Százmilliárd elköltésébe szólhat bele Balázs

2011.07.21. 15:36
A jobbikos gyöngyöspatai polgármestert fejlesztési pénzek elvágásával fenyegető Balázs József nem fideszes parlamenti képviselőként, hanem a régió fejlesztési tanácsának tagjaként tud beleszólni a támogatások elosztásába. A testület 2011 és 2013 között százmilliárd forintról dönthet. A környékbeli polgármesterek közt van, aki szerint nem szokatlan a fenyegetőzés a magyar belpolitikában.

Balázs József, Heves megye hármas egyéni választókerületének fideszes parlamenti képviselője egy hangfelvétel szerint közölte Juhász Oszkárral, a Jobbik gyöngyöspatai polgármesterével, hogy nem kaphat a települése állami fejlesztési támogatásokat. Balázs többek között ezeket mondta a telefonba: "forrás oda megy ebben a térségben, akit én jóváhagyok. Akit nem hagyok jóvá, oda nem megy forrás. (...) Ezzel az írással vagy ezekkel a dolgokkal te ezeket a csapokat elzártad magad előtt, ezt vedd tudomásul".

Lázár János fideszes frakcióvezető az MTI-nek azt mondta csütörtökön, hogy „fejlesztési pénzek nem múlhatnak egy polgármester pártállásán”. Lázár így értékelte képviselőtársa keménykedését: „a megbántottság, a felindultság vagy a csalódottság sokszor rossz mondatokat ad az ember szájába, és a jogos felháborodásból is születhetnek jogtalan mondatok. Ám a legnagyobb baj sosem az, ha rossz mondatok szaladnak ki az ember száján, hanem az, ha azokat utólag, tiszta fejjel sem teszi rendbe. Mi azonban ezeket a mondatokat rendbe tesszük."

Balázs tényleg beleszólhat

Ugyanakkor Balázs Józsefnek igenis van beleszólása a régió fejlesztési pénzeinek elosztásába. Fenyegetőzése nem egyszerű blöff lehetett, hiszen az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács tagja.

Balázst a Nemzetgazdasági Minisztérium delegálta a testületbe, és így a régiót érintő támogatásokat érdemben is befolyásolhatja. Éppen Balázs nyilatkozott arról idén januárban, hogy a tanács 2013 végéig 100 milliárd forint fejlesztési pénz elosztását egyengetheti.

Fotó: balazsjozsef.hu
Fotó: balazsjozsef.hu

A kormány embereként  – Balázs az államháztartásért felelős miniszteri képviselő a tanácsban – például befolyásolhatja, hogy a régiót érintő EU-s támogatásokat hogyan osszák el.

Balázst az LMP lemondásra szólította fel parlamenti mandátumáról, ám parlamenti képviselőként alig lehet köze a fejlesztési pénzek elosztásához. Viszont a tanács tagjaként már igen. Balázs tanácsi tagságáról eddig senki sem nyilatkozott, ez a tisztsége hivatalos önéletrajzában sem szerepel. Megkérdeztük a gazdasági minisztériumot, hogy felmerült-e, hogy esetleg visszahívják Balázst a tanácsból. A válasz még nem érkezett meg.

A polgármesterek remélik, csak pozitív irányba tud lobbizni

Körbekérdeztük a Balázs József választókerületéhez tartozó polgármestereket, mit gondolnak a nyilvánosságra került beszélgetésről, meglepte-e őket a tartalma, és hogy szerintük egy képviselő tudja-e érdemben befolyásolni a fejlesztési pénzek érkezését. (Körkérdésünkkor még nem tudtuk, hogy Balázs a regionális fejlesztési tanács tagja, és erre egyik polgármester sem hívta fel a figyelmünket.)

A fideszes vezetésű településeket és Gyöngyöspatát kihagytuk, tizenegy független polgármestert próbáltunk elérni, öttel sikerült beszélnünk. Mindannyiuknak megígértük, nevük és településük említése nélkül összegezzük véleményüket. Volt köztük, aki meg se hallgatta a Balázs és Juhász közti beszélgetés felvételét, és volt, aki viszont azóta is nagy érdeklődéssel figyeli a fejleményeket.

Ilyen a politika

Az egyik polgármester szerint „pártoktól és személyektől függetlenül mondom, nem először fordulhatott elő ilyen beszélgetés Magyarországon. Nem az elhangzott dolgok ebben a különlegesek, hanem az, hogy egy ilyen beszélgetés nyilvánosságra került.” Kérdésünkre, ilyen-e a politika világa, azt mondta, igen, ez is benne van.

Másokat viszont meglepett a szöveg, és volt aki diplomatikusan „érdekesnek” nevezte a felvételt. Senki sem élt át hasonlókat Balázs Józseffel, és többen is kiemelték, azt is tudni kellene, mitől rágott be ennyire a fideszes politikus Juhászra. Volt, aki szerint Juhász akár tudatosan húzhatta csőbe a fideszes képviselőt.

A régebben polgármesterkedők egyike azt mondta: hallott ő már baloldali minisztert is arról beszélni, hogy a politikai lojalitáshoz kötik a támogatási pénzt. Ugyanakkor a terület előző képviselőjétől, a szocialista Magda Sándortól hasonló keménykedésre senki sem emlékezett.

Az Indexnek nyilatkozó polgármesterek úgy vélik, a parlamenti képviselők inkább csak pozitív irányba tudják befolyásolni a pályázati pénzek irányát. „Legalábbis nem akarom elhinni, hogy létezhet az, hogy letiltsanak így egy települést” – tette hozzá egyikük.

„Egy képviselő tud segíteni, például felhívja a figyelmet a pályázat bizonyos részleteire, de negatívan szerintem nem tudja befolyásolni a döntést” – foglalta össze egy másik településvezető a tapasztalatait. „Egy-két dologba biztos bele tud szólni, de mindenbe biztos nem. Mi is többször pályáztunk már, volt, hogy nyertünk, volt, hogy nem, de sohasem gondoltam, hogy ez az itteni parlamenti képviselőn múlt volna” – mondta egy harmadik polgármester.

Maga is polgármester

Az általunk megkérdezettek általában korrektnek mondták kapcsolatukat Balázs Józseffel, konfliktusa állításuk szerint egyiküknek sem volt vele. Akik ismerik őt személyesen is, azok inkább polgármesterként ismerik, hiszen Balázs József 1991 óta Nagyréde első embere, és csak tavaly óta parlamenti képviselő.

Balázs saját települése az utóbbi időben sikeresen pályázott fejlesztési pénzekre. Idén májusban 6,7 millió forintot kapott számítógépekre és digitális táblára a nagyrédei általános iskola, korábban a könyvtárat fejlesztették pályázati pénzből. Balázs idén tavasszal azt ígérte, hogy az iskola épületének felújítására is megpróbál forrásokat szerezni.

Nem tervez hosszan a Kossuth téren

Balázs egyébként arra készül, hogy 2014-től nem lesz már képviselő. Amikor a Heves Megyei Hírlap arról kérdezte, ha összeférhetetlenség miatt választania kell a Parlament és a nagyrédei polgármesteri hivatal között, melyiket akarná, ezt válaszolta: „Számomra a polgármesterség a választókhoz közelebbi tevékenység, így vonzóbb, mint az amúgy szintén izgalmas parlamenti munka.”

Balázs nem túl aktív képviselő. Eddig összesen háromszor szólalt fel a parlamentben. Ebből kétszer az új számvevőszéki törvényt méltatta, egyszer az új közbeszerzési törvényt dicsérte.