A Szolidaritás kész párttá alakulni

2012.01.31. 08:54

Ha nem lesz széles körű összefogás, a Szolidaritás mozgalom akár maga is kész önálló erőként megmutatkozni, mondta a Népszabadságnak Kónya Péter. A Szolidaritás társelnöke a lap keddi számában az LMP bejelentésére reagált; az ellenzéki párt a hét végén tartott kongresszusán megerősítette, hogy pártokkal továbbra sem kíván együttműködni, így a most formálódó Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal munkájában sem kívánnak részt venni.

Kónya az LMP elutasító üzenete dacára is bízik benne, hogy márciusra összeülhet a kerekasztal. A másik lehetséges útnak azt tartja, hogy új arcokkal új politikai szervezet jöjjön létre. A Szolidaritás határozott álláspontja, hogy amennyiben nem sikerül a demokratikus ellenzéket együttműködésre bírni, a mozgalom fog önálló erőként megmutatkozni. Ha kell, készek akár egy új párt megalapítására is, amely mögé a Szolidaritás – amely továbbra is civil szervezet maradna – természetesen felsorakozik.

Bár a mozgalom létrehozásában szakszervezetek és civilek is közreműködtek, mára egyértelműen magánemberek közösségévé vált. A csatlakozók száma meghaladja a tízezret, szimpatizánsaik köre pedig ennél lényegesen magasabb. Szervezőik már több mint kétszáz városban vannak jelen.

A keddi Magyar Nemzet szerint a lengyel Szolidaritás párt cáfolja, hogy Kónyáék az engedélyükkel használják a jelképüket. A két logó csak a nyelvükben különbözik egymástól, és a magyar mozgalom vezetői korábban azt állították, hogy a lengyel párt engedélyezte a használatát. A Solidarność ugyanakkor nem tesz lépéseket, Kónyáék pedig pályázatot írtak ki az új embléma megtervezésére.