Orbánt szidják az ülősztrájkolók

2011.09.29. 15:11
Körülbelül háromszázan kezdtek ülősztrájkba a Clark Ádám téren a kormány intézkedései elleni tiltakozásul indított szakszervezeti akción. A tüntetők több napig akarnak maradni, a forgalmat nem akadályozzák. Kónya Péter a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke azt mondta: egy diktatórikus rendszer megdöntésére készülnek, forró őszt ígérnek Orbán Viktornak, de nem fognak kukákat felborítani és autókat felgyújtani.

Háromszázan gyűltek össze a Clark Ádám térre szervezett ülősztrájkra, jelentette tudósítónk a helyszínről. A budavári sikló bejárata előtti téren főként a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének és a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének zászlói láthatók, utóbbi szervezet az Alagút bejárata fölé is kifeszítette molinóját.

A tüntetők között sok (korkedvezményes) nyugdíjas rendőr és rendvédelmi dolgozó van, akik hálózsákot, takarókat és kempingszékeket is hoztak magukkal. Tudósítónknak azt mondták, egész este ott maradnak, holnap és holnapután is folytatják az ülősztrájkot, egészen addig, amíg nem sikerül elérni követeléseiket. Sokan hoztak üres narancslés dobozokat is magukkal, a szervezők ugyanis ezt kérték.

A tüntetésen feltűnt Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, Szanyi Tibor és Kunhalmi Ágnes is. Mesterházy az Indexnek azt mondta: magánemberként van jelen, mert egyetért a tüntetők követeléseivel.

Sok a rendőr

Vannak szélsőjobbot elutasító táblák is, de többen Orbán Viktort gyalázó feliratot tartanak, az egyiken ez szerepel: "Orbán Viktornak ma csak az okoz gondot, hogy igazat csupán hazugságból mondott." A tüntetők nem akadályozzák a forgalmat, a rendőrség csak így adott engedélyt a demonstrációra. Tudósítónk a Lánchíd pesti oldalán, a Magyar Tudományos Akadémia melletti parkolóban legalább 10 rendőrautót és 10 rendőrségi kisbuszt számolt össze. Becslése szerint legalább 100 rendőr várakozik ott.

Az ülősztrájkolók hétfőig biztosan ott maradnak az Alagút bejárata mellett. Az akció a D-day elnevezést kapta, ezzel a szövetségesek normandiai partraszállására utalnak, "arra a napra, amely végül elhozta Európába a békét".

A demonstráció szervezői elsősorban a Munka törvénykönyvének tervezett változtatása és annak módja ellen tiltakoznak, miután úgy látják, az egyeztetésből kihagyták őket. Követelik az igazságos és méltányos közteherviselést, a korkedvezményes, a korengedményes és a szolgálati nyugdíjak alkotmányos védelmének helyreállítását és a sztrájkjog visszaállítását.

Kónya: Ez a vég kezdete

A hivatalos program kezdeteként Árok Kornél a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke az Alagút tetejéről ereszkedett le egy hegymászókötélen a tüntetőkhöz. Ezután Kónya Péter a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke mondott beszédet. 1944-ben a D-day-en először a légidesszantosok értek földet, majd utánuk jöttek a főerők, utalt Árok Kornél mutatványára és a szombatra tervezett Kossuth téri tömegdemonstrációra, amelyhez már csaknem száz szakszervezet és civil szervezet csatlakozott.

A D-Day hozta el a békét Európába, megszüntetett egy diktatórikus rendszert, és mi is erre készülünk – mondta Kónya Péter. Churchillt is idézte, aki szerint a normandiai partraszállás a vég kezdete volt. Kónya szerint Magyarországon a kezdet végét az új alaptörvény elfogadása jelentette, a mai nap pedig a vég kezdetét. Mint mondta, a 2012. január 1-től életbe lépő új alkotmány csak egy kerettörvény, az alapjogokat a sarkalatos törvényekben tudják majd csorbítani. "Ezt akkor teszik meg, hogy ha hagyjuk", mondta a szakszervezeti vezető. A beszéd végén elénekelték a Himnuszt, ezután közvetlenül a tömeg azt kezdte el skandálni, hogy "Orbán takarodj!".

Forró őszt ígérnek

Árok Kornél és Kónya Péter tavasszal számos demonstrációt szerveztek, kinyitották a tűzcsapokat az Andrássy úton, füstgépeket helyeztek üzembe a Parlamentnél és bementek az elzárt területre, június 16-án pedig több ezer embert mozgattak meg a Bohócforradalomnak nevezett demonstráción.

Kónya Péter erről a tüntetésen azt mondta: Orbán nehéz és forró őszt ígért, mi is ezt ígérjük neki, de a tüntetők fegyelmezettek lesznek, nem fognak kukákat borogatni és autókat felgyújtani. A tüntetés szervezői délután öt órakor petíciót akartak átadni Schmitt Pál köztársasági elnöknek a Sándor-palotában. A petíciót a Köztársasági Elnöki Hivatal jogi főosztályának vezetője vette át, és ígéretet tett arra, hogy átadja az államfőnek.

Szombaton délután 14 órától a Kossuth térre tömegdemonstrációt szerveztek, amelyhez már közel száz szakszervezet, civil szervezet és társadalmi szervezet csatlakozott. Vasárnap a Clark Ádám térről felvonulást tartanak a Várba. Hétfőtől félpályás útlezárásokat tartanak országszerte.