A rendőrség vizsgálja, mi történt az Operánál

2012.01.05. 11:34 Módosítva: 2012.01.05. 13:44

Hatala József országos rendőrfőkapitány elrendelte a Operaháznál és a környékén megtartott demonstrációkhoz kapcsolódó rendőri biztosítás értékelő, elemző szakmai vizsgálatát – közölte a rendőrség.

A 2010-es kormányváltás utáni egyik legnagyobb ellenzéki tüntetést tartották meg hétfőn az Operaház előtt, ahol több tucatnyi szervezet várta híveit, illetve azokat, akik nem értenek egyet az új alaptörvénnyel. Több tízezer ember jött össze, köztük az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az LMP hívei.

Ugyanide szerveztek tüntetést a harcunk.com-on a (tüntetésen magát nem képviselő) Jobbiktól is jobbra állók. A jobbos tüntetők és a tüntetésre vonuló MSZP-s képviselők, köztük Szekeres Imre és Nyakó István között kisebb dulakodás alakult ki, végül rohamrendőrök választották szét őket.

Kedden az LMP jelezte, szeretnék, ha a Belügyminisztérium kivizsgálná az ügyet. Az MSZP pedig szerdán kezdeményezte a politikai, rendőri vezetők felelősségének kivizsgálását, mert a párt szerint a rendőrség nem tett megelőző, majd rendteremtő intézkedéseket a demonstrációt megzavaró ellentüntetőkkel szemben.

Harangozó Tamás, a parlament rendészeti bizottságának MSZP-s tagja bejelentette: írásban kezdeményezte Kocsis Máté elnöknél a testület rendkívüli ülésének összehívását. Az országgyűlés rendészeti bizottsága az MSZP kérésétől függetlenül megtárgyalja az Operánál történtek ügyét az Országos Rendőr-főkapitányság készülő jelentése nyomán, jelentette ki Kocsis Máté csütörtökön. Hozzátette, hogy az ülésre meghívást kap Pintér Sándor és Hatala József is.

Vizsgálódik az ombudsman is

Az alapvető jogok biztosa, Szabó Máté is vizsgálatot indított. Az ombudsman három ügyben is megkereste Hatala Józsefet. Az Operaháznál történtek mellett a december 23-i Kossuth téri rendezvény és a Kunigunda utcai éhségsztrájk kapcsán is a rendőrségi intézkedések felől érdeklődött a rendőrfőkapitánynál.

Az ombudsmani hivatal közleménye szerint Szabó Máté mindhárom esetben sajtóhírek alapján, hivatalból indított vizsgálatot, mert a hírek alapján szerinte nem volt kizárható visszásság a gyülekezéshez való jog, valamint a véleményszabadság érvényesülésében. Az ombudsman a válaszokat 15 napon belül kérte azzal, hogy csatolják a három üggyel kapcsolatos valamennyi irat, jelentés, felvétel másolatát is.