A magyar rendőr nem üldöz, csak tisztes távolságból követ

2011.08.29. 14:47
A magyar rendőrök nem tanulnak üldözéstechnikát, leszorítást és ütközést, mert ezek a mórszerek a sebesség növelésére késztethetik a menekülőt. Ehelyett szirénával próbálják megállásra késztetni a menekülőt, akit tisztes távolból követnek.

A magyar rendőr nem üldözi a menekülő autóst, hanem "tisztes távolságból" követi azt, mondta Hoffer Zsolt, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Szervek Kiképző Központjának alosztályvezetője a múlt heti autós üldözések apropóján.

Hoffer szerint a magyar rendőröknek nem tanítanak üldözéstechnikát, hanem úgynevezett "mögöttes haladásra" képzik ki őket. Ez pontosan azt jelenti, amit a név sugall, vagyis a rendőrök "tisztes távolságból" követik a menekülőt, akit megkülönböztető jelzéssel, vagyis szirénával próbálnak megállásra bírni.

Ha netán ez nem járna sikerrel és a menekülő a felszólítás ellenére tovább menekülne, akkor a követők kollégáik segítségével, például áteresztőpontok létesítésével igyekeznek megállítani.

Hoffer szerint azért nem próbálkoznak leszorítással vagy ütközéssel, mert az a sebesség növelésére késztethetné a menekülőt.

Megkülönböztető jelzéssel ellátott autót amúgy nem minden rendőr vezethet, a kéklámpa-szirénás kiképzés során tanítják meg a kiválasztottakat a szélsőséges helyzetek kezelésre, mint például a nagy sebességű sávváltás, a vészfékezés vagy a hirtelen feltűnő akadályok. A rendőrök 10+40 órás kiképzés után vezethetnek megkülönbözteötett jelzésekkel ellátott járműveket.