Blokád alá vonják a Parlamentet

2011.12.23. 09:20 Módosítva: 2011.12.23. 10:55
Először LMP-s parlamenti képviselők, majd ellenzéki szimpatizánsok láncolták össze magukat a Parlament északi és déli kapujánál, hogy megakadályozzák a többi képviselő autójának behajtását a Parlament parkolójába.

FONTOS UPDATE: tudósításunkat egy másik cikkben, percről percre formátumban folytatjuk, kattintson erre a linkre a friss hírekért és fotókért.

Elkezdődött a mai első LMP-s utcai demonstráció a Fidesz által elfogadni kívánt törvények ellen. A Ház északi és déli sorompós kapujánál néhány tucat ellenzéki szimpatizáns jelent meg, akik kormánypárti képviselők kinyomtatott fotóit tartják a magasba az "Ugye nem árulod el a demokráciát?" felirattal. A tüntetők nyomtatott szöveget osztogatnak, amiben az áll, hogy a parlamenti képviselők ma el akarják árulni a demokráciát, a demonstrálók pedig szembesítik őket azzal, hogy történelmi bűnt követnek el, ha megszavazzéák az új választási tüörvényt és bebetonozzák az igazságtalan egykulcsos adót.

Tudomásunk szerint ez csak előjáték, és a tüntetők fél tízkor megpróbálják eltorlaszolni a Parlament két bejáratát, hogy a képviselők ne juthassanak be a döntő szavazásra. Vagy legalábbis autóval ne tudjanak bejutni, reálisan ugyanis a sorompós beengedőkapukat lehet zár alá venni. A dolog elvileg úgy fog kinézni, hogy megjelennek az LMP parlamenti képviselői és odaláncolják magukat a beengedőkapuhoz.

Fél tíz előtt egy-két perccel a helyszínen megjelent Karácsony Gergely, Vágó Gábor és Szabó Tímea LMP-s képviselő, láncokat tekertek magukra és elkezdték odaláncolni magukat.

Tudósítónk szerint a helyszínen tartózkodó rendőrök megragadták Vágó Gábor képviselőt, aki leült a földre. A figura úgy néz ki, hogy az ellenzéki képviselők egymással is össze vannak láncolva és a sor vége oda van rögzítve a kijárati oldal egyik oszlopához. A rendőrök azért húzogatják a képviselősor végét, hogy az LMP-sek eleven sorompóként ne tudják elzárni az autók útját a beengedőkapu bemeneti oldalán.

Újabb jelentés: Vágó Gábor hiába igazolta magát a rendőröknek és hivatkozott a mentelmi jogára, a rendőrség nem fejezte be az akcióját. E pillanatban is egy rendőr fogja és ketten közrefogják. Vágó a rendőri szorításban is nyilatkozik a  tévéknek arról, hogy súlyos veszélyben a demokrácia.

Összesen öten láncolták össze magukat, a rendőrség mindegyiket vegzálja, kivéve azt az egyet, aki nem is parlamenti képviselő, így vele szemben joguk is lenne fellépni.

Megérkezett Némth Zsolt, Vágó Gábor jobbikos parlamenti padtársa, és azt mondta: "akkor lerakom a laptoptáskámat és foglalom a helyet".

Most két újabb LMP-s képviselő jelent meg, Szilágyi Péter és Ertsey Katalin, ők is odaláncolták magukat, ezzel sikerült teljesen elzárniuk a bejutást az autók elől. Szilágyi a szájában tartott képviselői igazolvánnyal érkezett, hogy a rendőrök eleve ne nyúlhassanak hozzá, ellentétben Vágóval. Közben nem képviselő tüntetők is csatlakoztak a most már minden értelemben élőláncnak nevezhető formációhoz, azáltal, hogy ők is hozzáláncolták magukat.

Mindez az északi kapunál történik, ahonnan az érkező autókat elkezdték átterelni a szemközti, déli oldalra. Ott ugyanis nem voltak ilyen ügyesek a demonstrálók, és a rendőrök sikeresen leszorították őket az útból, így csak a kijárati oldalt tudják blokád alatt tartani.

Tudósítóink szerint a rendőrség asszimetrikus támadása hozta meg nekik a sikert: erőiket az északi oldalra helyezték át, itt negyven-ötven rendőr lépett akcióban a túloldali 4-5-tel szemben, végül sikerrel. Az északi fronton Jávor Benedek és Kukorelly Endre LMP-s képviselők vezetésével folyt a láncolás. Kukorellyt és társait, képviselői státuszuk ellenére testi kényszerrel terelték le az útról.

A két kapu között ingázó tudósítónk jelenti, hogy a rendőrség trükkel élt: az ország karácsonyfájának táján megbontották a  virágládákból álló kerítést és új bejáratot nyitottak a parlamenti parkolóba.

Friss jelentés: a tiltakozók visszafoglalták a déli bejáratot, amennyiben most ott is sikerült teljes szélességben eltorlaszolniuk a kaput. És megvan az első előéllított, a rendőrök elvittek egy LMP-s önkormányzati képviselőt. A rendfenntartók előtte dulakodásba keveredtek Kukorelly Endre író-költő-képviselővel, aki helyben lemondott a mentelmi jogáról, mire azonnal feljelentették szabálysértés miatt. A fennálló törvények szerint szabálysértési eljárás esetén a képviselő lemondhat mentelmi jogáról, míg bűncselekmény esetén nem.

Osztolykán Ágnes LMP-s képviselő, aki eddig egy olyan virágládához láncolva blokádolt, ahol nem volt bejárat, átláncolta magát az ország karácsonyfájának táján a rendőrök által nyitott ad hoc bejárathoz, sikeresen elzárva azt. A rendőrség viszont láthatólag az LMP-frakció kis létszámára játszik, nem sokkal Osztolykán önátláncolása után ugyanis megjelentek az általa éppen elhagyott szakaszon és ott, nagyjából a Balassi utca betorkollásánál nyitottak újabb bejáratot.

Közben Szilágyi Lászlótól megtudtuk, hogy az akcióban résztvevő összes LMP-s képviselő lemondott a mentelmi jogáról.

A tiltakozók kis száma miatt folyamatos az erők átcsoportosítása mind a demonstrálók, mind a rendőrök oldaláról. Az imént például a civil tiltakozók az északi kaputól átmentek a délihez, mire komoly rendőri erősítés jelent meg a helyszínen és végigigazoltatták az összeláncolva lévő képviselőket.

Újabb fordulat: az Osztolykán Ágnes vezette csapat visszafoglalta a rendőröktől a Balassi utca torkolatánál létrehozott ad hoc bejáratot.

"Ez a demokrácia súlyos sérelme" - mondta Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető, majd átlépett Ertsey Katalinon és bement az épületbe.

FONTOS UPDATE: tudósításunkat egy másik cikkben, percről percre formátumban folytatjuk, kattintson erre a linkre a friss hírekért és fotókért.