Az amerikai nagykövet szerint csalódtak Magyarországban

2012.01.06. 08:41

Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet szerint hónapokon keresztül aktívan egyeztettek a magyar kormánnyal a lényeges reformokról, megosztották aggályaikat a demokratikus fékekkel és ellensúlyokkal kapcsolatban, ezért Washington nagyon csalódott amiatt, hogy felvetéseik közül Budapest szinte egyet sem fontolt meg. Ugyanakkor szerinte ez nem jelenti azt, hogy többet ne kérnék a kormányt arra, fontolják meg újra a döntéseket.

A diplomata pénteken az MR1 180 perc című műsorában elmondta, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Orbán Viktornak küldött levele "a diplomáciai reagálás egy formája", melyet a politikus azért írt, hogy "nyilvánosan is sürgesse a kormányt, vegye komolyan a demokratikus intézmények fontosságát".

A nagykövet azt mondta: "a magyar törvényeket a magyarok határozzák meg", az Egyesült Államok nem írja elő Magyarországnak, hogy milyen jogszabályokat hozzon, és tiszteletben kell tartani a demokratikusan megválasztott kormányt. "A komoly reformok bizonyos részletei" azonban washingtoni megítélés szerint súlyosan érintik a magyar demokráciát, és ezt ezentúl is megfogalmazzák majd, "de mindig tisztelettel és baráti módon", jelentette ki Eleni Tsakopoulos Kounalakis. Példaként említette a nemzeti bank helyzetét, az igazságügyi reformot és a médiatörvényt. Az egyházügyi törvény végül elfogadott formájában sem vették figyelembe a nemzetközi aggályokat, tette hozzá.

Arra a kérdésre, vannak-e egyeztetések Magyarországról a transzatlanti partnerek, az Egyesült Államok és az Európai Unió között, a diplomata azt mondta: "Egy demokratikus közösség tagjai vagyunk. És amikor Magyarország a vezető hírek között szerepel világszerte, akkor teljesen természetes, hogy beszélünk egymással ennek a közösségnek a keretein belül."

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalásról az amerikai nagykövet azt mondta, hogy az IMF és Magyarország közötti tárgyalás a két félre tartozik, ugyanakkor bátorítják és támogatják, hogy "úgy tűnik, folytatódhatnak az informális egyeztetések". Hozzátette, remélik, lesz előrelépés, hogy "a lehetőség megnyíljon".

A befektetőkkel kapcsolatban Eleni Tsakopoulos Kounalakis a biztonság és kiszámíthatóság fontosságát hangsúlyozta. Szerinte a már régóta az országban működő amerikai vállalatok maradni akarnak, mert nagyon jó az infrastruktúra, jól képzett a munkaerő, és Európa más országaival összehasonlítva még mindig kedvezőek a működési költségek.