Sem ZP, sem országzászló, vagy mégis?

2011.08.16. 14:52
A XI. kerület polgármestere nemrég az Újbuda honlapon jelentette be, hogy az önkormányzat elszánta magát, és az idény végén végleg bezáratja a Petőfi híd budai hídfőjénél működő két nagy szabadtéri szórakozó helyet, a Zöld Pardont és a Riót. Hoffmann Tamás szerint a helyi közvélemény-kutatás egyértelmű eredményt hozott. A ZP viszont kedden bejelentette, hogy kéri a közterület-használati szerződés meghosszabbítását.

Sem ZP, sem országzászló! – ezzel a címmel tett közzé egy Hoffmann Tamás polgármesterrel készült írást az ujbuda.hu.

A XI. kerületi polgármester ebben elmondta, hogy a ZP és a Rio szórakozóhelyek bezárásával kapcsolatban telefonos közvélemény-kutatást végeztetett az önkormányzat a kerületben. A XI. kerület korábban október végéig engedélyezte a szórakozóhely működését. A vizsgálat során közel 8500-an válaszoltak a kérdésekre.

Civertan /
Civertan / legifoto.com

Hoffmann szerint az országos médiában mindenki a ZP védelmére kelt, amikor kiderült, hogy az önkormányzat országzászló állítását tervezi a szórakozóhely helyére. A közvélemény-kutatás eredményei szerint azonban a kerületi lakosok többsége sem a kocsmák maradását, sem a zászlóállítást nem támogatja. A cikk szerint közel 10 százalékkal több válaszadó támogatta a bezárást, és nagyon kevesen voltak, akik az Alkotmány hatályba lépését megörökítő emlékzászlót jó ötletnek találták.

Hoffmann Tamás szerint egyébként nem az országzászló állítása miatt döntött úgy a képviselő-testület, hogy az idény végén nem működhet tovább a két hely, hanem azért, mert Újbudán sokan panaszkodtak a „zaj vagy egyes helytelenül szórakozó egyének viselkedése” miatt. A kutatásból az is kiderült viszont, hogy a többség szeretné, ha maradnának szabadtéri szórakozóhelyek a kerületben, az önkormányzat ezért segíti a tulajdonosokat egy új helyszín keresésében.

A polgármester két hete kiadott közleménye ellenére kedden a Zöld Pardon bejelentette, hogy kérték az újbudai önkormányzattól a közterület-használati szerződés meghosszabbítását. A ZP Művészeti és Marketing Iroda azzal indokolta a kérést, hogy az önkormányzathoz 2008 óta nem érkezett olyan lakossági panasz, amelynek alapján vizsgálat indulhatott volna a szórakozóhely ellen. Jelezték azt is, hogy a ZP további működése mellett több százezren álltak ki, továbbá az interneten több mint hatvanezer szimpatizáns aláírásával is tiltakozott a hely október 31-i "felszámolása" ellen.

A XI. kerületi önkormányzat április 21-i képviselő-testületi ülésén határozott arról, hogy a közterületet október végéig használhatják. A határozat és az annak nyomán létrejött szerződés a 22 millió forintos használati díj fizetésén túl előírta, hogy további, mintegy 16 millió forint értékben a terület használójának gondoskodnia kell a környék takarításáról és biztonságáról, ezenkívül szúrópróbaszerű zajszintmérést is köteles végeztetni az önkormányzat által kijelölt független szakértővel.

Erre azért volt szükség - írták, mert az önkormányzat egyes politikusainak állítása szerint "nagyszámú lakossági panasz" érkezett a hatóságokhoz. Közölték, hogy a szerződés ideje alatt azonban a XI. kerületi önkormányzat hivatalosan egyszer sem tájékoztatta a ZP-t egyetlen, hivatalába érkező lakossági zajpanaszról sem. Az üzemeltető júliusban az önkormányzat hivatalában betekintést kért az erre vonatkozó dokumentációba; a ZP szerint ennek alapján kijelenthető, hogy "a XI. kerületből 2008 óta nem érkezett olyan lakossági panasz, melynek alapján vizsgálat indulhatott volna a Zöld Pardon ellen".