Pénteken beterjesztik a választási reformot

2011.11.17. 07:28
Nem enged a Fidesz az LMP kérésének, nem lesz kétfordulós a választás az új választójogi törvény szerint. Az ajánlások kérdésében kompromisszum születhet, a Fidesz hajlik rá, hogy kb. nyolcszáz ajánlás is elég legyen a jelöltállításhoz. A javaslatot pénteken terjeszthetik be a parlamentben.

Véglegesítették a választójogi törvény tervezetét, amit a Magyar Nemzet értesülései szerint már pénteken a parlament elé is terjeszthetnek. A lap értesüléseit kormánypárti források az Indexnek is megerősítették.

Értesüléseink szerint bár korábban szó volt róla, hogy a Fidesz a javaslat támogatása fejében két kulcskérdésben is engedményeket tehet az LMP-nek, a párt elnöksége végül úgy döntött, nem enged az egy fordulóból, tehát 2014-ben változik az eddigi kétfordulós rendszer. Engedményt tehetnek viszont az ajánlószelvények ügyében.

Úgy tudjuk, hogy az LMP javaslatával szemben az ajánlás rendszerét ugyan nem törlik el, de az eredetinél a kis pártoknak kedvezőbb javaslatot terjesztenek a parlament elé. Kormánypárti forrásaink szerint az induláshoz szükséges ajánló szelvények számát a választókerület szavazópolgárainak egy százalékában határozzák majd meg.

A reformjavaslathoz egyetlen ellenzéki indítványt sem fogadtak be. A tervezet bizottsági vitájában az ellenzék a javaslat egészét elvetette, ugyanakkor valamennyi részelemét támogatta.

A Fidesz tervei szerint a következő választáson a parlamenti létszám csökkentése miatt az eddigi 176 helyett csak 106 egyéni választókerület lehet, a nyolcmilliós választói létszámot figyelembe véve ez kb. 800 ajánlószelvény összegyűjtését jelenti majd - alig valamivel többet a jelenlegi előírások szerinti 750 ajánlószelvénynél.

Más tekintetben a beterjeszteni kívánt javaslat nem tér el különösebben az eddig ismeretetett tervezettől, azaz a jövőben is vegyes választási rendszerben dönthetünk a képviselőkről. A korábban ismertetett tervek szerint megszűnik a területi lista, a választók egy országos listára és egy egyéni képviselőjelöltre szavazhatnak, a töredékszavazatokat az országos listán gyűjtik.

A választóknak a választás előtt nyilatkozniuk kell, ha nemzetiségi listára kívánnak szavazni, azaz a rendszerben az eddigi passziv regisztrációval szemben megjelenik az aktív regisztráció is. Ugyancsak regisztrálniuk kell a határon túli szavazóknak, akik csak az országos listákra szavazhatnak majd, levélben.