Röhögött a Fidesz a hátsó bejáraton settenkedő Gyurcsányon

2012.01.04. 07:44 Módosítva: 2012.01.04. 15:43
A hátsó bejáraton hagyta el az Operát hétfőn Orbán Viktor kormányfő, hogy ne kelljen találkoznia a kormányellenes tüntetőkkel. A Fidesz elnöke 2008-ban még kezet fogott az ellene tüntetőkkel, a Fidesz pedig néhány éve azon élcelődött, hogy Gyurcsány úgy kerüli el a tüntetőket, hogy a cselédlépcsőn settenkedik be az épületbe.

„A mintegy húsz szocialista szimpatizáns sípokkal, kürtökkel és különböző transzparensekkel demonstrált a Fidesz és Orbán Viktor politikája ellen. A Fidesz elnöke több demonstrálóhoz odament, és kezet nyújtott nekik” – olvasható az MTI 2008. március 6-i tudósításában. Orbán a demonstráció idején háziorvosokkal találkozott Pécsett, és a szociális népszavazás mellett kampányolt, amelyet három nappal később tartottak meg. A népszavazás a Fidesz győzelmét hozta, a párt támogatottsága pedig a teljes népesség körében 47 százalék volt.

2012. január 2. Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó a Magyar Állami Operaházban, ahol gálaestet rendeztek az alaptörvény hatályba lépése alkalmából.
2012. január 2. Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó a Magyar Állami Operaházban, ahol gálaestet rendeztek az alaptörvény hatályba lépése alkalmából.
Fotó: Kollányi Péter

Miközben hétfőn az Operaházban az új alaptörvényt ünnepelték, az ellenzéki pártok és civil szervezetek szervezésében több ezren tüntettek az utcán. Az ünnepség után a kormány tagjai nem a főbejáraton, hanem az Operaház oldalsó és hátsó bejáratain távoztak. Az Orbán Viktort szállító mikrobusz egy oldalsó bejárathoz, az úgynevezetett királylépcsőhöz parkolt, majd a kormányfő rendőrsorfal között szállt be a kocsiba.

Orbán külföldön volt a tüntetés alatt

A Fidesz népszerűsége az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent, a párt támogatottsága a teljes népesség körében a Medián decemberi felmérése szerint már csak 26 százalék volt. Az elmúlt hónapokban több tüntetést is rendezték a kormány politikája ellen, valószínűleg ez volt azonban az első alkalom, amikor Orbánnak személyesen is szembe kellett néznie a több ezer tüntetővel. Tavaly október 23-án a civil szervezetek által "Nem tetszik a rendszer?!” címmel megtartott tüntetés idején Orbán például Brüsszelben tartózkodott az uniós csúcson. A Fidesz többek között erre hivatkozva mondta le az október 23-i ünnepségét, amelyet eredetileg a civilek tüntetésével megegyező időben és helyen tartottak volna.

2011. október 23.
2011. október 23.
Fotó: Huszti István

A korkedvezményes nyugdíj átalakítása miatt tavaly júniusban a rendvédelmi szakszervezetek által szervezett demonstráció ugyan a Kossuth téren kezdődött, de az esti órákban a Sándor palota előtt ért véget. Így inkább Schmitt Pál köztársasági elnöknek okozott kellemetlenséget. A magánnyugdíj-pénztári rendszer átalakítása, illetve a médiatörvény elfogadása miatt több alkalommal is tüntettek a Kossuth téren a kormány tavaly májusi megalakulása óta. Ezek azonban nem voltak olyan jelentős tüntetések, illetve nem tartottak annyi ideig, hogy Orbánt kerülő úton kellett volna a Parlamentből kimenekíteni.

Orbán tavaly júniusban nézhetett volna farkasszemet a tüntetőkkel. A rendvédelmi dolgozók egyik tüntetésén ugyanis felmerült, hogy demonstrációt szerveznek Orbán XII. kerületi Cinege utcai házához. A Terrorelhárítási Központ (TEK) ezt követően felvetette, hogy lezárja Orbán házának környékét. A rendőrség akkori közleménye szerint „a XII. kerületi épületben védett személy tartózkodik, a ház biztonságának, zavartalan működésének, a védett személyek szabad mozgásának, közlekedésének biztosítása miatt döntöttek az érintett terület lezárása mellett”. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) tiltakozott a lépés ellen, a civil szervezet szerint az intézkedés felvetette a gyülekezési szabadság jogellenes korlátozását.

Tagadták, hogy lett volna kifütyülés

Az első Orbán-kormány idején, 1998-2002 között nem voltak jellemzőek az utcai demonstrációk. 2001 decemberében egy kiskunhalasi rendezvény résztvevői ugyan azt mondták az Indexnek, hogy a helyszínen kifütyülték Orbánt, de Borókai Gábor akkori kormányszóvivő erre azt mondta: körülbelül tíz ember tüntetett, ráadásul csupán néhány bekiabálás hangzott el, fütyülést nem lehetett hallani.

Gyurcsány Ferenc a 2009-es melegfelvonuláson
Gyurcsány Ferenc a 2009-es melegfelvonuláson
Fotó: Huszti István

Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőt viszont több alkalommal kifütyülték, illetve előfordult az is, hogy a volt kormányfőt kimenekítették a tüntetések helyszíneiről. A 2009 szeptemberi melegfelvonulásról például Gyurcsány a kisföldalattival távozott, miközben a metró a rendezvény miatt le volt zárva. A Fidesz honlapja pedig 2005 októberében "Gyurcsány Ferenc a hátsó ajtónál" címmel arról számolt be, hogy a New York-i Magyar Kulturális Intézetet úgy avatta fel Gyurcsány, hogy a tüntetőket kikerülve a cselédlépcsőn „settenkedett” be az épületbe. A Magyar Nemzet cikkét idézve a párthonlap akkor "meglehetősen kínosnak" minősítette az esetet.