Ez a poszt a következő Percről percre része:

Orbán: Három csapás a gyomorszájra

A magyar EU-elnökség legutolsó programjaként Orbán Viktorral az EP-ben vitáztak a képviselők az elmúlt fél évről. A vita kevésbé volt kemény mint januárban, a magyar elnökség elején. A szélsőbaloldalin kívül az összes frakció elismerte a magyarok szakmai munkáját. A médiatörvény és az új alkotmány miatt azonban támadták Orbánt a szocialisták, a liberálisok és a zöldek is. Orbán elismerte, hogy Brüsszel nem hasonlítható Moszkvához, de azt nem tűri, hogy a magyar alkotmányozást kívülről diktálják. Orbán kritikusai közül az eurószkeptikusokat tartotta a legfontosabbnak, szerinte provokációikra érdemes odafigyelni.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tanja Fajon (szlovén) szocilalista dicséri az elnökségi munkát, de szidja a magyar kormány nem demokratikus intézkedéseit. Reméli, hogy a lengyelek elnöksége ebből a szempontból jobb lesz.

  • Charles Goerens hollnad liberális szerint nem lett erősebb az EU a magyar elnökség alatt, sőt gyengébb lett. A szkeptikusok lettek erősebbek, mondja.

    Jaroslav Paska szlovák konzervatív politikus köszöni a magyar elnökségi munkát, de demokratikus deficitet lát.

    Carlo Casini (olasz) néppárti viszont nagyon dicséri a magyar alkotmányt, mert védi a családokat.

  • Herczog Edit (MSZP) dicséri a magyar köztisztviselői kart. Kéri Orbánt, hogy ne legyenek tisztogatások közöttük.

    Szerinte Orbán nem mértéktartó, és ez baj.

  • Sylvie Goulard (francia) liberális szerint a nacionalizmus soha nem vezet sehova. A Moszkva-Brüsszel párhuzamért is támadja Orbánt.

    Corien Wortmann-Kool holland néppárti képviselő köszönetet mond Kármán András főtárgyalónak és Győri Enikő államtitkárnak, a hatos csomagért tett munkájukért. Méltatja, hogy 98 százalékban megvan a megegyezés.

    Frederic Daerden belga szocialista szerint a magyar elnökség kevés szociális témát vett elő. Bezzeg a belga elnökség alatt mennyi szó volt a hajléktalanokról! Támadja a magyar kormány szociális megszorításait, külön szól a Pikler Intézet bezárása miatt.

  • Marietta Giannakou görög néppárti képviselő köszönetet mond, a görög segélycsomag miatt külön is. Szerinte a kritikák csak politikai vitákról és nem az igazán fontos kérdésekről szólnak.

    Roberta Angelilli (olasz) néppárti képviselő szerint remek az új magyar alkotmány, mert érzékenyen figyel a fiatalokra. A magyar elnökséget a pedofilpornó elleni küzdelme miatt is dicsére (a képviselőnő volt a téma előadója az EP-ben).

  • Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz): mínusz száz méterrel indultunk a kritikák miatt, és ez a magyar szocialisták hibája. De a magyar elnökség kitartó és parlament-barát volt. Sorolja az eredményeket (horvátok, szemeszter, Duna/roma stratégia).

  • Jerzy Buzek a parlament elnöke külön köszönetet mond Martonyi Jánosnak és Győri Enikőnek, a remek együttműködésért. Ezzel a frakciók felszólalásainak vége, most az egyéni felszólalók egy-egy perces hozzászólása következik.

  • Előbb egy lengyel néppárti dicsért és mondott köszönetet.

    Aztán egy szlovák szocialista szidja a magyar alkotmányt és nacionalizmust.

  • Sok az üres szék, a képviselők többsége megunta a vitát.

  • Egy osztrák független a horvát ügyet dicséri, de többet várt volna atomügyben, bár összességben jó volt a magyar elnökség.

    Egy szlovén néppárti nagy köszönetet mond és védi a magyarokat a politikai támadásoktól. Szerinte Orbán igenis európai politikus.

    Utoljára egy szlovák szocialista szól. Szerinte jó volt a magyar elnökség, de Orbán visszaélt a pozíciójával. Nehéz kezdet után viszont sikeres lett a magyar elnökség.

  • Maros Sefcovic szlovák biztos szerint kár ide keverni az alkotmányról szóló vitát. Az még nincs is hatályban és sok sarkalatos törvény sincs meg hozzá. Vizsgálja majd a bizottság az alkotmányt, de nem kell ezt idekeverni.

    Hiszen az elnökség szakmai munkája itt a lényeg, és az nagyon sikeres volt - mondja az Európai Bizottság nevében.

    Innentől a szokásos sikerlajstrom: hatos csomag majdnem kész, Horvátország, Duna stratégia, roma stratégia, stb.

  • Köszönetet mond az "egész parlamentnek" - jelezve, hogy nem igaz, hogy csak a néppártnak mondott köszönetet az elején. A néppártnak csak "külön" köszönetet is mond.

    A magyar elnökség kezdettől a nemzetközi baloldal támadásai alatt állt. Annyira, hogy megakadályozhatták volna az elnökségi célokat. De a néppárt segített a magyaroknak.

    K EPA20110705039
  • Gyenge trükk, hogy vannak jó tisztviselők és rossz vezetők. Ez az érv mindig akkor hangzik el az ellenzék részéről, amikor hiába látja az ellenzék a sikert, nem akarja a vezetőkhöz kötni. Ez vicces is lehetne, de már fárasztó.

  • Senki sincs olyan helyzetben, egyetlen külföldi kormány vagy politikus sem, aki megmondhatja milyen alkotmánya legyen a magyaroknak.

  • Orbán mindig megvédi a magyar érdekeket, nem hagyja, hogy Cohn-Bendit mondja meg a magyaroknak, hogy mit tehetnek és mit nem. De nem gondolja, hogy Brüsszel Moszkvával azonosítható.

    "Ön egy polgári demokrácia, én egy diktatúra ellen lázadtam" - mondja Cohn-Benditnek, jelezve, hogy mindketten lázadó típusok, csak nem ugyanaz ellen lázadtak.

  • Nigel Farage-nak üzeni, hogy ő nem euroszkeptikus, hanem optimista. Tudja Orbán, hogy európai együttműködés nélkül háború lesz.

    Ugyanakkor nagyra értékeli a szkeptikusak provokatív támadásait, mert reformok mindig kellenek, és ehhez kellenek ezek a kötekedések.

  • Ragaszkodunk ahhoz, hogy a magyar alkotmányt a magyarok alkossák meg.

    Ugyanakkor a család és az élet központba állítása nemcsak a magyaroknak fontos, hanem sok európainak is, sokmillió európai tekinti szép eredménynek az új magyar alkotmányt.

    A Velencei Bizottság jelentéséből olvas fel, három mondatot. Ezek a mondatok dicsérik a magyar alkotmányt, elismerik annak demokratikus elköteleződését. Tehát politikai karaktere az alkotmánynak európai, a részletek pedig a magyarokra tartoznak.

  • Nagy öröm volt önökkel együttműködni, vitázni is nagy öröm volt. Az európai baloldalon is sok kedves emberrel tudott együttműködni. Kéri, hogy támogassák a lengyel elnökséget is.

  • Jerzy Buzek (lenygel) az EP néppárti elnöke szerint példamutató volt, ahogy a magyar elnökség együttműködött a parlamenttel. Köszöni a magyar kormány munkáját.

  • A januárinál sokkal enyhébb támadásokkal kellett szembenéznie Orbán Viktornak Strasbourgban, az Európai Parlament magyar elnökséget lezáró vitájakor. A szélsőbaloldalin kívül az összes frakció dicsérte a magyar elnökség szakmai munkáját. A médiatörvény és az új magyar alkotmány miatt ugyan érték kemény kritikák is a magyar miniszterelnököt, de sokan védelmébe vették Orbán belpolitikáját is.

    Többen felháborodtak azon, hogy március 15-én a Nemzeti Múzeumnál Orbán összemosta a Habsburg Bécset, a kommunista Moszkvát és az EU-s Brüsszelt. Orbán erre azt mondta, hogy nem általában gondolja hogy volna Moszkva és Brüsszel között hasonlóság.

    A vitában az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökei is méltatták a magyar elnökséget.