Szerződéseket égettek a püspökség udvarán?

2011.07.21. 13:00 Módosítva: 2011.07.21. 20:15
Nem könyvelték szabályosan a pécsi püspökségen az egyház számára felajánlott ingatlanokat. A rendőrség hónapok óta vizsgálja, kikhez kerületek a nyugdíjasotthoni ellátásért cserébe átadott lakások, házak. A püspökségi visszaélésekről szóló újabb feljelentés szerint egy reprezentatív környéken álló házat a tavaly felmentetett gazdasági igazgató, Wolf Gyula örökölt volna, miközben az idős tulajdonosnak az egyház kasszájából fizették a járadékot. A rendőrségi vizsgálat középpontjába került katolikus pap ügyvédje szerint ez szabályos ügylet volt.
Wolf Gyula (Fotó: Kálmándy Ferenc)
Wolf Gyula (Fotó: Kálmándy Ferenc)

Wolf Gyula módszeresen megsemmisítette a pécsi püspökség könyvelésének egy részét: a kaposvári rendőrséghez eljuttatott feljelentés szerint az egyházmegye tavaly menesztett gazdasági vezetője elégette azokat a papírokat, amelyek rá nézve terhelő bizonyítékok lehettek volna.

A püspökség pénzügyeivel kapcsolatos nyomozás tavaly ősszel indult, amikor egy volt egyházmegyés pap több mint negyven rendbeli feljelentést tett a pécsi egyházi vezetők viselt dolgairól. A botrány miatt távoznia kellett posztjáról Mayer Mihály püspöknek, és az egyházmegye gazdálkodását húsz évig irányító Wolf Gyulának is felmondtak.

A két évtizedes együttműködés ellenére a botrány kirobbanása után kettejük viszonya is megromlott. Erről tanúskodik a hatóságokhoz most beérkezett, a sorban már hatodik feljelentés is. Az Indexhez eljuttatott dokumentum szerint Wolf a mai napig igyekszik eltüntetni a bűncselekmények nyomait, ennek érdekében megfenyegette Mayer Mihályt.

A feljelentő szerint az iratok megsemmisítése folyamatos gyakorlat volt Pécsen. A püspökség udvarán módszeresen égetettek el mindent, ami az egyházi kezelésű szociális otthonokba felvett idősek adományaival állt kapcsolatban.

A feljelentés közismert tényként kezeli: a püspökségen azt kérték a szociális otthonokba belépő nyugdíjasoktól, hogy adományként ajánlják fel ingatlanjaikat az egyház javára. Ezzel a módszerrel el lehetett kerülni az adózást, másrészt a megállapított, maximálisan kiszabható illetményen felül is pénzhez jutott a fenntartó. Az ingatlanadományozást már hónapok óta vizsgálja a rendőrség, mert a téma már a tavalyi, első feljelentésben is szerepelt.

A pécsi püspöki palota
A pécsi püspöki palota

Wolf Gyula az egyházmegye gazdasági ügyeinek irányítójaként a püspökséghez tartozó három szociális otthon igazgatói posztját is betöltötte. A feljelentő szerint a megsemmisült papírok miatt csak kevés esetben érhető tetten, mi is történt a felajánlott házakkal, lakásokkal. Bizonyítható azonban a visszaélés egy értékes pécsi ingatlan esetében, ahol a tulajdonosnő havi 90 ezer forintos járadékot kapott házáért.

Az egyháznak a szerződés szerint az ingatlantulajdonos haláláig kellett volna folyósítani a pénzt, a ház akkor került volna Wolf nevére. A Mecsek oldalában, Pécs exkluzív környékén álló épület tulajdoni lapja szerint Wolfnak öröklési joga volt az ingatlanra, amelyet elidegenítési és terhelési tilalom védett.

Wolf azonban nehéz helyzetbe került, mert az egyházmegye új vezetése 2011 januárjában leállította a járadék utalását, sőt a már folyósított tízmilliós összeg visszafizetését kérte a volt gazdasági vezetőtől.

Az egyházmegye volt vagyonkezelőjének jogi képviselője, Schmidt Gábor azt mondta, a szóban forgó ingatlan ügyét a rendőrség már vizsgálja. Az ügyvéd szerint az ügylet az egyházmegye érdekét szolgálta, az egyházmegyét semmilyen kár nem érte, nem érhette. Schmidt ügyvéd arról is tájékoztatást adott, hogy a volt vagyonkezelő az egyházmegye könyvelésével kapcsolatos iratokat nem semmisítette meg, az egyházmegyei hivatal irodáiban összegyűlt iratok selejtezésére, megsemmisítésére ugyanakkor természetszerűleg bizonyos időszakonként sor került, a vagyonkezelő távozásakor azonban semmilyen selejtezés, iratmegsemmisítés nem történt.

A nyomozást folytató kaposvári rendőrség sajtóosztályán azt mondták, a vizsgálat érdekeire való tekintettel az ügyről semmilyen információt sem adhatnak.