helyzetű gyerekek számára a tandíjas alapítványi iskola társadalmi helyzetük miatt elérhetetlen.

Az LB csak részítéletet hozott: kimondta a jogellenes állapotot, és kötelezte a fenntartó önkormányzatot a fizikai elkülönítés megszüntetésére (a két iskolarész közötti, lakattal lezárt átjáró megnyitására). Ugyanakkor a jogellenes szegregált oktatás megszüntetésére a felperes civil szervezeteknek, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítványnak és a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet Egyesületnek részletes pedagógiai programot kell kidolgozniuk, és annak újabb, elsőfokú polgári perben kell majd érvényt szerezniük.