A sajtószabadságért tüntetnek

2011.12.22. 17:25 Módosítva: 2011.12.22. 19:05
A köztévé éhségsztrájkoló munkatársai a Magyar Rádió elé vonultak, csatlakoztak hozzájuk a Klub Rádió szimpatizánsai. A szónokok arról beszéltek, hogy a Fidesz miatt veszélyben a demokrácia.

A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete és a Klub Rádió szimpatizánsai közös tüntetésén nagyjából 5-7 ezren vettek részt csütörtök délután a Magyar Rádió épülete előtt.

"Lemossuk a gyalázatot"

A demonstrációt az MTVA a Lomnici-ügy miatt 12. napja éhségsztrájkoló tagjai hirdették meg, azért, hogy így követeljék, hogy a közmédia mondjon fel a híreket gyártó Hírcentrum két igazgató-helyettesének és Papp Dánielnek, akit ugyan felmentettek az alap hír- és hírháttér műsoraiért felelős főszerkesztői posztjáról, de továbbra is közéleti főszerkesztő maradhatott. Az éhségsztrájkolók véleménye szerint ők a valódi felelősei annak, hogy Lomnici Zoltán egykori főbírót december 3-án kiretusálták a köztévé hírműsoraiban, illetve más kérdésekben is nyomást gyakoroltak az újságírókra.

A Facebookon meghirdetett demonstrációhoz azután csatlakoztak a civilek, miután az NMHH keddi döntésével elvette a Klub Rádió budapesti frekvenciáját.

A TFFSZ éhségsztrájkoló alelnöke, Nagy Navarro Balázs első felszólalóként azt mondta, azért protestálnak, hogy lemossák a gyalázatot a közmédia dolgozóiról. "Nemcsak a Lomnici-ügy az egyetlen a közmédiában, nap mint nap hamisítanak, torzítanak, és még az éhségsztrájkról való tudósításukat is arra használták fel, hogy lejárassák az akciót. Nem tűrjük tovább, hogy becsapják a közvéleményt, elég volt!" - mondta Nagy Navarro, amit a tömeg ovációval fogadott.

Nagy Navarro szerint nem tűrhető tovább, hogy megfélelmlítsenek, terrorban tartsanak újságírókat, és arról biztosította a tüntetésen részt vevőket, hogy akkor is ki fognak állni a sajtószabadság mellett, ha majd egy másik kormány például a Hír TV-t akarja ellehetetleníteni.

"Nemet kell mondani"

A demonstráción felszólalt Vásárhelyi Mária, a Nyilvánosság Klub tisztségviselője is, aki felolvasta a szervezet 88-as alapító oklevelét, mint mondta, "álmomban sem gondoltam volna, hogy 23 évvel később újra a sajtószabadságért kell aggódnunk". Szerinte a Fidesz-KDNP kormány lebontotta a demokratikus alapértékeket, "visszaköveteljük, amit elvettek tőlünk". Hasonlóan kommentálta a helyzetet Ungvári Rudolf történész is, aki szerint a rendszerváltás óta még soha nem volt ilyen veszélyben a demokrácia, "de mára leépítették a demokratikus intézményrendszereket". Ungvári kemény szavakkal ekézte a kormányt, amiből a legfinomabb jelző a tolvaj banda volt.

Grecsó Krisztián író szerint a köztévé retusálási ügye túlmutat az ügyön, mert nem csak a főbírót retusálták ki a hírműsorból, hanem életeket retusálnak ki, és embereket némítanak el, és azok, akik erre parancsot adnak többet tudnak a zsarnokságról, mint azok, akik eljöttek erre a demonstrációra.

Grecsó szerint ma Magyarországon már a baráti társaságokban is meggondolják az emberek, hogy mit mondjanak, mert félnek a másnaptól, amikor állításaik visszaüthetnek rájuk. Úgy vélte, az éhségsztrájkolók legyőzték a megfélelmlítést, ahogy azok is, akik most jelenlétükkel tiltakoznak a médiát ért támadások ellen, mint mondta, "nemet kell mondani, és minden egyes nemnek következményei lesznek".

"A Magyar Köztársaság az utcán van"

A demonstráción beszédet mondott többek között Árok Kornél és Kónya Péter, akik a Szolidaritás mozgalom vezetőiként támogatták a tüntetést, és Bächer Iván író is, aki arról beszélt, hogy Európa szégyene lettünk, és már csak külföldön védik a magyar gazdaságot, a demokráciát és a sajtószabadságot. "Eddig úgy tűnt, hogy nem tudjuk megvédeni magunkat, de most itt az idő" - tette hozzá az író, aki szerint tavaly tévedtek azok, akik a Fideszre szavaztak, de azok is, akik az MSZP-re, és azok is, akik nem mentek el szavazni.

"A Fideszről azóta pedig kiderült, hogy se nem keresztény, se nem magyar, és nem is polgári, egyszerűen csak gyalázatos" - mondta Bächer.

Tamás Gáspár Miklós arról beszélt, hogy már nem lehet megtalálni sehol a Magyar Köztársaságot, se az Alkotmánybíróságon, se a Legfőbb Ügyészségen, se az önkormányzatokban, sőt jövőre már az alkotmányban sem szerepel.

"De én tudom, hogy hol van a Magyar Köztársaság, a Magyar Köztársaság az utcán van, mert a magyar népben él a szabadság vágya. A magyarokat sok mindennel meg lehet félemlíteni, de már nem sokáig, a demokrácia győzni fog"  - tette hozzá Tamás Gáspár Miklós.

A beszédek fél hatkor véget értek, ezután a demonstrálók egy része elkísérte az éhségsztrájkolókat az NMHH Reviczky utcai székházához, ahol negyed órás várakozás után Kiricsi Karola szóvivőnek átadták azt a petíciót, amiben Szalai Annamáriától Böröcz István, az MTVA vezérigazgatójának felmentését kérik azért, mert "rejtegeti a Lomnici-ügy valódi felelőseit".