Elfogadták Hoffmann közoktatási koncepcióját

2011.08.31. 12:24

Elfogadta az újraírt közoktatási koncepciót, azaz a köznevelésről szóló törvény tervezetét szerdai ülésén a kormány. A koncepciót, amit azután kellett átírni, hogy Orbán Viktor a szakmai közvélemény felháborodását követően visszadobta azt, a jövő héten hozhatják nyilvánosságra.

Az új tervezet bevezetőjében az áll, hogy bár az eredetit 65-70 százalékban támogatták az érintettek, javaslataikat figyelembe véve 20 százalékban újraírták azt, így jött létre az új koncepció, melynek a Magyar Nemzet értesülései szerint része az is, hogy a felső tagozaton is egész napos legyen az oktatás. Az így megnövekedő költségeket az óraszám növelésével fedezné a tervezet, melynek eredményeként akár 9 százalékkal is csökkenthető lenne a tanári létszám.

A koncepció szerint az iskolák fenntartása állami feladat, a közoktatás pedig közszolgáltatás. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár augusztus 23-án, a koncepció elkészültének bejelentésekor ugyanakkor azt mondta, bizonyos feltételek teljesülése esetén az önkormányzatok visszavehetnék a fenntartás jogát, de ezt aztán nem részletezte.

Néhány korábbi cikkünk a közoktatási törvényről: